Colectivul de educatoare de la Grădiniţa cu program prelungit, din strada Bistriţei, în colaborare cu partenerii tradiţionali – Primăria Municipală, Centrul Marghiloman, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Liceul de Arte „Margareta Sterian”, din Buzău,
a organizat cea de-a cincea ediţie a Festivalului Naţional „Oul roşu şi frumos, de Învierea lui Hristos”.
Ca rezultat al parteneriatului cu Centrul marghiloman, ediţia de anul trecut a festivalului a fost organizată, cu o sesiune de „Târg de Paşti”, la Iazul Morilor. În perioada pandemică, organizatorii au pus la punct o variantă a evenimentului în sistem on-line. În ce priveşte ediţia din acest an, conducerea Grădiniţei alesese ca loc de desfăşurare chiar curtea imobilului din strada Bistriţei, pentru a oferi posibilitatea de a face cunoscute „darurile” copiilor comunităţii buzoiene, mai ales vineri, 25 aprilie, când este Ziua Porţilor Deschise şi buzoienii pot aprecia lucrările micilor artişti.
„Evenimentul are două etape: Secţiunea I, de expoziţie „Paştele la români” şi cea de-a doua „Târgul de Pasti” la care participanţii vin cu materialele lor, îşi aleg tehnica şi lucrează ceea ce vor. Se punctează în funcţie de materialul folosit, de tehnica folosită şi, evident, rezultatul de ansamblu. Participă copii de la grădiniţă, până la clasa a patra. Este un eveniment deschis, pentru învăţământul preşcolar şi şcolar, tocmai în ideea de a colabora şi de a ne cunoaşte mai bine, iar copiii de grădiniţă să ia contact cu ceea ce vor face mai departe. Avem învăţători care, profitând de un astfel de eveniment, vin şi cunosc copiii, pentru mulţi dintre copiii noştri se vor regăsi în clasele lor în ciclul primar, spune directoarea Grădiniţei,Claudia Mihălceanu.
Un specific legat de organizarea festivalului, este legat de faptul că s-a dorit separarea celor două simboluri legate de Sărbătorile Pascale, educatoarele optând pentru apropierea manifestării de elementul religios, în acest fel prioritizând Oul, ca simbol al Paştelui. „Vrem să reapropiem Sărbătoarea Paştelui de elementul religios, să încercăm inversarea proporţiilor, pentru că sărbătoarea în sine a fost mult comercializată. Iepuraşul înseamnă, cadouri, iar Oul ne trimite la spiritul religios al perioadei. Grădiniţa noastră are parteneriat cu Biserica Banu, ducem copiii la biserică, periodic un preot vine şi stă de vorbă cu noi, plus că printre părinţii copiilor avem preoţi, cu ajutorul cărora încercăm să inducem această stare de religiozitate”, spune Claudia Mihălceanu.
Grădiniţa este prinsă în sistemul finlandez şi lucrăm după un astfel de sistem, care ne-a prins bine. Deschiderea către părinţi şi către comunitate, face ca la noi uşile să fie în permanenţă deschise, la propriu.
Evenimentul a fost lansat, odată cu invitaţiile, la începutul lunii aprilie, iar până la acest moment au fost primite lucrări din Satu Mare, Baia Mare, Constanţa, Ialomiţa, Sân Nicolau Mare sau Prahova.
În judeţ şi Municipiu, Grădiniţa cu program prelungit nr.3 a primit lucrări de la 14 unităţi şcolare – grădiniţe şi clase din învăţământul primar, în timp ce la data de 23 aprilie, la sediul Grădiniţei a fost organizat un Atelier de Creaţie, în care copiii, unii în echipă cu unul dintre părinţi, au realizat felicitări, colaje, picturi, încondeieri de ouă, iar cei de nivel primar au realizat chiar machete la tematica festivalului. Lucrările au fost apreciate de un juriu, al cărui preşedinte a fost directoarea Liceului de Arte Buzău, Ana Maria Găinuşă.