Share

beceni3(1).jpgPe Valea Slănicului erau obişnuite două târguri ce se ţineau în zile de sărbătoare: pe 20 iulie, Târgul de Sfântul Ilie, de la Beceni şi Târgul de Pantelimon, de la Cernăteşti, o săptămână mai târziu. În perioada comunistă, la Beceni tradiţiile şi obiceiurile populare au fost

 „organizate” într-o piaţă de desfacere a produselor agro alimentare (în fiecare duminică, aici şi la Lopătari), în timp ce „Pantelimonul” de sub malul Slănicului, la Aldeni, oferea încă bucuria buzoineilor să continue Drăgaica.

Autorităţile de la Beceni, postdecembriste, au statuat sărbătoarea de Sfântul Ilie ca zi a comunei, iar actualul primar, Laurenţiu Constantin, vrea ca această sărbătoare să redevină vechiul simbol al Văii Slănicului, readucând în discuţie titulatura de TÂRG ce ar trebui să fie asociată acestui eveniment.

„Târgul de Sfântul Ilie,spune primarul de Beceni, se pierde în negura timpurilor. La acest târg se adunau locuitori de pe Valea Slănicului cu produse proprii, unde se făceau schimburile troc: erau aduse în târg produse cerealiere şi legume, iar de aici plecau animale şi produse animaliere sau cherestea şi produse prelucrate manual din lemn. Perioada comunistă a „ignorat” această sărbătoare, dar după 1990 obiceiurile au început să fie reluate. Acum, noi, ne propunem ca prin intermediul lui în localitatea Beceni să fie promovate produsele tradiţionale de pe Valea Slănicului, arta populară, portul popular şi folclorul din această zonă. Vrem să redăm „savoarea” sintagmei TÂRG, pentru că tot ce ţine de tradiţie are componente frumoase”.

Localitatea Beceni a căpătat însemnătate pe Valea Slănicului odată cu începerea exploatărilor de ţiţei. Se spune că ţiţeiul de la Beceni este cel mai „curat” . Ulterior, autorităţile timpului au decis înfiinţarea unui Liceu, pe profil agricol, demers ce a „centrat” multe dintre activităţile de pe Valea Slănicului în jurul noii instituţii de învăţământ.

beceni2(1).jpg

„Valea Slănicului, în opinia mea, este o zonă cu potenţial economic fantastic, ce poate fi pus în valoare, continuă primarul Laurenţiu Constantin. Spun asta pentru că toate comunele de pe Valea noastră având aproximativ aceeaşi structură: de relief, ca număr de populaţie, structură economică pot să implementeze proiecte comune care să dezvolte întreaga zonă.  Eu văd lucrurile direcţionate pe trei direcţii: turism, agricultură prin creşeterea animalelor  şi pomicultură, plus reanimarea şi dezvoltarea sectorului tradiţii şi meşteşuguri populare. Ne avantajează foate mult Vulcanii Noroioşi, Malul cu sare, obiective turistice de frumuseţe rară. Apropierea de Bucureşti este un alt punct forte, iar drumul judeţean, care acum se reabilitează, va fi o componentă importantă.  Vorbind despre poziţionarea Beceniului în acest ansamblu agro-geo-turistic, aici dispunem de servicii publice cu acoperire zonală, şi mă refer în primul rând la subunitatea de Pompieri, în cadrul căreia funcţionează şi Serviciul SMURD. Pe de altă parte, Beceniul era recunoscut pentru Liceul Tehnologic, o instituţie căreia vreum să-i readucem faima şi în care tinerii să aibă încredere. Fabricile de mase plastice şi prelucrarea fructelor contribuie la stabilitatea economică inclusiv pe Vale. De asemenea, trebuie să analizăm mai aprofundat situaţia Taberei Arbănaşi, concomitent cu ofertarea mediilor de afaceri din centre dezvoltate, care s-ar putea orienta şi către Valea Slănicului”.

„Rebrenduirea” Liceului

„Una dintre priorităţile mele, încă din primul mandat, destăinuie primarul Laurenţia Constantin, a fost învăţământul. La Beceni învăţământul avea un standard ridicat. Am o ambiţie personală ca Liceul din Beceni, împreună cu celelalte structuri să redevină ce au fost odată. Un element de educaţie pentru toată Valea Slănicului. Ce ţine de noi vom face, dar trebuie să ştim că şi populaţia are încredere în noi, avem nevoie de un corp profesoral bine determinat pentru că, în definitiv, ei alcătuie „pionul principal” în demersul nostru pentru rebrenduirea instituţiei Liceului Tehnologic Beceni, pentru că o astfel de ŞCOALĂ este necesară întregii Văi a Slănicului”. 

Trei sunt principalele proiecte la care administraţia locală condusă de primarul Laurenţiu Constantin lucrează cu prioritate: asfaltarea străzilor, dezvoltarea reţelei de canalizare şi implementarea celei de aducţiune a gazelor naturale. Aceste trei componente vor avea un impact determinant vizavi de ritmul de dezvoltare a comunităţii, aşa cum şi-l doreşte primarul de Beceni şi echipa lui.

Deputat Ionela Dobrică:
„PNL trunchiază
adevărul și ne lasă
fără păduri”
În contextul raportărilor cetățenilor îngrijorați cu privire la transporturile de lemn, observate din ce în ce mai des de la începutul anului, deputatul social democrat buzoian Ionela Dobrică s-a adresat premierului. Prin întrebarea parlamentară transmisă în luna aprilie, deputatul a cerut guvernului să precizeze cât lemn a fost scos din țară în perioada 1 ianuarie-10 aprilie 2020 exprimat în metri cubi, atât la export, cât și intracomunitar, dar și în perioada similară din anul 2019.  Răspunsul a venit în luna iunie, cu o întârziere de 43 de zile.
 
......................................
Deputat Dănuţ Păle:
„A fost adoptată legea
pentru protecţia animalelor
destinate exportului”
Camera Deputaților a adoptat miercuri Proiectul de Lege privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe. Obiectul de reglementare al acestui act normativ se referă la asigurarea asistenței sanitar-veterinare la efectuarea transportului de animale vii către țări terțe, din afara Uniunii Europene, indiferent că este vorba despre cale rutieră, navală sau aeriană.
.................................
 
Deputat PSD, Sebastian Radu:
„Parlamentul a reparat
nedreptăţile faţă de medici,
făcute de liberali”

 

Guvernul Orban trimisese spe promulgare o ordonanţă de urgenţă în care fuseseră omise, cu bună ştiinţă, mai multe promisiuni făcute medicilor şi personalului sanitar auxiliar, pentru implicarea şi expunerea la riscul infectării cu Covid-19, transpuse în susţineri salariale suplimentare, promisiuni avansate, la un moment dat şi de către preşedintele Iohannis. În timpul dezbaterilor în Camera Inferioară, deputaţii social democraţi au sesizat anomaliile şi au solicitat votul plenului pentru reparaţii. 
 
.............................................
„Noi, cetățenii din Râmnicu Sărat, vrem redeschiderea urgentă a secției ambulatorii a Spitalului din Râmnicu Sărat!”
„Sunt senator de Buzău, ales în anul 2016 în Circumscripția electorală numărul 10 și sunt râmniceancă. Nu am cuvinte ca să îmi arăt întreaga indignare în legătură cu tragedia apărută ca efect direct al transformării unicului spital din Râmnicu Sărat în ”spital-tampon”, în urmă cu două luni și jumătate, printr-un ordin aberant al Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
....................................
Deputat Dănuţ Păle,
vicepreşedinte
Comisia pentru Agricultură:
„Banca de Resurse Genetice
de la Buzău
rebuie deblocată!”

Deputatul social democrat, Dănuţ Păle, vicepreşedinte în Comisia pentru Agricultură, readuce în atenţia opiniei publice subiectul rezervat „Băncii de Gene” de la Buzău, un proiect cu reală încărcătură patriotică, gândit şi adus până la stadiul de Ordonanţă de Urgenţă de şeful Laboratorului de Cercetare de la Experimentala Buzău, dr.ing Costel Vânătoru, împreună cu autorităţile locale şi parlamentarii social democraţi buzoieni. Iată observaţiile pe care deputatul buzoian le-a transmis pe pagina personală de socializare.

.....................................

 
Consiliul Județean Buzău
își pune la dispoziție
toate resursele
în lupta cu
această pandemie!
Plenul Consiliului Județean a validat Dispozitia Președintelui privind alocarea sumei de 1.000.000 lei către Spitalul Județean de Urgență Buzău!
Astăzi va ajunge la Buzău prima parte a comenzii de materiale de protecție, iar mâine vor sosi testele pentru personalul medical.
................................
Se restricționează
accesul cetățenilor
în clădirea
Consiliului Județean

În contextul evoluţiei epidemiei cu coronavirus COVID – 19, în regim de urgenţă, pentru accesul cetăţenilor în sediul administrativ al Consiliului Judeţean Buzău, se vor lua următoarele măsuri:

Citeşte mai departe...

 

EDITORIAL

Președintele-Călare

-Pe-Jumătate

-De-Guvern-Șchiop.

Autor: Marcel Ciolacu, președinte PSD

 

28 mai 2020

Ministrul sănătății ne anunță că vom reveni la o viață “relativ” normală abia din august și vrea, probabil, să-i fim și recunoscători pentru asta. Adică să mai stăm două luni în starea asta de alertă care înseamnă maxim interes pentru afacerile liberalilor pe bani publici și minimă preocupare pentru repornirea economiei.

Citeşte mai departe...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)