Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) se află în faţa ultimei etape în programul naţional pentru dezinstituţionalizarea copiilor cu diverse tipuri de handicap,
concomitent cu dezvoltarea reţelei de asistenţi maternali sau familii de plasament, prin identificarea de soluţii alternative, case de tip familial sau apartamente, organizate după modele de îngrijire apropiate celor de tip familial.
În şedinţa arondată lunii noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean, Lucian Romaşcanu, a înaintat votului consilierilor judeţeni un proiect de hotărâre în vederea închiderii Centrului rezidenţial pentru copii cu handicap sever, situat în municipiul Buzău, zona cartierului Micro XIV. Copiii şi tinerii din acest centru ar urma să fie mutaţi în alte două imobile, care vor fi construite în zona oraşului Pătârlagele, satul Sibiciu de Sus. Pentru edificarea acestora, Consiliul Judeţean Buzău, prin Direcţia pentru Protecţia Copilului, a încheiat o convenţie de asociere cu Fundaţia „Hope and Homes for Children”, care îşi va asuma construirea a două case de tip familial, în care vor fi găzduiţi 24 de copii din cadrul Centrului din Micro XIV Buzău. Identificarea locaţiei a fost obligaţia Consiliului Judeţean, în timp ce organizaţia a demarat activităţile de elaborare a studiilor necesare întocmirii documentaţiei tehnico economice necesare.
„La data semnării convenţiei de asociere, în Centrul rezidenţial pentru copilul cu handicap sever din cadrul Complexului de servicii pentru copilul cu handicap sever nr. 8 Buzău erau găzduiţi 40 de copii si tineri, din care 28 de copii cu handicap sever cu vârste între 10 şi 17 ani şi 12 tineri peste 18 ani. În prezent, în cadrul centrului rezidenţial sunt găzduiţi 36 de copii şi tineri, din care 17 copii cu handicap sever cu vârste între 10 şi 17 ani şi 19 tineri peste 18 ani, urmând ca, în anul 2025, alţi patru copii să împlinească vârsta majoratului”. În acest context, conform raportului înaintat Consiliului Judeţean de Loredana Elena Dorobanţu, directorul DGASPC Buzău, autorităţile judeţene vor identifica soluţii pentru construirea unei singure case de tip familial, pentru îngrijirea copiilor cu vârste până în 18 ani, şi a unei locuinţe maxim protejate, pentru îngrijirea tinerilor peste 18 ani.
Cele două imobile care vor fi construite de Fundaţia „Hope and Homes for Children” (HHC) vor fi donate, spre administrare, Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, termenul asumat de ONG pentru finalizarea lucrărilor fiind de şase luni.
„Hope and Homes for Children se îngrijeşte de copiii şi de tinerii abandonaţi şi de cei în prag de abandon familial. Din 1998 în România, organizaţia desfăşoară programe de reformă a sistemului de protecţie a copilului prin prevenirea separării copilului de familie; închiderea instituţiilor de tip vechi şi înlocuirea lor cu servicii de îngrijire alternativă; inserţia socio-profesională a tinerilor proveniţi din sistem; şi formarea profesională a specialiştilor din sistemul instituţional. Hope and Homes for Children este parte din Coaliţia România Sustenabilă, deoarece cel puţin trei teme se suprapun perfect cu misiunea noastră: reducerea disparităţilor, zero foamete, zero sărăcie. Toate celelalte teme ne privesc însă pe toţi la nivel de societate. Invităm şi alte ONG-uri şi companii să se alăture deoarece cu toţii avem responsabilitatea să construim un viitor durabil, replicabil”, spun reprezentanţii HHC.˝