Până pe 10 octombrie, iubitorii de artă plastică pot vizita expoziţia de grafică şi desen „CONVENŢIA SECUNDEI” a artistului Sandu Miroiu. Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” i-a pus la dispoziţie un spaţiu, la demisol, parcă din altă dimensiune, anticipând,
probabil, oferta artistului, care ne propune să trecem dincolo de timp, măcar un pas înapoia secundei din faţa noastră, pentru a putea înţelege, nu zbateri, mai degrabă o afluenţă de inspiraţii şi trăiri.
Critica pozitivă va fi adresată exclusiv artistului, de aceea sugerăm amfitrionilor, dacă tot spun că s-au înhăma la un proiect elevat, să se îngrijească (măcar) de ventilaţia în spaţiul spre care se vor îndrepta mulţi buzoieni!
Sandu Miroiu nu este supus SECUNDEI pentru că el are străbunici... ardeleni. Pentru a compensa, sorgintea a alimentat venele unui artist în devenire cu un permanent sentiment al libertăţii, care nu poate genera decât fericire. Destinul său era scris, chiar dacă, în şcoala generală fiind, mintea îi „zbura” la... roboţi! Cu cel mai bun prieten visa să construiască un robot, după imaginea unui desen animat, de pe celălalt timp, care să-i urmeze pe drumul către şcoală, la magazinul de pe colţ, dar mai ales la locul de joacă, unde ceilalţi copii ar fi rămas extaziaţi...
S-a produs un scurtcircuit! A doua zi paşii l-au dus în curtea Şcolii Populare de Artă. Spaţiul, ca şi Timpul, pentru Sandu Miroiu are altă dimensiune. Una aparte. De aceea a ales să nu împartă propria libertate cu nimeni! I se potrivea ca o mănuşă imaginea artistului autodidact. Nimeni nu-i putea cere, nimeni nu-i putea imputa, nimeni nu-l putea trage la răspundere pentru propria-i SECUNDĂ.
De aceea...
În ziua vernisajului, într-un spaţiu ce te transpune în istoria Palatului Marghiloman, dar te invită şi la introspecţii în toate... nuanţele, o doamnă ce nu era ardeleancă a cerut să răspundă la întrebarea adresată artistului „Cum şi-a şlefuit talentul”, cerând scuze asistenţei că trebuie să vorbească mai rar. Era... diriginta lui Sandu Miroiu de la Gimnaziu!! „Acest copil, a început doamna Ecaterina Negru, s-a găsit pictor! A avut tot timpul, pentru că îmbătrâneşti mult mai târziu dacă sari de la o secundă la alta!”. Vinul alb, pe care l-am adus la secunda boabei de strugure, în compania artistului şi a maestrului fotograf Ion Tăbăcaru, ne-a descris înţelesul tabloului în care o jumătate de disc de vinyl completa prezentul cu nuanţe de curcubeu. Alege-ţi propria secundă, în propria-ţi culoare, în ritmul preferat!