booked.net

Share

interviu_vinatoru_I.jpgInterviu document

Comuniştii au luat şi ei în seamă ideea înfiinţării unei Bănci de Gene şi au reuşit să organizeze (doar) un depozit de seminţe la Suceava. După evenimentele din Decembrie 1989 a început dezmembrarea structurilor sub care era organizată administrarea pământului,

 România intrând în noua era capitalistă cu aproximativ 9 (nouă) milioane de hectare de teren arabil! Exceptând proprietăţile particulare mici, terenurile rămase fără „stăpân” au început să... dispară. Totodată, şi obiceiul de a cultiva pământul. În zona Cercetării, Agricultura românească a rămas doar cu terenurile înregistrate sub titulatura de curţi.

Când a înţeles că şi „Experimentala” de la Buzău va rămâne fără terenurile necesare cercetării în legumicultură, după ce a fost inclusiv adus încătuşat şi intimidat prin birouri de poliţie, de lucrători în uniformă obişnuiţi cu slugărnicia, că s-ar opune... modernizării urbei, inginerul  Costel Vânătoru, care are o legătură specială natura prin practicarea meseriei de cercetător în legumicultură, iar cu Divinitatea atunci când îmbracă straiele de preot, în ciuda a ceea ce întâmpina în viaţa de zi cu zi din partea unor semeni, s-a încăpăţânat să-şi propună un proiect major: construirea Băncii de Gene pentru conservarea seminţelor de legume, flori, plante aromatice şi medicinale. Şi, dacă Dumnezeu ar fi fost de acord, de ce nu ca ea să fie înfiinţată la Buzău! Cu alte cuvinte, să fie creată o adevărată instituţie care să fie răspunzătoare de identitatea românească a materialelor genetice, pentru multiplicarea soiurilor de legume.

-Domnule Costel Vânătoru, cât de veche este ideea construirii unei Bănci de Gene?

- Cred că de 20 de ani tot vorbesc pe acest subiect, în articole, interviuri, conferinţe, că nu stăm bine la protejarea patrimoniului genetic şi că în afară sunt bănci de gene care conservă foarte bine soiurile, şi pentru că nu s-a făcut asta când trebuia, s-au şi pierdut foarte multe soiuri româneşti. De aproape trei ani de zile această iniţiativă a intrat în sfera concretului, graţie deschiderii pe care am găsit-o la primarul Municipiului Buzău, inginerul Constantin Toma. Lucrurile au fost preluate de respondenţii politici: deputatul Marcel Ciolacu, deputatul Dănuţ Păle, secretarul de stat George Sava, Raluca Alexandru, cea care a fost director la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, nu mai vorbesc de ministrul Daea, care s-a implicat foarte mult. A venit la Buzău, a salvat şi Staţiunea, pentru că era în colaps… Ideea este foarte veche, de mult ne-am dorit o Bancă de Gene pentru că legumicultura, aşa cum ştiţi, lucrează cu un număr mare de specii şi de soiuri. Dacă în viticultură avem câteva soiuri, iar o plantaţie viticolă o înfiinţezi şi se păstrează mulţi ani, în pomicultură la fel, în legumicultură avem plante anuale, în special, ale căror seminţe se păstrează foarte puţin. Dacă ne referim la tomate, avem peste 2000 de soiuri de tomate. Vă daţi seama ce greu e să ţii în viaţă aceste soiuri… şi sigur celelalte specii, ardei, vinete… Banca păstrează aceste seminţe, astfel că soiurile nu se pierd.

-Aţi menţionat că ministrul Petre Daea a salvat Staţiunea pentru Cercetare în Legumicultură de la Buzău. Vă rog să detaliaţi!

-Da, dar nu este vorba doar de Buzău, ministrul Daea a salvat Cercetarea din Agricultură, în România. Când a vizitat Buzăul, la invitaţia noastră şi a administraţiei municipale, ministrul Daea a aflat de situaţia financiară dezastruoasă în care se afla Staţiunea. Sigur, toate instituţiile de cercetare în agricultură din România se aflau în aceeaşi situaţie, pentru că erau obligate să funcţioneze după acea lege a Cercetării, care nu ne permitea finanţări de la bugetul statului. Dumnealui a înţeles şi, când s-a întors la Bucureşti, a înaintat Premierului României un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care sectorul Cercetare din Agricultură să poată primi finanţare de la bugetul statului.  S-a dat o Hotărâre de Guvern de reînfiinţare a unităţii şi s-au pus în acord lucrurile cu Legea Finanţelor Publice şi cu Legea Cercetării, apoi au fost şterse datoriile acumulate la bugetul de stat. Aşa am ajuns să putem primi bani pentru salarii pentru prima dată după 1990! Într-o săptămână ministrul a făcut acest lucru despre care lumea nu prea ştie. Nici un guvern de după 1990 nu a făcut nimic concret pentru Cercetare. De aceea, dacă spun că Ministrul Daea este salvatorul acestui sector, nu fac decât să spun un adevăr.

(Continuarea interviului în ediţia de miercuri)

interviu_vinatoru_II.jpg

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)