*Investiţia de la Bentu, Buzău, asumată de Trans Gaz România, va permite transportul gazelor naturale din perimetrul Caragele, un depozit estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi
*La semnare au participat Lucian Romașcanu, președintele Consiliului Județean Buzău și Alexandru Stoica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării
Cu două zile înainte de sfârşitul lunii octombrie, la sediul Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA din București, Ion Sterian, directorul general al companiei, a semnat Ordinul de Începere a lucrărilor pentru Conducta de transport gaze naturale DN 500 Bentu și Conducta DN 500 Siliștea București-Inel Făurei, Perimetru Caragele, Etapa I: Conductă de transport gaze naturale Bentu, Conducta DN 500 Siliștea, București–Cotu Ciorii.
Proiectul care a primit undă liberă la execuţie este a doua investiţie de acest nivel implementată pe teritoriul judeţului Buzău în ceea ce actualul premier al României, buzoianul Marcel Ciolacu, a anunţat ca fiind un program destinat extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în cât mai multe comune pe teritoriul judeţului Buzău. La sfârşitul anului 2022, Trans Gaz finaliza un prim proiect de aducţiune a gazelor naturale de asemenea anvergură, beneficiari fiind cetăţenii de pe Valea Slănicului, începând de la Mărăcineni, până la Beceni. Astfel avea să fie instalată, de la zero, prima reţea pentru distribuţia gazelor naturale, într-o comunitate rurală – la Mărăcineni – pentru prima dată, după 1989, la nivel naţional. Alte lucrări de gen au mai fost executate, fie în judeţ, fie în ţară, dar în toate cazurile a fost vorba, doar, despre extinderi de reţele. Odată implementat proiectul de la Bentu – perimetrul Caragele, se va putea lua în calcul alte trei înfiinţări de relele locale de distribuţie, pe tronsonul CA Rosetti, Cilibia, Gălbinaşi, cu perspective de ramificare în toată zona de sud-est a judeţului Buzău.
La evenimentul ocazionat de semnarea contractului pentru preluarea şi aducţiunea gazelor din perimetrul Caragele, a participat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, buzoianul Alexandru Stoica, precum şi noul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Lucian Romașcanu, care a declarat că „Partidul Social Democrat a depus eforturi constante pentru a asigura locuitorilor județului Buzău un nivel de viață mai bun. Accesul la gaze este una din ambițiile autorităților locale și centrale, în acest moment există în diferite stadii, 15 proiecte de gaze în județul Buzău. La Mărăcineni deja circa 5.000 de familii se bucură de finalizarea uneia dintre investiții. Această nouă investiție strategică, cu o valoare estimată de aproximativ 24 milioane lei, 4,8 milioane euro, și termen de finalizare de 12 luni, vizează extinderea rețelei de transport gaze naturale în județul Buzău și permite racordarea mai multor unități administrativ-teritoriale la Sistemul Național de Transport Gaze Naturale. Localitățile Gălbinași, Cilibia și C.A. Rosetti din județul Buzău, care nu beneficiază în prezent de infrastructură pentru gaze naturale, vor avea acces la o sursă de energie modernă, sigură și accesibilă”.
Este cunoscut faptul că o altă investiţie importantă, care vizează implicarea Trans Gaz România, pentru realizarea uneia dintre cele mai importante aducţiuni de gaze naturale din judeţ, va pregăti realizarea de reţele pentru distribuţia gazelor naturale în mare parte din comunale de pe Valea Buzăului. De altfel, în urma implicării premierului Marcel Ciolacu, în cazul acestui proiect conducerea Trans Gaz a demarat procedurile pentru testarea şi realizarea traseului viitoarei conducte magistrale, care într-o primă etapă ar trebui să ajungă până la Pătârlagele.