Președintele în funcție al Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și-a luat rămas de la mass-media buzoiană printr-o conferință de presă în care a prezentat bilanțul activității instituției în ultimii zece ani. Neagu părăsește Consiliul Județean și va candida
pentru un post de deputat la alegerile din 1 decembrie, iar conducerea instituției va fi preluată luni de Lucian Romașcanu, câtigător al alegerilor din 9 iunie.
Petre Emanoil Neagu a condus Consiliul Județean timp de zece ani, a făcut parte din Executivul instituției încă zece ani, ca vicepreședinte, iar timp de patru ani a fost consilier județean. „Aș vrea să vă mulțumesc dumneavoastră, pentru că pentru mine și pentru instituția pe care o mai reprezint pentru încă 48 de ore, ați fost nu numai parteneri, ci ați făcut parte din echipă. Chiar dacă uneori ați semnalat nu numai lucruri bune, dar este normal, pentru că trebuie să ne imaginăm că suntem la școală și, din când în când, doamna mai trage puțin de urechi elevul, ca să meargă pe drumul cel bun”, s-a adresat Neagu reprezentanților presei. El a mulțumit, de asemenea colegilor din Consiliul Județean, celor din instituțiile subordonate și, nu în ultimul rând, familiei sale. „Plec cu zâmbetul pe buze, pentru că tot ce am făcut am făcut cu bună-credință”, a mai spus Neagu.
În ceea ce privește bilanțul Consiliului Județean din ultimii zece ani, Neagu a spus că prioritățile sale s-au situat pe patru paliere: infrastructură rutieră, sănătate, asistență socială și protecția copilului și educație-cultură-turism. Conform acestuia, bugetul instituției s-a situat, în perioada amintită, la circa 450 milioane euro, iar investițiile derulate au însumat aproximativ 750 milioane euro, restul banilor provenind din finanțări atrase de Consiliul Județean, în principal din fonduri europene.
Infrastructura rutieră a județului Buzău a beneficiat, conform lui Neagu, de investiții totale de 260 milioane euro, dintre care 140 milioane din fonduri europene, 72 milioane din fonduri guvernamentale și 46 milioane din fonduri europene. 70 la sută din drumurile județene au fost modernizate sau sunt în curs de modernizare (peste 650 kilometri de drumuri județene dintr-un total de 1.000 kilometri).
35 milioane euro au fost investiți în sănătate; dintre aceste investiții menționăm: eficientizarea energetică a clădirii Dermato-venerice, compartiment al Spitalului Judeţean de Urgenţă (2,2 milioane lei), extinderea și dotarea UPU (35,4 milioane lei), redeschiderea Centrului Multifuncțional Pârscov, dotarea Spitalului Județean cu aparatură de înaltă performanță (RMN, două CT și angiograf), reabilitarea secțiilor de Pediatrie și Neurologie, dotarea tuturor secțiilor spitalului cu aparatură de ultimă generație.
În domeniul asistenței sociale au fost derulate proiecte de 70 milioane euro: „Te ajutăm să fii în siguranță”, centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie Rm. Sărat, „Casă nouă în drumul spre acasă”, „Împreună”, suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități și „Anticameră pentru viață”.
În ceea ce privește direcția cultură-turism-educație, vorbim despre eficientizarea energetică a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău, despre construirea sălii multifuncționale cu gradene și funcțiuni conexe pentru persoanele cu dizabilități, prima campanie antidrog, restaurarea Centrului Muzeal „Brătianu”, reabilitarea Muzeului Chihlimbarului, modernizarea Muzeului „Vergu Mănăilă” și, în fine, acreditatea UNESCO pentru Ținutul Buzăului.