Mai mulţi producători agricoli(legumicultori) din satul Potoceni, comuna Mărăcineni, sunt obligaţi să facă faţă, în ultimul timp, unei situaţii care pare a fi decupată dintr-un scenariu de film, în care simpla invocare a literei legii generează
evenimente care nu-şi găsesc locul în realitatea imediată. Doi dintre cetăţenii din satul Potoceni au înaintat reclamaţie, scrisă, la Primăria Mărăcineni dar şi la Poliţia din localitate, în care sesizează că pe timpul nopţii liniştea le este perturbată de zgomotul produs de motopompele legumicultorilor, utilajele fiind folosite pentru irigarea culturilor de ceapă(majoritare).
Litera legii Vs. Tradiţie de zonă
Cei doi cetăţeni aduc la cunoştinţa autorităţilor faptul că locuinţele lor se află în imediata apropiere a canalului de irigaţii(la 100-150 de metri şi la 50 de metri), din care legumicultorii trag apa necesară întreţinerii culturilor cu motopompele, iar zgomotul produs de motoarele utilajelor le afectează confortul propriu. De remarcat, însă, zona este recunoscută, inclusiv la nivel naţional, ca fiind un bazin legumicol. Pe de altă parte, legumicultorii se prevalează de faptul că cei doi reclamagii, tineri, de altfel, cunoşteau situaţia înainte de a-şi construi casele în apropierea canalului de irigaţii. Unul dintre cei doi reclamagii este, chiar el, legumicultor, foloseşte, la rândul lui, motopompe pentru irigarea propriilor culturi, dar nu le „suportă” pe cele care trebuie să fie instalate în apropierea casei lui!? Şi, pentru ca ipocriziei să i se dea valoare de scenariu de film, cei doi susţin, cu seninătate, că soluţia ar trebui să fie…schimbarea traseului canalului de irigaţii!! Grupul de legumicultori afectaţi direct de ieşirile celor doi, nu înţeleg atitudinea lor, mai ales că cel de-al doilea este un proaspăt pensionar pilot militar, de la care se pretinde, evident, mai multă dovadă de raţiune în expunere! Se spune că tocmai cel de la care se aştepta mai multă cumpătare (n.a.- examen profesional trecut cu brio în multele misiuni de zbor!) are ieşiri surprinzătoare în relaţiile directe cu vecinii, cărora le-ar fi cerut, spre exemplu, să taie cocoşii, pentru că era deranjat de cântatul lor!! Pentru conformitate, iată şi contextul legal invocat de cei doi reclamagii: „Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează: - tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă; - tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora; - organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social.
(P.S.) Redacţia ziarului Opinia a intenţionat să solicite şi poziţia şefului Biroului de Poliţie Mărăcineni, telefonic, dar acesta nu a dat curs apelului!
Primarul Constantin Dumitru este de partea legumicultorilor
Primarul Constantin Dumitru a anticipat întâlnirea cu cei doi reclamagii, cu participarea reprezentanţilor Biroului de Poliţie Mărăcineni, în Sala de şedinţe a Consiliului Local, şi a pregătit un clip video, în care erau prezentate situaţii din teren cu care se confruntă legumicultorii din Potoceni, Căpăţâneşti şi Mărăcineni, care cu greu fac faţă condiţiilor meteo de gravitate absolută, care pun în pericol existenţa culturilor de legume, în condiţiile în care apa vine cu greu de pe tronsonul de canal care traversează, în amonte, satul Măteşti(comuna Săpoca).
Nu este prea greu de înţeles că în condiţiile în care temperaturile au o medie de 35 de grade(caniculă)şi se menţin la acest nivel de aproape două săptămâni, nu se poate vorbi de irigat pe timpul zilei. Chiar şi noaptea, când temperaturile nu scad sub 20 de grade, irigatul culturilor nu are efectul scontat de legumicultori, aceştia spunând că solul se menţine fierbinte cea mai mare parte din cele 24 de ore. Chiar şi cei doi reclamagii ar putea înţelege că problema legumicultorilor nu este câte ore ar putea dormi într-o noapte, ci cât de mult le va fi diminuat profitul la momentul recoltării. De aceea, ar putea fi de înţeles una dintre replicile venite din tabăra legumicultorilor, cum că „pilotul, aşa cât doarme, are asigurată o pensie consistentă, indiferent că afară e secetă sau bate grindina!”. După vizionarea clipului, primarul Constantin Dumitru le-a solicitat celor doi reclamagii să-i anticipeze răspunsul, în condiţiile în care şi el ar fi fost în grupul legumicultorilor!
„Blegu nu e prost, se crede stăpân”!
După un astfel de episod, obligaţi să facă faţă vicisitudinilor naturii, dar şi să anihileze acţiuni ale unora dintre producătorii agricoli din zona, care prin abuz redirecţionează apa de pe canalul lor pentru a fi irigate alte terenuri, s-ar părea că legumicultorii din Mărăcineni au înţeles că unitatea de grup la va asigura o poziţie demnă în relaţia cu autorităţile. Pentru perioada imediat următoare, ei vor solicita sprijinul primarului de Mărăcineni, pentru iniţierea unor măsuri, la nivel de OUAI „Legumicultorul Mărăcineni”, prin care să fie reglementată funcţionarea canalului de irigaţii, astfel încât apa să nu mai fie folosită abuziv.
Conform spuselor legumicultorilor, unul dintre fermierii importanţi care activează pe raza comunei Săpoca, pe cultura mare, a deviat cursul apei prin instalarea în canalul de irigaţii a unor sisteme de barare cu caracter permanent (baraje metalice montate prin cordoane de sudură!). Cel puţin două zile, legumicultorii din Mărăcineni nu au avut acces la apa! Pentru o astfel de situaţie s-ar face vinovat Marian Dragomir, un fermier din Săpoca. Legumicultorii din Mărăcineni au analizat această situaţie în respectul unei „reguli tradiţionale”, adică a dreptului aceluia care este „înaintea apei”. În opinia lor, poate fi acceptată inclusiv blocarea cursului apei, prin instalarea unui stăvilar provizoriu, cu condiţia ca apa să poată trece „peste” şi să-şi continue cursul. Însă, ceea ce a făcut Marian „Blegu” Dragomir, prin instalarea unui baraj fix (permanent) este un abuz şi un comportament de „stăpân”!