booked.net

Share

marian_margarit.jpg„Draga mea, ştii care toamnă a căzut la Chişinău? / Toamna ce-o regăsesc, ades, în părul tău / Dar nici un pictor nu-mi poate picta / Tristeţea toamnei din privirea ta!” (versuri spuse la Chişinău, când poetul Marian Mărgărit a primit Ordinul Dimitrie Cantemir pentru Cultură)

 

 

Pentru cei mai mulţi dintre noi, Marian Mărgărit este primarul comunei Boldu, o localitate în sud estul judeţului, altădată tranzitată de comercianţi în drumul lor pentru afaceri de negoţ în portul Brăila. La fel de mulţi habar nu avem că primarul de Boldu este dincolo de dimensiuna fizică a Buzăului, pentru că la această oră este, probabil, cel mai vechi primar din ţară.

Dar prin localitatea Boldu nu treceau doar negustorii. Interesaţi de portul dunăreau au fost şi Alecsandri sau Odobescu, iar în drumul lor către port se spune că au luat aminte şi la boldenii de Buzău. Până să moară, Fănuş Neagu dăruia un exemplar din ultima sa carte colegului său poet, Marian Mărgărit, primar la Boldu de Buzău, pe care lăsa o dedicaţie despre aceste locuri: „Mai la est de Oghidiţi (n.b.-Râmnicelu) şi mai la vest de Grădiştea(n.b.- localitatea de baştină) înfrăţiţi cu grâul şi Crivăţul...”.

Aşa începem să înţelegem cea de-a doua dimensiune, cea spirituală, a primarului poet Marian Mărgărit, care a depăşit cu mult aria culturală buzoiană,  căruia îi place să vorbească despre zona Boldu – Râmnic ca despre o adevărată Vamă Culturală: unde vin oameni şi vorbesc despre fiinţa românească, unde alţii îşi îndeplinesc o datorie frăţească de a împărtăşi spiritul de peste Prut, dar şi unde rapsozi sau interpreţi de muzică uşoară vin să-şi încarce repertoriile cu adevărate bijuterii muzicale, pe care să le dea, mai departe, românilor de aici şi de pretutindeni.

Poet, compozitor, textier şi cantautor

În familia mea există o aplecare frumoasă şi profundă către partea litrerară, muzicală a lucrurilor şi chiar am avut o perioadă în care am creat, am compus, am scris versuri, proză, am pus versuri pe note, am făcut muzica unor piese folclorice. A fost un an, zic eu, foarte bun pentru mine şi pentru Georgian, fiul meu, care a fost laureat la Eurovision, locul doi în finala anului 2016. Împreună cu el, scriem majoritatea pieselor, dar cele folclorice poartă în mare parte amprenta mea. Prima colaborare a fost cu Fuego, căruia îi scriu piese în continuare. De altfel, unul dintre discurile sale poartă numele piesei pe care i-am scris-o „Te iubesc”, în care am redefinit iubirea, iar Fuego o îmbracă atât de frumos cu vocea lui. Este o piesă care am dedicat-o soţiei mele, ea, care este partea cea mai liniştită din sufletul meu. Acum, toţi artiştii mari care vor să le compun  texte pentru cântecele lor vin acasă la noi, la Boldu. De „vină” pentru toată această efervescenţă este Fuego. Totul a pornit de la colaborarea cu el. Fuego spunea, la un eveniment cultural organizuat la Râmnicu Sărat – „Testament Vieru” – în timp ce prezenta piesa scrisă de mine, că acum trebuie să stea la rând, pentru că sunt mulţi artişti care vor să colaboreze cu mine.

- Cum se pregăteşte poetul şi compozitorul Marian Mărgărit pentru Centenar?

Am scris pentru Centenarul pe care eu îl văd ca unul dintre cele mai importante evenimente pe care le trăieşte România. Centenarul acesta este fantastic pentru noi şi trebuie să-i dăm dimensiunea pe care o merită. Eu am scris „Un bocet pentru Basarabia”, pe care îl lansez cu Fuego anul acesta (pentru el am mai scris anul acesta şi o piesă de dragoste). „Dragă soră Basarabă,/Mă-ntreabă lumea, mă-ntreabă,/Ce stai acasă, soră,/De ce nu mai ieşi la horă!”. Nu prea mai iese la horă, mai ales cu noile politici aplicate dincolo de Prut, este ţinută mai în culise, în spatele scenei...

Aşa a venit şi Ion Palade, de la Chişinău, tânărul artist mare de dincolo de Prut, care promovează prin piesele lui tema Unirii într-un mod curajos şi foarte reuşit. L-am întrebat care îi este numele mic. Mi-a spus: Ion. Atunci i-am spus că-i voi scrie o piesă cu titlul „Eu, Ion de peste Prut”. Tot în cinstea Centenarului. Este o piesă folclorică, ce spune aşa: „Şi-am să apăr până mor/Icoana cu tricolor,/Sufletul românilor”, sau „Mama de grijă ne poartă,/Fraţii să nu se despartă/Să aibă aceeaşi soartă”. Simt că „Ion de peste Prut” va bate multe recorduri.

Din Transilvania, a venit Lorena, numele de scenă, căreia i-am scris un text „Nu uita de ţara ta!”. „Unde-n lume te-ai afla,/Nu uita de ţara ta/Ţară care te-a crescut,/De-a avut, de n-a avut !”, sau „Hai, români, să-ntindem hora,/Hora noastră, a tuturora/Pe pământul nostru strămoşesc/Haideţi toţi, cu mic, cu mare/Să cântăm, că-i sărbătoare/Pentru neamul nostru românesc!”.  Am scris cu tot sufletul, l-am pus pe tavă şi l-am trimis acolo unde trebuie.

Acum am în lucru un text „Bate-un clopot peste ţară/Să adune neamul iară/De la nord şi de la sud/Toţi românii îl aud/Nu bate de bucurie,/Ci bate de cătănie”. Sunt versuri cu profunzime, ca un imn. De altfel aşa şi doresc să îl promovez. Sunt munţi artişti care se bat să îl prindă, dar mă voi gândi căruia i s-ar potrivi mai bine. Aşadar, anul viitor voi avea patru piese care vor defini, prin conţinutul lor, Centenarul.

- Aţi avut o relaţie specială cu Adrian Păunescu, un român mare cât Centenarul...

Relaţia mea cu Adrian Păunescu a fost deosebită. Eu de şase ani îi fac parastase lui Adrian Păunescu la Bucureşti, la cimitirul Belu. Recunoştinţa mea mă obligă. Dar mă uit că s-a diluat recunoştinţa altora. Se poartă la români...

A avut o influenţă asupra mea şi mi-a transmis atât de profund tema românismului încât mă brăzdează până în adâncul firii. Cum a scris Păunescu despre Basarabia nu a scris nimeni şi tot ce am scris eu, şi voi mai scrie despre Basarabia, scriu cu durere mare dar şi cu speranţa ce mai adevărată.

Cu puţine zile în urmă m-am întâlnit cu doi mari oamneni ai Basarabiei, am vorbit la un pahar cu vin, pentru că de câte ori trec spre Basarabia sunt „obligaţi să plătească tribui prieteniei noastre ca la o vamă a sufletului românesc”. Academicianul Cimpoi şi directorul Institutului de Lingvistică, Bahnar. Sunt prieten cu oamenii cei mai frumoşi spiritual din Basarabia. Sunt prieten cu directrorul Institutului de Istorie sau cu marele Dabija. Nu este dată când trec prin România fără să treacă pe la mine.

- Cum se suprapune simţirea proprie despre Centenar cu iniţiativele anunţate de autorităţile judeţene?

Sper să facem lucruri frumoase şi la Buzău, mai ales că ministrul Culturii se trage de la Buzău. Sper că unele idei şi gânduri să rezoneze la nivelul autorităţilor judeţene, la Consiliul Judeţean şi Centrul judeţean pentru cultură, să le asociem, să le solidarizăm unele cu celelalte şi să dăm dimensiunea pe care o merită Centenarul în judeţul nostru. Ar fi păcat să ratăm un asemenea eveniment. Acestea sunt lucrurile care ţin de firea şi starea omului, mai ales că altele ne-au cam depărtat de la propria fiinţă. Noi ştim să ne cinstim eroii, dar trebuie să fie câţiva oameni care să mişte lucrurile. Eu pot să ajut în sensul acesta.

 

,,Eu salvez!", proiectul prin care profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău învaţă să acorde primul ajutor
Joi, 18 aprilie 2024, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului ,,Eu salvez!”, conceput din necesitatea de a forma şi dezvolta, în rândul elevilor și al cadrelor didactice, abilităţi de acordare a primului ajutor.
...................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)