Share

interviu_vinatoru_I.jpgInterviu document

Comuniştii au luat şi ei în seamă ideea înfiinţării unei Bănci de Gene şi au reuşit să organizeze (doar) un depozit de seminţe la Suceava. După evenimentele din Decembrie 1989 a început dezmembrarea structurilor sub care era organizată administrarea pământului,

 România intrând în noua era capitalistă cu aproximativ 9 (nouă) milioane de hectare de teren arabil! Exceptând proprietăţile particulare mici, terenurile rămase fără „stăpân” au început să... dispară. Totodată, şi obiceiul de a cultiva pământul. În zona Cercetării, Agricultura românească a rămas doar cu terenurile înregistrate sub titulatura de curţi.

Când a înţeles că şi „Experimentala” de la Buzău va rămâne fără terenurile necesare cercetării în legumicultură, după ce a fost inclusiv adus încătuşat şi intimidat prin birouri de poliţie, de lucrători în uniformă obişnuiţi cu slugărnicia, că s-ar opune... modernizării urbei, inginerul  Costel Vânătoru, care are o legătură specială natura prin practicarea meseriei de cercetător în legumicultură, iar cu Divinitatea atunci când îmbracă straiele de preot, în ciuda a ceea ce întâmpina în viaţa de zi cu zi din partea unor semeni, s-a încăpăţânat să-şi propună un proiect major: construirea Băncii de Gene pentru conservarea seminţelor de legume, flori, plante aromatice şi medicinale. Şi, dacă Dumnezeu ar fi fost de acord, de ce nu ca ea să fie înfiinţată la Buzău! Cu alte cuvinte, să fie creată o adevărată instituţie care să fie răspunzătoare de identitatea românească a materialelor genetice, pentru multiplicarea soiurilor de legume.

-Domnule Costel Vânătoru, cât de veche este ideea construirii unei Bănci de Gene?

- Cred că de 20 de ani tot vorbesc pe acest subiect, în articole, interviuri, conferinţe, că nu stăm bine la protejarea patrimoniului genetic şi că în afară sunt bănci de gene care conservă foarte bine soiurile, şi pentru că nu s-a făcut asta când trebuia, s-au şi pierdut foarte multe soiuri româneşti. De aproape trei ani de zile această iniţiativă a intrat în sfera concretului, graţie deschiderii pe care am găsit-o la primarul Municipiului Buzău, inginerul Constantin Toma. Lucrurile au fost preluate de respondenţii politici: deputatul Marcel Ciolacu, deputatul Dănuţ Păle, secretarul de stat George Sava, Raluca Alexandru, cea care a fost director la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, nu mai vorbesc de ministrul Daea, care s-a implicat foarte mult. A venit la Buzău, a salvat şi Staţiunea, pentru că era în colaps… Ideea este foarte veche, de mult ne-am dorit o Bancă de Gene pentru că legumicultura, aşa cum ştiţi, lucrează cu un număr mare de specii şi de soiuri. Dacă în viticultură avem câteva soiuri, iar o plantaţie viticolă o înfiinţezi şi se păstrează mulţi ani, în pomicultură la fel, în legumicultură avem plante anuale, în special, ale căror seminţe se păstrează foarte puţin. Dacă ne referim la tomate, avem peste 2000 de soiuri de tomate. Vă daţi seama ce greu e să ţii în viaţă aceste soiuri… şi sigur celelalte specii, ardei, vinete… Banca păstrează aceste seminţe, astfel că soiurile nu se pierd.

-Aţi menţionat că ministrul Petre Daea a salvat Staţiunea pentru Cercetare în Legumicultură de la Buzău. Vă rog să detaliaţi!

-Da, dar nu este vorba doar de Buzău, ministrul Daea a salvat Cercetarea din Agricultură, în România. Când a vizitat Buzăul, la invitaţia noastră şi a administraţiei municipale, ministrul Daea a aflat de situaţia financiară dezastruoasă în care se afla Staţiunea. Sigur, toate instituţiile de cercetare în agricultură din România se aflau în aceeaşi situaţie, pentru că erau obligate să funcţioneze după acea lege a Cercetării, care nu ne permitea finanţări de la bugetul statului. Dumnealui a înţeles şi, când s-a întors la Bucureşti, a înaintat Premierului României un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care sectorul Cercetare din Agricultură să poată primi finanţare de la bugetul statului.  S-a dat o Hotărâre de Guvern de reînfiinţare a unităţii şi s-au pus în acord lucrurile cu Legea Finanţelor Publice şi cu Legea Cercetării, apoi au fost şterse datoriile acumulate la bugetul de stat. Aşa am ajuns să putem primi bani pentru salarii pentru prima dată după 1990! Într-o săptămână ministrul a făcut acest lucru despre care lumea nu prea ştie. Nici un guvern de după 1990 nu a făcut nimic concret pentru Cercetare. De aceea, dacă spun că Ministrul Daea este salvatorul acestui sector, nu fac decât să spun un adevăr.

(Continuarea interviului în ediţia de miercuri)

interviu_vinatoru_II.jpg

Deputat PSD, Sebastian Radu:
„Parlamentul a reparat
nedreptăţile faţă de medici,
făcute de liberali”

 

Guvernul Orban trimisese spe promulgare o ordonanţă de urgenţă în care fuseseră omise, cu bună ştiinţă, mai multe promisiuni făcute medicilor şi personalului sanitar auxiliar, pentru implicarea şi expunerea la riscul infectării cu Covid-19, transpuse în susţineri salariale suplimentare, promisiuni avansate, la un moment dat şi de către preşedintele Iohannis. În timpul dezbaterilor în Camera Inferioară, deputaţii social democraţi au sesizat anomaliile şi au solicitat votul plenului pentru reparaţii. 
 
.............................................
„Noi, cetățenii din Râmnicu Sărat, vrem redeschiderea urgentă a secției ambulatorii a Spitalului din Râmnicu Sărat!”
„Sunt senator de Buzău, ales în anul 2016 în Circumscripția electorală numărul 10 și sunt râmniceancă. Nu am cuvinte ca să îmi arăt întreaga indignare în legătură cu tragedia apărută ca efect direct al transformării unicului spital din Râmnicu Sărat în ”spital-tampon”, în urmă cu două luni și jumătate, printr-un ordin aberant al Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
....................................
Deputat Dănuţ Păle,
vicepreşedinte
Comisia pentru Agricultură:
„Banca de Resurse Genetice
de la Buzău
rebuie deblocată!”

Deputatul social democrat, Dănuţ Păle, vicepreşedinte în Comisia pentru Agricultură, readuce în atenţia opiniei publice subiectul rezervat „Băncii de Gene” de la Buzău, un proiect cu reală încărcătură patriotică, gândit şi adus până la stadiul de Ordonanţă de Urgenţă de şeful Laboratorului de Cercetare de la Experimentala Buzău, dr.ing Costel Vânătoru, împreună cu autorităţile locale şi parlamentarii social democraţi buzoieni. Iată observaţiile pe care deputatul buzoian le-a transmis pe pagina personală de socializare.

.....................................

 
Consiliul Județean Buzău
își pune la dispoziție
toate resursele
în lupta cu
această pandemie!
Plenul Consiliului Județean a validat Dispozitia Președintelui privind alocarea sumei de 1.000.000 lei către Spitalul Județean de Urgență Buzău!
Astăzi va ajunge la Buzău prima parte a comenzii de materiale de protecție, iar mâine vor sosi testele pentru personalul medical.
................................
Se restricționează
accesul cetățenilor
în clădirea
Consiliului Județean

În contextul evoluţiei epidemiei cu coronavirus COVID – 19, în regim de urgenţă, pentru accesul cetăţenilor în sediul administrativ al Consiliului Judeţean Buzău, se vor lua următoarele măsuri:

Citeşte mai departe...

...................................
Sebastian Radu, deputat PSD:
„Un viitor
cu acești oameni la putere
devine, în cel mai bun caz,
foarte sumbru”!

Ministrul demis al sănătății și repropus de PNL a primit aviz negativ în urma audierilor în comisiile reunite ale Parlamentului. La audieri a participat, ca membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, și deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu. Acesta a adresat întrebări ministrului propus Victor Costache.

Citeşte mai departe...

......................................
Comisia pentru
buget, finanţe şi bănci -
vizită în
Republica Populară Chineză
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a efectuat, în perioada 14 -18 octombrie 2019, o vizită în R.P. Chineză, la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru afaceri bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare chineze, Shi Yaobin.
..................................
Legea ridesharing-ului,
adoptată de
Camera Deputaților 

 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ.

În cadrul procedurii legislative parlamentare de adoptare a ordonanței, deputatul social-democrat buzoian Ionela Dobrică, secretar al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și vicepreședinte al celei de IT, a depus o serie de amendamente care au rolul de a îmbunătăți actul normativ și a crea noi oportunități de dezvoltare a ridesharing-ului.

Citeşte mai departe...

....................................

Soluţii pentru
rezolvarea crizei
examenului de rezidenţiat

 

În Parlamentul României se află în procedură legislativă Propunerea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Propunerea de act normativ a fost inițiată de mai mulți parlamentari și prevede, printre altele, introducerea corelărilor necesare privind posibilitatea efectuării rezidențiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.

EDITORIAL

Președintele-Călare

-Pe-Jumătate

-De-Guvern-Șchiop.

Autor: Marcel Ciolacu, președinte PSD

 

28 mai 2020

Ministrul sănătății ne anunță că vom reveni la o viață “relativ” normală abia din august și vrea, probabil, să-i fim și recunoscători pentru asta. Adică să mai stăm două luni în starea asta de alertă care înseamnă maxim interes pentru afacerile liberalilor pe bani publici și minimă preocupare pentru repornirea economiei.

Citeşte mai departe...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)