Share

gaze2.jpgLa această oră, subiectul principal pentru patru dintre administraţiile locale de pe Valea Slănicului  - Mărăcineni, Săpoca, Cernăteşti şi Beceni – dar care suscită şi interesul cetăţenilor, este legat de identificarea modalităţilor prin care oportunitatea de a instala reţele de gaze naturale să poată deveni realitate.

Legislaţia a fost adaptată

În prezent, în cadrul programelor de finanţare cu fonduri europene,  perioada 2014 – 2020, aceste categorii de investiţii, care presupun înfiinţarea de reţele pentru distribuţia gazelor naturale, nu sunt eligibile. Primul pas a însemnat elaborarea unui program cu acoperire naţională pentru înfiinţarea de astfel de reţele, în baza căruia să fie elaborată  şi o lege care să reglementeze modalităţi de finanţare şi cadre contractuale. Toamna trecută, Guvernul a promovat o ordonanţă pentru completarea legii pe acest domeniu de activitate. Mai mult, s-a propus ca legislaţia românească pe domeniul energiei şi a transportului de gaze naturale să fie adaptată pentru ca în perioada imediată de programare, 2020 – 2026, în cadrul negocierilor cu instituţiile europene să fie avută în vedere şi finanţarea sectorului de alimentare cu gaze naturale.

Parlamentarul buzoian Marcel Ciolacu la al doilea program major pentru dezvoltarea judeţului

marcel_ciolacu333.jpg

“Tot judeţul va fi un şantier”, spunea unul dintre primarii de pe Valea Slănicului, la începutul anului trecut, făcând aluzie la faptul că multe dintre primăriile buzoiene primiseră fonduri pentru investiţii, în special asfaltări, şi lucrurile, într-adevăr, aşa au stat. Explicaţia: pentru perioada scurtă în care deputatul Marcel Ciolacu a fost vicepremierul României, parlamentarul social democrat  a reuşit să direcţioneze fonduri substanţiale către judeţul Buzău, prin Ministerul Dezvoltării, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei sau al Agriculturii (celebrele programe PNDL şi PNDR). Se spune că anul trecut judeţul Buzău a beneficiat de cea mai mare alocare bugetară  după evenimentele din 1989.

Pentru anul acesta, la iniţiativa aceluiaşi politician, judeţul Buzău este pregătit, se pare că mult înaintea altor judeţe, pentru implementarea programului naţional pentru extinderea reţelelor de gaze naturale. Anticipând modificările în legislaţia pe domeniu, deputatul Marcel Ciolacu a iniţiat organizarea şi constituirea de asociaţii de interes comunitar, prin care primăriile din teritoriu să poată aborda cu mai multe şanse proiecte de aducţiuni de gaze naturale şi, totodată, să obţină mai uşor finanţări, fie de la Guvernul României, fie de la Uniunea Europeană.

Pe teritoriul judeţului au fost structurate patru astfel de asocieri: 1. Zona Vadu Paşii – Poşta Câlnău, cu extensiile Zărneşti, Săgeata şi Robeasca; 2. Zona CA Rosetti, cu extensiile Luciu, Largu, Cilibia; 3. Zona Padina – Pogoanele, cu extensiile Ruşeţu, Brădeanu şi 4. Zona Valea Slănicului, asocierea fiind făcută între comunele Mărăcineni, Săpoca, Cernăteşti şi Beceni. 

Valea Slănicului are atuul potenţialului economic

manager2.jpgInformaţiile momentului arată că primele investiţii pe noul program de aducţiune gaze naturale în judeţul Buzău vor fi făcute pe Valea Slănicului. În primul rând  este cea mai compactă zonă, cele patru comune fiind înşirate de-a lungul drumului judeţean DJ 203K, cea mai serioasă problemă fiind traversarea (sub/supra) albiei râului Buzău. Pe de altă parte, un element care va convinge constructorul să accepte investiţia se leagă de componenta economică. Comuna  Mărăcineni, are o adevărată platformă industrială în “Zona Shell” de-a lungul Euro 85, la care se adaugă alţi peste 250 de agenţi economici. Pe teritoriul comunei Beceni, de asemenea, funcţionează o serie de agenţi economici cu cifre de afaceri importante, la care se adaugă componenta agroturistică. Nu în ultimul rând, numărul de locuitori, cu aportul important al comunei Mărăcineni, care la acest moment are o populaţie de aproximativ 16.000 de indivizi. De asemenea, deloc de neglijat tenacitatea recunoscută a doi dintre cei patru primari: Constantin Dumitru, administratorul public al comunei Mărăcineni şi Laurenţiu Constantin, primarul comunei Beceni, va face cu etapele  ce presupun implicarea elementelor birocratice să fie parcurse mai repede.  

Soluţie tehnică de ultim moment, în avantajul ADI Valea Slănicului

Punctul de racordare în Magistrala de gaze pentru viitoarea reţea de pe Valea Slănicului va fi în imediata apropiere a municipiului Buzău, lângă fostul “Presim”, la ieşirea spre Verneşti. Până de curând, o parte importantă a discuţiilor se purtau pe marginea soluţiei privind supratraversarea, ori subtraversarea întregii albii a râului Buzău, având în vedere că trebuie evitat şi canalul hidroenergetic. Din fericire, pe sub canalul hidroenergetic a fost construit un tunel betonat, prevăzut în proiectul iniţial pentru asigurarea scurgerii apelor rezultate la intemperii deosebite, ori pentru evacuarea unor surplusuri din canalul de irigaţii folosit pe teritoriul comunelor Verneşti şi Merei. Ar mai rămâne de subtraversat doar albia curentă a râului, un avantaj fiind că în zonă aceasta este mai îngustă. Odată rezolvată această etapă, prima comună care va beneficia de reţeaua de aducţiune va fi Mărăcineni.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

PRIMĂRIA BISOCA
Această informare este efectuată de: COMUNA BISOCA, cu sediul profesional în satul Bisoca, comuna Bisoca, judeţul Buzău, ce intenţionează să solicite de la ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BUZĂU – IALOMIŢA
................................
Dr. ing. Cosmin Florea,
Direcţia Agricolă Buzău,
iniţiază
o campanie de suflet

În pragul Sărbătorii Învierii Mântuitorului, moment încărcat de emoţie şi speranţă, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău îşi doreşte să fie mai aproape de seniorii greu încercaţi de bătrâneţe, izolare sau suferinţă şi demarează campania de strângere de alimente „Alături de semenii noştri“ în beneficiul rezidenţilor de la Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Sava” din Câmpeni înfiinţat de Fundaţia Sf. Sava de la Buzău.

Citeşte mai departe...

................................
Consiliul Judeţean invită buzoienii să ierarhizeze proiecte cu impact major pentru dezvoltarea zonei metropolitane Buzău

Consiliul Judeţean Buzău invită cetăţenii şi actorii locali (organizaţii neguvernamentale, mass-media, universităţi, Camera de Comerţ, companii private, precum şi alte instituţii publice locale) să se implice în ierarhizarea proiectelor de infrastructură, cu impact major pentru dezvoltarea zonei metropolitane Buzău.

Cu sprijinul autorităţilor publice locale din judeţul Buzău, au fost transmise către Banca Mondială propuneri de proiecte majore în scopul asigurării competitivităţii acestei zone, după cum urmează:

Citeste mai departe...

........................

Consilierii judeţeni, convocaţi în prima şedinţă a anului 2019

Consiliul judeţean Buzău este convocat în şedinţă ordinară în data de 28 ianuarie 2019, ora 09:00. Proiectele de hotărâre ce vor fi supuse aprobării:

Citeste mai departe... 

..............................

Facturi mai ieftine
de la Compania de Apă
Începând cu 1 ianuarie 2019, cota de TVA pentru serviciile de canalizare operate de Compania de Apă S.A. Buzău scade de la 19% la 9%. În consecinţă, preţul/tariful combinat de apă/canalizare-epurare a scăzut de la 8,15 lei la 7,89 lei
......................................

 

Adevărul referitor
la sumele încasate
de la Primăria Buzău
şi cheltuite de
ADI Buzău 2008

Precizări pentru restabilirea adevărului referitor la sumele încasate de la UAT

Municipiul Buzău şi cheltuite de A.D.I „Buzău 2008”

.........................
Steliana Bălescu,
36 de ani de
activitate didactică
Şcoala - pilonul educaţiei noastre personale, „mica noastră feudă”- reprezintă instituţia publică, în care noi ca indivizi diferiţi suntem „şlefuiţi” spre a ajunge la desăvârşirea noastră ca fiinţe sociale, culturale şi spirituale.
..................................
Floarea rară
a recunoştinţei
de Angela Petre
Despre floarea re­cunoş­tin­ţei ştiam că este rară, din ce în ce mai greu de găsit şi de simţit, aproape de neatins. Este floarea de colţ, spunea părintele la predică. Oare câţi dintre noi pot atinge această floare? Pură, sensibilă, sus pe creste de munţi, vegheată de cer în comuniune cu Universul…
.....................................
Urna lui Traian

De la Şoni Rakşi, amintire

FERIT-A SFÂNTU’

   Vă relatăm câteva povestioare „vândute” de simpaticul Şoni Rakşi, fost cel mai bun pilot de MIG, fotbalist la Victoria Buzău (ce echipă!), iar după pensionare secretar general la AJF. Era bine cunoscută prietenia dintre fratele lui Şoni, Gabi, stelist şi Titi David Flencea, dinamovist cu carte de muncă (şef la paşapoarte), consacrat în trei oraşe ce-a respirat din amor de fotbal. Nu acelaşi lucru se poate spune despre coechipierul lui Flencea, fostul fundaş dinamovist Cornel Popa, cel care era clientul preferat al interului stânga stelist Gabriel Rakşi. Amândoi „esenţe tari în flacoane mici”.....

Citeste mai departe ...

 

Am trăit la casă,
mai mult de o viaţă...
Pe strada unde am locuit prima dată, lângă noi, s-a mutat o femeie necăjită. Fugise de acasă, bătută măr, lăsase patru copii şi stătea cu chirie, într-o odăiţă a vecinilor mei... Nu avea nimic, doar o rochiţă pe ea, nici acte, nici servici... S-a făcut repede iubită, mai lucra pe ici pe colo şi îşi strângea fiecare bănuţ. Într-o zi, mama a încremenit...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL