Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Petre, a mijlocit o nouă întâlnire între primarii din teritoriu, pe de o parte, şi reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO Buzău 2009, secondaţi de reprezentantul RER Ecologic Buzău,
de cealaltă parte, pentru pregătirea implementării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul județului, în cadrul aşa-zisului Master Plan pentru Gestionarea Durabilă a Deşeurilor. Au răspuns invitaţiei 57 de şefi de administraţii publice din teritoriu, din cei 85, mai puţin reprezentanţii celor două municipii, Buzău şi Râmnicu Sărat.
„În cadrul ședinței la care am participat împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO Buzău 2009, cu primarii buzoieni și cu reprezentanții RER, am discutat despre situația gestionării deșeurilor la nivelul județului. În permanență căutăm soluții pentru eficientizarea și facilitarea proceselor de colectare – implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul județului, scopul fiind acela de a reduce cantitatea de deșeuri menajere”, se arată într-o postare pe pagina de socializare a vicepreședintelui Petre.
În acest moment, noutatea ar fi că primăriile din teritoriu, dar şi agenţi economici mai importanţi, ar putea răspunde unei invitaţii din partea ADI-ECO 2009 privind integrarea în programul naţional RETURO. Prin mijlocirea asociaţiei, instituţiile publice şi agenţii economici ar putea achiziţiona sau închiria instalaţii tip RETURO, astfel încât o mare parte din acţiunea în sine de colectare a deşeurilor refolosibile să se desfăşoare chiar în comunităţile respective, inclusiv contabilizarea cantităţilor respective. În situaţia în care oferta va fi acceptată, cei implicaţi în program vor fi obligaţi ca la intrarea în sistem – în cazul judeţului Buzău se estimează luna ianuarie a anului viitor – să prezinte o declaraţie la Fondul de Mediu, cu declararea cantităţilor colectate, astfel că vor putea deveni beneficiari ai programului. În ceea ce priveşte eficientizarea noului sistem de colectare, pentru zona de Est a judeţului este prevăzută o staţie de transfer a deşeurilor colectate în comunele situate la nord şi la sud de municipiul Râmnicu Sărat.
„La Râmnicu Sărat va fi funcțională o stație de transfer care va prelua deșeurile colectate din unitățile administrative teritoriale învecinate. Aceste deșeuri vor fi stocate până când se adună o cantitate suficientă pentru a umple o mașină de 15 tone. Astfel, o singură mașină va transporta deșeurile către stația de colectare de la Gălbinași. Pentru reducerea cantității de deșeuri menajere ce ajung la depozitare, vor fi montate automate tip RVM în UAT-urile care au flux de ambalaje RETURO, un beneficiu real pentru cetățenii care vor putea să recupereze cu ușurință garanția ambalajelor. Totodată vor fi montate și containere speciale pentru colectarea deşeurilor textile”, spune Adrian Petre.
Două temeri: controlul cantităţilor colectate la nivel de comună şi modul în care vor plăti cetăţenii!
La întâlnirea de la Consiliul Judeţean s-a pus şi problema controlului cantităţilor de deşeuri ce vor fi colectate la nivel de comună, după ce serviciile vor fi preluate, în urma unei licitaţii judeţene, de un operator unic, dar şi modalitatea prin care cetăţenii vor putea să plătească serviciul respectiv. Directorul ADI-ECO 2009, Mircea Şendruc, spune că temerile primarilor nu sunt întemeiate, deoarece controlul cantităţilor colectate de operator va fi atributul reprezentanţilor asociaţiei, dar şi a unui reprezentant din partea primăriei respective. În ceea ce priveşte modalitatea în care cetăţenii vor putea face, în continuare, plăţile pentru serviciul prestat, s-ar părea că varianta preferată ar fi cea a instituirii unei taxe locale pentru gunoiul menajer, în locul sistemului contractual individual, care operează în acest moment. În ce priveşte preţul, şeful ADI-ECO 2009 nu a avansat o sumă anume, aşa cum nici nu a exclus o eventuală scumpire.