booked.net

Share

roxana_constantinescu.jpgLa 16 mai 1886, în micuţa urbe a Râmnicului Sărat, se năștea fiica lui Vasile Cristoforeanu și a Anninei Rossi, o italiancă focoasă, al cărui talent muzical s-a transmis acesteia. Copil - minune, Florica a fost repede remarcată și la 9 ani concerta în public.

 Moartea tatălui, fost primar, a echivalat cu o repudiere a soției italience și a celor patru copii, care au fost obligați să plece din orășelul de câmpie spre București. Aici, tânăra își desăvârșește educația muzicală, este rapid remarcată, cântă în fața Reginei, în 1904, mai apoi este prezentă în faţa mai multor personalități, după care își continuă educația la Conservatorul din Milano, pe care îl absolvă cu medalia de aur. În 1922 este angajată la Scalla din Milano și, din 1924 până în 1940, concertează în toată Europa, revenind constant în România.

Florica_Cristoforeanu.jpg

Mezzosoprană cu un ambitus generos, Florica Cristoforeanu a fost o voce unanim apreciată căreia oamenii timpului i-au interzis stabilirea în România. Timpuri și oameni demult apuse au lăsat locul altor timpuri și altor oameni care, azi, au repus în drepturi această personalitate uriașă, căreia i-au oferit un loc de cinste în piațeta din fața Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu”.

statuie_cristoforeanu2.jpg

În comunitățile mici, în care toți se cunosc cu ceilalți, astfel de evenimente angajează participarea a cât de mulți membri ai ei. Ce m-a impresionat a fost numărul mare de elevi . Înalți, frumoşi, cuminți, atenți, au primit această lecție de istorie cu suficientă atenție . Un vorbitor amintea că Nicolae Iorga spunea: ,,Dacă nu îți cunoști trecutul nu îți știi părinții”. Elevilor din liceele râmnicene li s-a predat, în felul acesta, lecția recunoștinței, respectului și recunoașterii valorii. Întoarcerea la rădăcini a avut și pentru restul celor prezenți o însemnătate aparte.

Nu am participat niciodată la un astfel de eveniment, mi-a lipsit din suma celor trăite și gustate . Am apreciat bunul gust al sculptorului ce l-a creat, poziționarea inspirată, alături de Grigore Vieru, faptul că a fost susținut de un postament elegant. Până la începerea evenimentului și după finalizarea lui, piaţa a fost inundată de acordurile muzicii clasice, de vocea sopranei, de piese clasice interpretate impecabil. Uluitor cum s-au păstrat înregistrări de o asemenea calitate!

statuie_cristoforeanu_ok.jpgNu am știut că o statuie se poate dezveli de atâtea persoane, de la Ministrul Culturii până la Preşedintele Asociaţiei ,,Octavian Moşescu”, de artiști și critici, de la oameni politici la reprezentanţi ai administraţiei locale! Explicația este că fiecare dintre ei a contribuit la această readucere în prim plan a unei personalități locale. Mult entuziasm, multă implicare, o susţinuta atragere de fonduri, alegerea proiectului ce a fost executat, mult interes din partea fiecărui râmnicean. Când pânza albă ce acoperea bustul a căzut, a rămas un chipul delicat al unei făpturi angelice, cu trăsături bine conturate. Printre copaci verzi, pansele viu colorate, pe fundalul unui cer când însorit, când înnorat, FATA PRIMARULUI S-A ÎNTORS ACASĂ! Felicitări, oameni ai Râmnicului, pentru modul exemplar în care știți să împrospătați memoria colectivă.

,,Dacă la baza carierei lirice se află o viață plină de zbucium, emoții, bucurii și decepții, sfârșitul ei aduce o enormă satisfacție, deschide un izvor de melancolie , în care se amestecă sentimentul de regret al lăsării cortinei peste un trecutul luminos, de duioșia pe care evocarea amintirilor îl trezește și de tristețea unui sfârșit de viață, departe de ceea ce constituie însăși rațiunea de a trăi scena....

...Eu am fost o ființă fericită, deoarece viața pe care am visat-o și mi-am dorit-o , și anume de a deveni cântăreață și a contribui la răspândirea frumosului în rândurile unui public cât mai larg, s-a împlinit întocmai . Soarta m-a favorizat de la bun început și nu m-a părăsit decât în clipa în care atinsesem apogeul în cariera”(Amintiri din cariera mea lirică - Florica Cristoforeanu).

În 1940, artistei i s-a refuzat revenirea în țară. Aceasta odihnește în Brazilia, in cimitirul din Rio de Janeiro, ce i-a fost ultima casă.

Am reținut din cuvântul Anei Maria Măciucă un citat al lui Octavian Moșescu , ultimul primar român al Balcicului, care suna cam așa : ,, De s-ar umple țara asta de asociații culturale ,,în detrimentul atâtor partide , să readucă cultura pe postamentul său de glorie”. Excepțională prestație a Asociației culturale ,,Octavian Moșescu,, din Râmnicu Sărat!

(Av. Roxana Mihaela Constantinescu)

 

,,Eu salvez!", proiectul prin care profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău învaţă să acorde primul ajutor
Joi, 18 aprilie 2024, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului ,,Eu salvez!”, conceput din necesitatea de a forma şi dezvolta, în rândul elevilor și al cadrelor didactice, abilităţi de acordare a primului ajutor.
...................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)