Consiliul Judeţean Buzău va fi partener şi coorganizator în prima ediţie a ceea ce se vrea a deveni tradiţie, Dealul Mare Wine& Food Festival, care va avea loc în perioada 19-21 septembrie 2025. Evenimentul Dealul Mare Wine & Food Festival,
gândit sub forma unui spectacol pe teme bine selectate şi asamblate sub forma unui festival, este o premieră pentru mediul de afaceri buzoian dar şi pentru publicul informat, va fi găzduit de Centrul Muzeal I.C. Brătianu şi ar putea fi considerat o avanpremieră la viitoarele manifestări de gen, al căror loc de desfăşurare va fi în cea mai frumoasă clădire din municipiul Buzău, fostul sediu al Bibliotecii Judeţene, unde sunt în curs de amenajare şi utilare spaţii dedicate unor astfel de manifestări.
Conform organizatorilor, evenimentul va aduce împreună vinuri de excepţie din cea mai renumită regiune viticolă a României, gastronomie şi muzică live, într-un cadru cultural spectaculos. Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii se vor bucura de experienţe culinare alături de chefi invitaţi, crame reprezentative, conferinţe tematice şi activităţi culturale. Festivalul reuneşte unele dintre cele mai apreciate crame din România, reprezentative pentru regiunea viticolă Dealul Mare şi nu numai: Budureasca, Crama DeMatei, Lacerta, Metamorfosis, Domeniile Franco-Române, Staţiunea de Cercetare Pietroasa, Mierla Albă, Aurelia Vişinescu, 1000 de Chipuri, Crama Trei Conace, Casa Rotărescu şi Bauer.
La fel ca vinurile, gastronomia are un loc special în cadrul festivalului. Vizitatorii se vor bucura de preparate inspirate din creativitatea bucătarilor şi de reţete gândite cu respect pentru ingredientele din zonă. Deliciile culinare se vor îmbina armonios cu vinurile Dealu Mare, oferind participanţilor o experienţă completă a simţurilor – un dialog între gust, cultură şi rafinament. Dealu Mare Wine&Food Festival se doreşte a fi şi un spaţiu interactiv de dialog şi schimb de idei între pasionaţi de gastronomie, profesionişti din domeniu şi publicul larg pentru a explora legătura dintre arta culinară şi vinurile din regiunea Dealu Mare, promovând cultura gastronomică locală şi sustenabilă.
Un punct central al evenimentului îl va reprezenta atelierul „Obiectiv: ghid de acţiune pentru Buzău ca destinaţie de gastroturism” , programat pentru data de 20 septembrie, ora 15.00, moderat de Adriana Sohodoleanu – teoretician al gastronomiei, cercetătoare în studiile alimentare, autoare şi voce activă la Radio România Cultural. Invitaţi vor fi Cosmin Dragomir – jurnalist şi editor de gastronomie, coiniţiator al Legii Zilei Naţionale a Gastronomiei şi Vinurilor din România, Dorian Lungu – antreprenor, inovator, fondator al conceptului Gastro Local şi al brandului Luado Chocolate, Cristian China Birta – fondator Kooperativa 2.0, autor al primei cărţi despre influencer marketing din România, trainer şi speaker cu experienţă în peste 500 de evenimente, Corina Moise Poenaru – profesoară de limba engleză, fostă directoare a Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” şi absolventă Fulbright; ea a promovat educaţia digitală, alfabetizarea media şi valorile UNESCO, transformând liceul în prima şcoală asociată UNESCO din judeţ, a iniţiat primele clase de gastronomie în sistem dual din Buzău şi a modernizat laboratorul cu sprijinul OMV Petrom. De asemenea, calitate de invitat va avea şi Laura Chiriac – director executiv la Asociaţia Dealu Mare, dar şi antreprenor, fondator Laura And Wine, co-owner TheWinederers; prin experienţele pe care le oferă oaspeţilor de la evenimentele ei şi nu numai, ea este conectată la HoReCa urbană (cu precădere în Bucureşti) dar şi la multe aspecte ce ţin de enoturism în zona Dealu Mare.
Tema discuţiei: Cum putem transforma enogastronomia buzoiană într-un motor de dezvoltare a judeţului? Vor fi explorate modele de succes locale şi internaţionale, ingredientele lipsă în strategia de promovare, rolul antreprenorilor locali, provocările şi resursele disponibile, dar şi paşi concreţi pentru a pune Buzăul pe harta gastroturismului.