booked.net

Share

Crang1.jpgConsilierii judeţeni au tranşat lucrurile în ce priveşte viitorul Crângului buzoian şi au votat în favoarea unui proiect iniţiat de Primăria Municipiului Buzău, prin care în Pădurea Crângului se vor face mai multe intervenţii/lucrări în regim silvic, pentru

 salvarea speciilor de arbori care l-au legitimat ca şi vestigiu natural al foştilor Codrii ai Vlăsiei (fag, stejar, frasin pufos, ulm), iar la final titulatura acestuia va fi „Pădure – Parc”. Consilierii liberali şi cei ai Forţei Dreptei şi PMP s-au abţinut de la vot, motivând că studiul tehnic comandat de Primăria Buzău, în baza căruia vor fi executate toate lucrările pentru reabilitarea Pădurii Crâng, nu este finalizat, drept pentru care au propus amânarea votului.

Până la data votului în plenul Consiliului Judeţean, proiectul de hotărâre pentru scoaterea Pădurii Crâng de sub titulatura de „arie protejată” a fost lansat în dezbatere publică, în conformitate cu reglementările în vigoare. Pentru că observaţiile pe tema ariilor protejate pe teritoriul judeţului Buzău s-au referit doar la viitorul regim de existenţă a Pădurii Crâng, acesta a fost şi principalul punct pus în discuţie de preşedintele Petre Neagu, în calitate de iniţiator al proiectului.

„Opiniile exprimate (n.r.- pe durata dezbaterii publice) au avut, exclusiv, în vedere regimul Pădurii  – Parc Crâng Buzău, care nu mai figurează nici ca arie protejată de interes național (conform anexei nr. 1 la Legea nr. 5/2000) și nici de interes județean, motivat de :1. – prevederile art. 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 conform cărora parcurilor publice care nu au elemente cu valoare de patrimoniu natural nu au un regim de zonă protejată; 2. – conform prevederilor Legii nr. 220/2018 și în baza art. 1 alin. (2) lit. <a> din Hotărârea Guvernului nr. 100/2022 suprafața de 177,7985 ha, fond forestier, – păduri constituite în zone verzi în jurul localităților incluse în intravilan, a fost transmisă cu titlu gratuit din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – prin  ROMSILVA în domeniul public al municipiului Buzău”.

La punctul 2 este vorba despre iniţiativa primarului Municipiului Buzău, Toma Constantin, care încă din 2016 a solicitat readucerea Pădurii Crâng în proprietatea Municipiului, în baza unei legi publicată în Monitorul Oficial din data de 3 mai 1881, când la „Art.1. Statul recunoaşte Primăriei urbei Buzău dreptul de proprietate asupra pădurii numită Crângul, situată în marginea oraşului Buzeu, cu condiţiunea ca pentru totdeauna să însemne ca loc de preumblare şi înfrumuseţare a oraşului”. Doi ani mai târziu, promulgarea Legii 220/2018 de transformare a pădurii Crâng în pădure parc, oferă posibilitatea Primăriei Buzău să demareze proiectul pentru reabilitarea Crângului, în colaborare cu Romsilva. Această lege va fi pusă în aplicare de factorii de decizie de la Buzău şi în baza unei Hotărâri de Guvern 100/2022, obţinută în baza unui Ordin de Ministru. În ce priveşte implicarea şi răspunderea Consiliului Judeţean Buzău, preşedintele Neagu a pus la dispoziţia consilierilor judeţeni, în cadrul comisiilor de lucru, răspunsurile la interpelarea instituţiei judeţene, adresată Ministerului Mediului, privind scoaterea Pădurii Crâng de pe lista ariilor protejate, cu scopul de a se permite intervenţiile presupuse de implementarea proiectului de reabilitare. Astfel, Ministerul mediului „recunoaște competența Consiliului Județean de revizuire a hotărârii nr. 13/1995, şi afirmă că este corectă determinarea ariilor naturale protejate de interes național aflate pe teritoriul Județului Buzău”.

Crang2.jpg

În schimb, „se recomandă menținerea Pădurii – Parc Crâng ca arie naturală protejată în baza unui studiu de fundamentare avizat de Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, în sensul schimbării încadrării funcționale a arboretului din grupa 1 <Păduri cu funcții speciale de protecție> subgrupa și categoria funcțională 4B în subgrupa 4A – păduri supuse regimului de conservare deosebită”, opinie pe care toţi consilierii judeţeni nu au împărtăşit-o, la nivelul comisiilor de lucru, pentru ca la votul în plen, pe considerente politice, consilierii liberali şi cei ai Forţei Dreptei să declare abţinerea!

 

PRIMPĂRIA

MĂRGĂRITEŞTI

- Anunţ public -

Primăria Mărgăriteşti anunţă începerea următoarelor lucrări:

1. Autorizaţia nr. 56 din 24 mai 2024, se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru: Construire împrejmuire teren sport.

 

2. Autorizaţia nr. 655 din 12 iunie 2024, se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru: Amenajare parcare şi spaţiu de joacă copii, sat Fântânele, comuna Mărgăriteşti, judeţul Buzău.

....................................

ANUNŢ PUBLIC PRIVIND DEZBATEREA PUBLICĂ

Comuna Săpoca, cu sediul în comuna Săpoca, sat Săpoca, str. Principală, nr. 121, judeţul Buzău, în calitate de titular al Planului Urbanistic Zonal -”Dezvolatrea unei zone ID – Industrie şi depozitare, prin introducerea în intravilan,a 3 terenuri din domeniul privat al comunei Sapoca”, cu amplasamentul în comuna Săpoca, sat Săpoca
.....................................
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

............................................

OPINIE

Sănătate, Minte&Corp,

Educație, Social

 

Nivelul precar al sănătății mintale, o problemă tot mai acută

JW.org, resursă gratuită de informații utile

Citeşte mai departe...

................................................

Articol de opinie

Agresiunile împotriva femeilor.

Vor lua vreodată sfârșit?

„Violența împotriva femeilor și a fetelor este una dintre cele mai sistematice și mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Țările UE nu fac excepție. Din păcate, o femeie din trei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale.” (Consiliul Europei, 4 martie 2024)

Citeşte mai departe...

.............................................

 

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)