Începând cu data de 29 ianuarie, programul social „Laptele şi cornul” va fi reactivat, după o întârziere de mai bine de cinci luni. În judeţul Buzău, beneficiarii programului finanţat de Guvern sunt aproximativ 40.000 de elevi, conform datelor prezentate
de Inspectoratul Şcolar Judeţean. De reţinut că şi în acest sezon şcolar se susţine aprecierea conform căreia mulţi dintre elevi, în special pe segmentul preşcolar, frecventează cursurile pentru a beneficia de pacheţelul de la pauza mare!
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a confirmat presei locale, după prima întâlnire cu consilierii judeţeni, în şedinţă ordinară, că în acest an programul „Laptele şi cornul” se va relua începând cu ultima săptămână de cursuri din luna ianuarie. Şeful CJ Buzău a specificat că întârzierea nu poate fi imputată autorităţilor judeţene, nici măcar agenţilor economici angajaţi în implementarea programului guvernamental, din moment ce, în primul rând, licitaţiile nu sunt organizare de autoritatea judeţeană, iar pe de altă parte, au fost operate mai multe modificări la legislaţia pe domeniu, ceea ce crea incertitudine privind acurateţea ofertei, dar şi condiţiile care să ducă la o decizie finală din partea participanţilor la licitaţia pentru adjudecarea contractului de distribuire a alimentelor, pe categorii.
„Problematica implementării programului guvernamental <Laptele şi cornul> la Buzău, prezintă o zonă oarecum simplificată, având în vedere că la licitaţie s-au înscris doar cei care, la final, au fost declaraţi câştigători. Ce aş vrea să apreciez, totuşi, la funcţionarea şi perspectiva implementării în teritoriu, că s-a luat decizia ca aceste contracte să fie multianuale! Nu se mai face atâta risipă de efort pentru organizarea de licitaţii pe fiecare an şcolar, în timp ce o relaţie contractuală stabilă poate fi mai uşor îmbunătăţită, de ambele părţi”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
La nivelul județului Buzău, merele sunt furnizate către şcoli de Asocierea Elcomer Achiziții SRL, din comuna Puiești, și societatea Pol Fruct SRL, din satul Fântânele, județul Prahova. Producătorul laptelui este buzoian, din zona Râmnicului, compania Meridian Agroind, iar produsele de patiserie sunt asigurate de societatea Patisgal SRL.
Cum vor fi distribuite din 29 ianuarie 2024, în cadrul unei săptămâni, aceste produse:
Mere – luni și marți,
Lapte – 200 mililitri – marți, miercuri și joi,
Iaurt – 125 grame – luni și vineri,
Corn din făină integrală – 80 gr. – miercuri, joi și vineri,
Biscuiți – 44 gr. – luni și marți.