Căminele pentru persoane vârstnice din Smeeni şi „Alecu Bagdat” din Râmnicu Sărat, aflate în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), nu vor mai primi beneficiari începând cu data de 1 iunie 2024,
întrucât s-a constatat, pe parcursul unor controale, elemente care nu corespund standardelor minime de calitate prevăzute de legislaţie.
Consiliul Judeţean (CJ) Buzău a adoptat, în şedinţa de marţi, mai multe măsuri privind așezămintele de asistență a persoanelor vârstnice din subordinea DGASPC. Astfel, la Căminul pentru persoane vârstnice Smeeni şi la Căminul pentru persoane vârstnice „Alecu Bagdat”, conform referatului care a stat la baza hotărârii adoptate, din luna iunie nu vor mai fi posibile noi înscrieri în cele două instituţii.
Măsura a fost dispusă în urma constatărilor de pe parcursul unor controale: „Cu data de 01.06.2024 se suspendă admiterile de persoane vârstnice ca beneficiari de servicii în cele două cămine (…) Constatând că măsurile dispuse prin Procesele-verbale de control (…) având ca obiect standardele de cazare, nu pot fi îndeplinite datorită constrângerilor bugetului judeţului Buzău şi stării/vechimii imobilelor, DGASPC Buzău, Direcţia juridică şi administraţie publică locală, Direcţia economică şi Direcţia pentru administrarea patrimoniului şi investiţii vor colabora cu autorităţile locale din comuna Smeeni şi din municipiul Rm. Sărat pentru identificarea unor amplasamente respectiv surse financiare pentru organizarea furnizării de servicii specializate persoanelor vârstnice, corespunzător standardelor minime de calitate”, arată documentul adoptat în şedinţa CJ.
Potrivit reprezentanților administraţiei judeţene, proiectul de hotărâre a fost iniţiat urmare analizei comune cu DGSPC în considerarea constatărilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), instituţie de control abilitată pentru verificarea respectării standardelor de calitate minime în furnizarea serviciilor în căminele pentru persoane vârstnice din cele două localităţi. „Dacă din punct de vedere al segmentelor alimentaţiei, asistenţă medicală, consiliere nu au fost constatate deficienţe, pe segmentul cazare beneficiari sunt elemente care nu corespund standardelor minime de calitate prevăzute de legislaţie. Căminul pentru persoane vârstnice Smeeni funcţionează într-un imobil din perimetrul Spitalului de boli cronice Smeeni, dat în administrarea DGASPC Buzău, imobil al cărui grad de uzură tehnică este evident. Căminul pentru persoane vârstnice <Alecu Bagdat> Rm. Sărat funcţionează într-un imobil proprietate publică a judeţului Buzău din 2005, construit în anul 1833. Cele două imobile ar avea nevoie de o reabilitare structurală majoră pentru a fi adaptate la cerinţele standardelor minime de calitate pe segmentul cazare beneficiari. Costurile pentru intervenţia constructivă ar fi deosebit de ridicate, depăşind disponibilităţile bugetului judeţului Buzău nu numai pentru 2024, dar şi (pentru, n.r.) următorii ani. Ca urmare în mod obiectiv, măsurile dispuse de AJPIS Buzău nu pot fi aduse la îndeplinire, ceea ce va afecta în mod evident, reînnoirea licenţelor de funcţionare ale celor două instituţii după aprilie 2025”, mai prevede referatul de aprobare al hotărârii.
În acest context, administraţia judeţeană caută soluţii alternative pentru continuarea furnizării de servicii pentru persoane vârstnice. „Vom implementa anumite strategii pentru condiţiile în centrele respective, cu posibilitate de a se sta de vorbă cu familia, cu întreţinători, de a le asigura asistenţă psihologică şi, bineînţeles, medicală, să încercăm să aibă parte de un cadru adecvat din toate punctele de vedere”, a declarat preşedintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.
Potrivit reprezentanților instituției, neîndeplinirea cerinţelor de funcţionare ar putea conduce la închiderea celor două cămine, motiv pentru care a fost luată măsura suspendării: „Neîndeplinirea criteriilor de funcţionare prevăzute de standardele minime de calitate în funcţionarea serviciilor sociale are ca efect nelicenţierea acestor furnizori, respectiv închiderea acestora. La nivelul judeţului Buzău, solicitarea de furnizare servicii pentru persoanele vârstnice se menţine la un nivel ridicat, iar DGASPC Buzău, ca furnizor public, şi cei câţiva furnizori privaţi licenţiaţi nu au capacitate de soluţionare la nivelul cerinţelor. Proiectul de hotărâre este o primă etapă într-un proces care trebuie cu celeritate derulat. Din păcate, până în prezent nu sunt Programe Naţionale sau linii de finanţare cu fonduri europene pentru persoane vârstnice de construire cămine, locuinţe protejate pentru această categorie vulnerabilă ori pentru reabilitarea celor existente. Astfel, presiunea este pe bugetul judeţului. Măsura suspendării admiterii în cele două cămine pentru persoane vârstnice este necesară în contextul prezentat de iniţiator”, mai prevede proiectul de hotărâre adoptat.