Share

primar_maracineni.jpgConstantin Dumitru, administrator public în cadrul Primăriei Mărăcineni, şi echipa de la Serviciul Gospodărie Locală fac ultimele pregătiri pentru demararea încă unui proiect pentru utilitate publică. Este vorba despre executarea unor prelungiri la reţelele de apă şi canalizare

 în cartierele de locuinţe nou înfiinţate, în cele trei sate pe teritoriul comunei.

Comuna Mărăcineni continuă să fie una dintre atracţii pe piaţa imobiliară. La acest moment, spun autorităţile locale, mai mult de o treime dintre locuitori o formează „muntenaşii” (care s-au mutat din zona de munte a judeţului, ori şi-au construit a doua casă aici) dar şi rezidenţi în oraşul Buzău, care, de asemenea, au ales să-şi ridice o a doua locuinţă, „pe pământ”, în zona Mărăcineni. De altfel, actuala conducere a Primăriei Mărăcineni a anticipat o astfel de etapă de dezvoltare urbanistică şi, încă din anul 2008 (în primul mandat de primar al lui Constantin Dumitru), cu acordul Consiliului Local, a fost modificat PUG-ul localităţii, astfel încât o importantă suprafaţă de teren să fie transferată în categoria intravilan. După acel moment, în toate cele trei sate componente – Potoceni, Căpăţâneşti şi Mărăcineni, au început să se contureze cartiere noi de locuinţe.

În faţa unei astfel de perspective, Executivul Primăriei Mărăcineni a înţeles că una dintre misiunile importante, pe care trebuia să şi le asume, era aceea de a dezvolta, concomitent cu zona edilitară, oferta locală de servicii publice. La acest moment, în cartierele noi sunt realizate şi conectate reţelele pentru distribuţia energiei electrice. De asemenea, acolo unde gospodăriile au prins contur, este asigurat serviciul de colectare a gunoaielor menajere. Cu investiţii de la bugetul local şi cu forţă de muncă proprie (n.a. – ceea ce impune un ritm al lucrărilor care nu totdeauna este pe placul noilor locatari, pentru că din aceeaşi echipă trebuie folosiţi, zilnic, lucrători pentru intervenţii la reţelele de apă şi canal deja în funcţiune!) sunt programate şi executate extinderi la reţeaua de alimentare cu apă potabilă.

Însă, pentru Constantin Dumitru, administratorul public al comunei, problema „la zi” este realizarea extinderilor la reţeaua de canalizare. Fiind o lucrare cu un grad mai ridicat de complexitate (în comparaţie cu execuţia unei reţele pentru alimentarea cu apă potabilă) dar şi pentru că se impuneau cheltuieli importante, s-a luat decizia implementării unui proiect care să fie finanţat, fie de la Guvernul României, fie prin subvenţii nerambursabile de la Uniunea Europeană. Având experienţa reţelei mari de canalizare, Constantin Dumitru a întocmit documentaţia tehnică pentru un ajutor financiar în valoare de două milioane de euro, cu finanţare europeană. Numai că, autorităţile române au demonstrat şi în acest caz că sunt „mai catolice decât Papa” şi au invocat o „prevedere” în legislaţie, prin care solicitantul finanţării trebuia să facă dovada că în următorii doi ani de la aprobarea finanţării în zonele cu destinaţie rezidenţială se va construi cel puţin o treime din imobile! După doi ani de vizite şi „negocieri”, la Constanţa şi la Bucureşti, Constantin Dumitru a înţeles că cea mai bună variantă este... să se ajute singur! Cu alte cuvinte, să redimensioneze proiectul şi să îl execute cu bani de la bugetul local şi cu forţe de muncă proprii. Decizia administratorului public, susţinută de Consiliul Local, vine şi ca urmare a presiunii crescute din partea noilor locatari care, pe bună dreptate, solicită servicii publice de strictă necesitate: apă curentă şi canalizare.

Situaţii de genul celei de la Mărăcineni, unde, din fericire, Primăria a putut lua decizia rezolvării în plan local, pentru că puterea economică a localităţii permite, sunt întâlnite în multe alte localităţi din judeţ şi din ţară. De altfel, „canalizarea” în zonele rurale a devenit o problemă naţională mai ales că, de curând, Uniunea Europeană a avertizat România şi Guvernul în exerciţiu asupra faptului că încă din decembrie, anul 2018(!), s-a scurs termenul după care ar fi trebuit să fie „inventariate” realizările în discuţie. În contextul aplicaţiilor programului pentru protecţia mediului, în speţă a apelor de subteran, şi (aşa zisa) preocupare (inclusiv) a Uniunii Europene pentru menţinerea acestora la standarde de calitate (ex.: fără nitriţi, nitraţi) a apărut ameninţarea, la adresa autorităţilor române, că ţara noastră ar putea fi pasibilă de amenzi uriaşe, contabilizate zilnic. La rândul lor, Guvernul şi Ministerul Mediului aruncă vina pe primarii din teritoriu, pentru că nu au fost făcute investiţii pe „canalizare şi epurarea apelor uzate”! Nimeni, însă, nu recunoaşte o realitate simplă: nu au fost înregistrate realizări (nici) pe acest domeniu de activitate, pentru că legislaţiile, şi europeană şi românească sunt, fie stufoase, fie aplicate cu prea mult zel!

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Sebastian Radu, deputat PSD:
„Un viitor
cu acești oameni la putere
devine, în cel mai bun caz,
foarte sumbru”!

Ministrul demis al sănătății și repropus de PNL a primit aviz negativ în urma audierilor în comisiile reunite ale Parlamentului. La audieri a participat, ca membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, și deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu. Acesta a adresat întrebări ministrului propus Victor Costache.

Citeşte mai departe...

......................................
Comisia pentru
buget, finanţe şi bănci -
vizită în
Republica Populară Chineză
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a efectuat, în perioada 14 -18 octombrie 2019, o vizită în R.P. Chineză, la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru afaceri bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare chineze, Shi Yaobin.
..................................
Legea ridesharing-ului,
adoptată de
Camera Deputaților 

 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ.

În cadrul procedurii legislative parlamentare de adoptare a ordonanței, deputatul social-democrat buzoian Ionela Dobrică, secretar al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și vicepreședinte al celei de IT, a depus o serie de amendamente care au rolul de a îmbunătăți actul normativ și a crea noi oportunități de dezvoltare a ridesharing-ului.

Citeşte mai departe...

....................................

Soluţii pentru
rezolvarea crizei
examenului de rezidenţiat

 

În Parlamentul României se află în procedură legislativă Propunerea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Propunerea de act normativ a fost inițiată de mai mulți parlamentari și prevede, printre altele, introducerea corelărilor necesare privind posibilitatea efectuării rezidențiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
Proiect de viaţă
la 40 de ani

Ziua de 21 februarie este închinată, spre sărbătoare, limbii materne, ceea ce ne-ar putea îndreptăţi să spunem că este şi ziua comunităţii din care facem parte.
Oamenii pot avea idei bune pentru orice fel de proiect la orice vârstă, însă conform cercetărilor, aceia care au atins bariera celor 40 de ani, care în folclorul românesc este cunoscută sub sintagma „a doua tinereţe”, au mai multe şanse de a-şi transforma ideile într-un real succes şi să depăşească mai uşor problemele.

Citeşte mai departe...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)