„Cu încă un pas mai aproape de a avea Gaze pe Valea Buzăului! Am semnat Certificatul de urbanism pentru realizarea proiectului <Conductă de transport gaze naturale pe Direcția Bărbuncești – Măgura – Pătârlagele – Pănătău>”, este mesajul
postat de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, pe pagina oficială de socializare.
Anunţul făcut de şeful instituţiei vine ca o confirmare a informaţiei lansate chiar de la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin secretarul de stat social- democrat Alexandru Stoica, cel care a fost prezent în mai multe rânduri, în perioada pregătirilor pentru alegerile locale şi europarlamentare, la oficierea de investiţii, finanţate prin programul naţional „Anghel Saligny”, în mai multe comune buzoiene. Una dintre declaraţiile date presei locale de Stoica făcea referire tocmai la ideea de a implementa una dintre cele mai mari investiţii pe domeniul amenajărilor de reţele pentru distribuţia gazelor naturale, beneficiari urmând a fi populaţia şi agenţii economici de la Valea Buzăului, sectorul cuprins între Verneşti şi Pătârlagele, cu terminaţia Pănătău. „Domnul preşedinte Neagu şi premierul Marcel Ciolacu au făcut diligenţele de acum câţiva ani (n.r., 2019) când l-au invitat pe directorul general al Trans Gaz România la Buzău, în acea şedinţă la Consiliul Judeţean (…) În poziţia pe care o ocup în cadrul Ministerului Dezvoltării, am înţeles că trebuie să ordonăm lucrurile, şi am încercat să le mişcăm în sensul dorit, acela ca Valea Buzăului să poată fi beneficiara unor astfel de programe şi investiţii. De aceea, am zis în felul următor: Ministerul Dezvoltării nu face reţele de gaz, mai ales pentru conducte foarte mari (magistrale). Noi asigurăm, prin susţinerea investiţiilor în teren, distribuţia gazelor. Iar tronsonul Verneşti – Nehoiu este un traseu de magistrală, care poate fi făcută de Trans Gaz România.
Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu ne-a asigurat că va bugeta această magistrală pentru Valea Buzăului. Proiectanţii au fost în teren de aproximativ o lună de zile şi s-a trasat conducta, aşa că acum putem vorbi despre o certitudine. Din primăvara viitoare se va trece la execuţia de lucrări pentru această magistrală”. Declaraţia era susţinută cu ocazia unei vizite în comuna Săpoca, deplasare prilejuită de începerea lucrărilor la reţeaua de gaze naturale, un proiect ce face parte dintr-un program ce vizează aducerea gazelor naturale la un număr cât mai mare de gospodării pe Valea Slănicului, între Mărăcineni şi Beceni, inclusiv.
Mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a completat mesajul secretarului de stat Alexandru Stoica, spunând că meritul principal în programul naţional pentru aducerea gazelor naturale la cât mai multe gospodării în zonele rurale, inclusiv în proiectul de pe Valea Slănicului sau în cel care vizează Valea Buzăului, este al premierului Marcel Ciolacu. Oficialul buzoian a spus că premierul a fost cel care a repus în discuţie, la nivelul Comisiei Europene, puncte legate de viitoare investiţii în România în cunoscutul program PNRR, vizavi de gaze naturale şi irigaţii.
Odată cu semnarea Certificatului de Urbanism, preşedintele Neagu a dat, practic, OK-ul pentru derularea uneia dintre cele mai dificile perioade de parcurgere birocratică a unor documentaţii tehnice – obţinerea vestitelor avize, de la un număr (ne)definit de instituţii care reprezintă statul român şi „interesele” acestuia în zona de implementare a proiectului. Practic, documentaţiile tehnice premergătoare întocmirii Studiului de Fezabilitate şi a Studiului Tehnic de Proiectare vor avea nevoie de autorizări ale unor instituţii care activează în regim tehnic, economic sau juridic.