Share

poligon_3.jpgTrimiterea din titlu nu este, deloc, întâmplătoare, mai ales că „subiectul” a generat discuţii de-a lungul timpului, după 1989, dar cu predilecţie de când fotoliul de primar la Mărăcineni de Buzău a fost ocupat de Constantin Dumitru, actualul manager public al localităţii.

 Mai mult, o astfel de temă, adusă acum în discuţie prin intermediul ziarului Muntenia, poate constitui, oricând, ideea unui proiect generat de Consiliul Local Mărăcineni şi suspus dezbaterii publice, principalul factor de consultare fiind populaţia comunei, în principal proprietarii de terenuri de o parte şi de alta a locaţiei Poligonului, care au interdicţie să construiască pe propriile loturi – moştenite, cumpărate, ori cu care au fost împroprietăriţi de-a lungul timpului, în baza legilor funciare.

Aşa cum spuneam, tema a fost abordată cu maximă seriozitate după 2008, primul an de mandat de primar al lui Constantin Dumitru, la Primăria Mărăcineni. Atunci, ca şi acum, proiectul propus de actualul administrator public presupunea restructurarea Poligonului în două subdiviziuni, pentru ca loturile rezultate să poată fi folosite de către Consiliul Local Mărăcineni, o parte pentru împroprietărirea familiilor de tineri căsătoriţi, beneficiare a unei legi speciale, iar cealaltă parte urmând să fie rezervată dezvoltării unui proiect imobiliar, într-un parteneriat public - privat, pentru înfiinţarea unei zone rezidenţiale, după modelul Cartierului Orizont, din Municipiul Buzău.

De atunci, părerile au fost împărţite, ajungându-se ca acum „tabăra” celor care sunt pentru dezvoltarea unor asemenea proiecte să fie mai numeroasă decât a celor care (încă) se împotrivesc. Mai mult, pentru că zona de intravilan a comunei Mărăcineni a devenit deosebit de atractivă, proprietarii terenurilor care flanchează laturile mari ale zonei Poligonului, câte 400 de metri lăţime pe fiecare parte, pun din ce în ce mai tare presiune pe administraţia locală. Aceştia reclamă faptul că nu-şi pot exercita dreptul de proprietari asupra terenurilor din zonă, fiindu-le interzis, fie să ridice case pentru propriii copii, fie pur şi simplu să le vândă pe piaţa imobiliară liberă, pentru că este un drept al lor, pe care acum şi-l consideră îngrădit.

poligon_2.jpgPoligonul de la Mărăcineni de Buzău a fost amenajat în anul 1960, când nici procesul de colectivizare nu era încheiat, cu alte cuvinte, nici în vise să fie vorba de zonă intravilan. Mai mult, pe vremea prim secretarului Ion Sârbu, prin anii 80, se pusese problema construirii câtorva blocuri de locuinţe în zona numită acum „Zona Shell”, pentru extinderea ariei de locuit a oraşului, dar, în principal, pentru sistematizarea zonelor de locuit de la Pod Mărăcineni până la Cernăteşti. Se punea problema restrângerii zonei de locuit, de-a lungul DJ-ului 203K, doar pe două linii de case. Restul terenurilor, eliberate, urmau să fie redate… agriculturii. Cu siguranţă, aceeaşi soartă ar fi avut-o şi locaţia de acum a Poligonului.

După renunţarea la serviciul militar obligatoriu şi intrarea României în NATO, poligonul de la Mărăcineni era folosit din ce în ce mai puţin, spre deloc, pentru că altele erau preocupările şi răspunderile privind apărarea teritoriului, la nivel naţional. De aceea, ideea preluării terenului Poligonului a venit cu deplină justificare, iar demersurile primarului(pe atunci) Constantin Dumitru au fost susţinute inclusiv la nivel înalt, militar şi politic. Însă, pentru că în România încă acţionează „virusul orgoliului prostesc”, lucrurile au luat întorsături nedorite, iar cei care ar fi trebuit să ajute, în continuare, pentru succesul unui proiect util comunităţii locale, au acţionat conform proverbului „Să moară capra vecinului”, dacă se poate chiar înainte să o aibă în obor!

S-a pierdut proiect european de 2 milioane de euro

Având modelul proiectului de canalizare implementat deja în zona intravilanului „vechi”, Constantin Dumitru a pregătit o documentaţie asemănătoare, de data aceasta pentru finanţare din fonduri europene, tocmai pentru înfiinţarea de reţea de canalizare în zona Poligonului. Asta, pentru că actualul administrator public a avut o dezamăgire când a înaintat o documentaţie tehnică pentru extindere reţele canalizare într-o altă zonă cu potenţial imobiliar, dar a fost respinsă, la Constanţa, pe motiv că beneficiarul, adică Primăria Mărăcineni, nu a putut garanta că în zona respectivă se vor construi mai mult de o treime din imobilele preconizate în decurs de minim doi ani! O regulă aberantă care ignoră realitatea din teren, în sensul că, din contră, zona devine mult mai atractivă dacă serviciile publice – apă, canal, electricitate sunt deja în funcţiune.

Plecând de la experienţa descrisă mai sus, Constantin Dumitru are acum pregătită documentaţia pentru accesarea unui proiect european, pentru realizarea reţelelor de canalizare şi apă potabilă în zona imobiliară „Poligon”, pentru că acea regulă impusă va putea fi îndeplinită. Pe de o parte, terenurile ce vor fi date familiilor de tineri vor fi mobilate cu construcţii în cel mult un an, pentru că aşa prevede legea, iar odată constituit parteneriatul public – privat va putea fi mobilată şi zona cartierului.

Deputat Ionela Dobrică:
„PNL trunchiază
adevărul și ne lasă
fără păduri”
În contextul raportărilor cetățenilor îngrijorați cu privire la transporturile de lemn, observate din ce în ce mai des de la începutul anului, deputatul social democrat buzoian Ionela Dobrică s-a adresat premierului. Prin întrebarea parlamentară transmisă în luna aprilie, deputatul a cerut guvernului să precizeze cât lemn a fost scos din țară în perioada 1 ianuarie-10 aprilie 2020 exprimat în metri cubi, atât la export, cât și intracomunitar, dar și în perioada similară din anul 2019.  Răspunsul a venit în luna iunie, cu o întârziere de 43 de zile.
 
......................................
Deputat Dănuţ Păle:
„A fost adoptată legea
pentru protecţia animalelor
destinate exportului”
Camera Deputaților a adoptat miercuri Proiectul de Lege privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe. Obiectul de reglementare al acestui act normativ se referă la asigurarea asistenței sanitar-veterinare la efectuarea transportului de animale vii către țări terțe, din afara Uniunii Europene, indiferent că este vorba despre cale rutieră, navală sau aeriană.
.................................
 
Deputat PSD, Sebastian Radu:
„Parlamentul a reparat
nedreptăţile faţă de medici,
făcute de liberali”

 

Guvernul Orban trimisese spe promulgare o ordonanţă de urgenţă în care fuseseră omise, cu bună ştiinţă, mai multe promisiuni făcute medicilor şi personalului sanitar auxiliar, pentru implicarea şi expunerea la riscul infectării cu Covid-19, transpuse în susţineri salariale suplimentare, promisiuni avansate, la un moment dat şi de către preşedintele Iohannis. În timpul dezbaterilor în Camera Inferioară, deputaţii social democraţi au sesizat anomaliile şi au solicitat votul plenului pentru reparaţii. 
 
.............................................
„Noi, cetățenii din Râmnicu Sărat, vrem redeschiderea urgentă a secției ambulatorii a Spitalului din Râmnicu Sărat!”
„Sunt senator de Buzău, ales în anul 2016 în Circumscripția electorală numărul 10 și sunt râmniceancă. Nu am cuvinte ca să îmi arăt întreaga indignare în legătură cu tragedia apărută ca efect direct al transformării unicului spital din Râmnicu Sărat în ”spital-tampon”, în urmă cu două luni și jumătate, printr-un ordin aberant al Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
....................................
Deputat Dănuţ Păle,
vicepreşedinte
Comisia pentru Agricultură:
„Banca de Resurse Genetice
de la Buzău
rebuie deblocată!”

Deputatul social democrat, Dănuţ Păle, vicepreşedinte în Comisia pentru Agricultură, readuce în atenţia opiniei publice subiectul rezervat „Băncii de Gene” de la Buzău, un proiect cu reală încărcătură patriotică, gândit şi adus până la stadiul de Ordonanţă de Urgenţă de şeful Laboratorului de Cercetare de la Experimentala Buzău, dr.ing Costel Vânătoru, împreună cu autorităţile locale şi parlamentarii social democraţi buzoieni. Iată observaţiile pe care deputatul buzoian le-a transmis pe pagina personală de socializare.

.....................................

 
Consiliul Județean Buzău
își pune la dispoziție
toate resursele
în lupta cu
această pandemie!
Plenul Consiliului Județean a validat Dispozitia Președintelui privind alocarea sumei de 1.000.000 lei către Spitalul Județean de Urgență Buzău!
Astăzi va ajunge la Buzău prima parte a comenzii de materiale de protecție, iar mâine vor sosi testele pentru personalul medical.
................................
Se restricționează
accesul cetățenilor
în clădirea
Consiliului Județean

În contextul evoluţiei epidemiei cu coronavirus COVID – 19, în regim de urgenţă, pentru accesul cetăţenilor în sediul administrativ al Consiliului Judeţean Buzău, se vor lua următoarele măsuri:

Citeşte mai departe...

 

EDITORIAL

Președintele-Călare

-Pe-Jumătate

-De-Guvern-Șchiop.

Autor: Marcel Ciolacu, președinte PSD

 

28 mai 2020

Ministrul sănătății ne anunță că vom reveni la o viață “relativ” normală abia din august și vrea, probabil, să-i fim și recunoscători pentru asta. Adică să mai stăm două luni în starea asta de alertă care înseamnă maxim interes pentru afacerile liberalilor pe bani publici și minimă preocupare pentru repornirea economiei.

Citeşte mai departe...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)