booked.net

Share

canal2.jpgLegumicultorii din Mărăcineni folosesc apa pentru irigaţii fără să plătească un leu. Ca pe timpul comuniştilor. Bine, atunci canalul nu era al lor, iar dacă cineva de la ceape sau de la ferma partidului venea şi spunea că au nevoie de apă, ţăranul cooperator îl cam asculta!

 După Revoluţie, noul stat a pus în vedere ţăranilor legumicultori, care acum erau proprietari pe bucata lor de grădină, că trebuie să plătească apa pentru irigaţii. Şi, obligatoriu, la început de sezon trebuia să prezinte, fiecare în dreptul lui, canalul pregătit. Curăţat de gunoaie şi decolmatat. Nu venea apa dacă nu era curăţat canalul! Dar nu erau probleme, pentru că ţăranii legumicultori aveau bun simţ. Mai mult, acolo unde proprietarul era bătrân, dar dornic să cultive pământul, ori era o porţiune de canal fără grădini adiacente, săreau toţi şi rezolvau problema.

Relaţia a stricat-o (tot) statul!

canal101.jpgActualul canal pentru irigaţii a fost repoziţionat pe timpul fostului C.A.P. La 200 de metri de „gârlă”, care pe timpuri urmărea conturul vetrei satului Potoceni de Sus. Avea o capacitate mai mare. Pe vechea gârlă, numai pe raza satului Potoceni, inclusiv Potoceni de jos, funcţionau trei mori de apă. La Bogasiu, a lui Ghiţă Cristea şi la Boieroaică. Probabil că avea o capacitate de cinci ori mai mare, în comparaţie cu actualul canal. Dar asta nu constituia o problemă, primăvara, atunci când gârla trebuia curăţată. Se spune că era de ajuns ca fostul primar Ghiţă Cristea să scoată gornistul şi toboşarul în mijlocul drumului şi să anunţe că a doua zi începe decolmatarea şi curăţarea gârlei. Tot satul acolo era!

Noul canal a fost modernizat. Pe tronsonul care străbate grădinile Mărăcineniului au fost aplicate dale de ciment. Aşa a fost preluat, după 1989, de către ANIF şi de atunci doar s-au încasat bani pentru folosirea apei, în schimb nici cea mai mică preocupare pentru reparaţii şi întreţinere. Aşa au apărut şi primele disensiuni, iar în scurt timp s-a ajuns ca apa pentru irigaţii să ajungă foarte greu, compromiţându-se sezoane întregi şi culturi de legume în bazinul Mărăcineni.

Titel Măleanu a promis, şi a adus apa!

canal51.jpgÎn anul 2008, când actualul administrator public, Constantin Dumitru (Titel Măleanu) a câştigat primul mandat de primar, s-a constatat că sursa de apă, adică locul unde canalul era alimentat cu apă din râul Buzău, nu mai putea fi folosită. Zeci de ani, continuu, albia Buzăului a fost excavată pentru exploatarea balastului (cu balastrul din albia râului Buzău au fost construite, pe lângă oraşul Buzău, şi oraşele Focşani şi Urziceni). În timp, a rezultat o diferenţă de nivel între albia râului şi canalul de irigaţii de cel puţin doi metri, ceea ce a însemnat că nu mai putea fi alimentat canalul! În primul mandat, Titel Măleanu a propus soluţii şi a solicitat colaborarea mai multor instituţii ale statului, pentru reabilitarea canalului de irigaţii ce trebuia să realimenteze grădinile Mărăcineniului. A obţinut doar… promisiuni. Singurul om politic care a înţeles că poate să ajute comunitatea Mărăcineniului a fost Constantin Boşcodeală, fost primar al oraşului Buzău. Acesta a reuşit să convingă consilierii municipali să doneze 400 de metri liniari de conductă cu un diametru de 800 de milimetri (dezafectată, în urma implementării proiectului de reabilitare a reţelei orăşeneşti pentru transportul agentului termic). Vândută la fier vechi, conducta respectivă ar fi adus bugetului oraşului Buzău câteva miliarde de lei vechi.

Planul primarului Constantin Dumitru, actual administrator public, era să alimenteze canalul de irigaţii din Mărăcineni cu apă din Canalul Hidroenergetic. Numai că, a fost nevoie ca edilul Mărăcineniului să ducă un adevărat război cu autorităţile centrale, până când cineva a înţeles că viitorul unei comunităţi depindea de un fir de apă. Ei ziceau că e de la stat, oamenii din Mărăcineni spuneau că e de la Dumnezeu!...

În vara anului 2016, Titel Măleanu şi echipa de la Serviciul Gospodărie Locală s-au angajat la execuţia proiectului de aducţiune a apei pentru irigat, cu sursă din Canalul Hidroenergetic. O acţiune despre care ministrul Petre Daia avea să spună că a fost una nebunească. Şi pentru că ministeriabilul a simţit nevoia să ajute şi el comunitatea din Mărăcineni, a dispus urgentarea punerii în funcţiune a OUAI Mărăcineni (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigat), iar de atunci banii pentru consumul de apă pentru irigat sunt plătiţi de la Ministerul Agriculturii.

Cum rămâne cu bunul simţ?!

canal81.jpgLa acest moment, canalul pentru irigaţii de la Mărăcineni funcţionează în parametri şi condiţii de siguranţă ca pe timpul primarului Ghiţă Cristea. Cu toate acestea, un lucru, important, nu se mai întâmplă ca în timpurile amintite: proprietarii de grădini, legumicultorii, nu mai catadicsesc să-şi îndeplinească obligaţiile de minim bun simţ. Adică, fiecare să întreţină, în stare bună de funcţionare, canalul măcar în dreptul proprietăţii! Mai mult, ca şi în cazul exploatării reţelei de canalizare, cei mai mulţi dintre riverani aruncă în canal obiecte şi resturi vegetale din gospodării care, la puncte de trecere prin sisteme de tuburi formează ambuteiaje şi un risc ridicat de inundare a zonelor respective. Şi pentru ca „noaptea minţii” să devină o caracteristică în comportamente umane, când este nevoie de asemenea intervenţii, pentru degajarea gunoaielor, cei mai mulţi nici nu ies din curţi. De aceea, autorul acestui text consideră că poate să adreseze, retroactiv, o întrebare cu suficientă legitimitate: „Măria Sa, Ţăranul, nu mai are bun simţ?!”

 

,,Eu salvez!", proiectul prin care profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău învaţă să acorde primul ajutor
Joi, 18 aprilie 2024, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului ,,Eu salvez!”, conceput din necesitatea de a forma şi dezvolta, în rândul elevilor și al cadrelor didactice, abilităţi de acordare a primului ajutor.
...................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)