Share

agricultura3.jpgToată lumea ştie, o afacere pusă pe picioare cu bani europeni, pentru că tot suntem în campanie europarlamentară (!), nu este la îndemâna oricui, de aici, de la noi. Se întâmplă în multe locuri, în toată România, în diverse domenii de activitate, dar Bruxelles-ul vrea să fie sigur că banii lui vor produce!

 De aceea, pentru astfel de investiţii, cu sprijin financiar european, sunt preferate propunerile de afaceri care la rândul lor sunt generate de o plus valoare. Punct.

Afacerea de familie, singura resursă... tradiţională

Cătălin este un mic antreprenor local, în Mărăcinenii de Buzău. Lucrează pământul, în satul Potoceni, cu hărnicia moştenită în familie. Chiar dacă este „mecanizat”, acceptă şi munca cea mai de jos: plivitul. Pentru că ceapa, în cultură semănată, în câmp, presupune şi astfel de lucrări.

Cât de greu este, se poate deduce cu uşurinţă. Cât de costisitor, să reţinem doar că plata unui zilier este cam o treime dintr-un ajutor social. Cu alte cuvinte, pentru cei vizaţi mai sus, o astfel de îndeletnicire de sezon ar fi mană cerească.

agricultura2.jpg

La o primă vedere, agricultura românească ar părea că moare. Dar nu se predă! A fost distrus un sistem (de organizare) şi nu a fost înlocuit cu nimic. Au fost distruse sisteme de irigaţii şi nu se construieşte nimic în loc. Au fost experimentate politici pentru revigorarea  „inimii” României – Agricultura, şi toate au falimentat. Exemplele singulare, afacerile particulare au ajuns repere pentru un domeniu vital unei naţii.

Afacerea de familie reclamă, totuşi, un sprijin de bun simţ din partea statului. Pentru că, pământul este al ţăranului, dar apa pentru irigat, de exemplu, este o resursă gestionată de stat. În bazinul legumicol Mărăcineni, de Buzău, apa pentru irigaţii este un serviciu oferit de Ministerul Agriculturii în regim gratuit. Asta şi datorită organizării la nivel de comunitate, unde autorităţile locale au înfiinţat un OUAI (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii), iniţiativă ce a permis Ministerului Agriculturii să acorde subvenţii la apa pentru irigat, pe sezon.

Din fericire pentru Cătălin, cheltuielile pentru irigarea prin picurare  sunt sensibil reduse şi datorită prezenţei canalului de irigaţii în imediata apropiere a culturii înfiinţate. Singurul consum financiar se reduce doar la întreţinerea unei motopompe, pentru că apa pentru irigat este subvenţionată de Ministerul Agriculturii. De altfel, în cazul bazinului legumicol Mărăcineni, de Buzău, povestea apei pentru irigat are, într-adevăr, implicaţii ministeriale, ziarul Muntenia relatând, la momente oportune, iniţiativele actualului administrator public Constantin Dumitru, pentru reabilitarea sistemului de irigaţii şi, ulterior, implicarea directă şi eficientă a ministrului Petre Daia, pentru ca apa pentru irigaţii în acest bazin legumicol să fie gratis.

Anul acesta, Cătălin se regăseşte pe aceeaşi undă, antreprenorială, cu naşul său Mitel. Au pus la punct un plan ambiţios şi au înfiinţat un hectar de cultură de ceapă semănată. Pentru ei contează investiţiile iniţiale: preţul seminţelor, costul sistemului de irigare prin picurare, la care se adaugă alte cheltuieli contabilizate pe durata întregului sezon, dar promisiunea trebuie respectată. Nu şi-au luat vreun angajament, scris, nici măcar verbal, în faţa nimănui.

Dar bătrânii noştri se duc, unul câte unul. De la ei a învăţat naşul Mitel şi finul Cătălin cum trebuie menţinută, întreagă, fiinţa legumicultorului de la Mărăcineni. De la ei şi în numele lor această îndeletnicire trebuia dusă mai departe. Pentru  Cătălin şi Mitel această afacere nu reprezintă o soluţie pentru revirimentul financiar al propriilor familii. Şi unii şi alţii au venituri anuale decente. Pur şi simplu este vorba despre tradiţie. Este vorba despre propriile destine alături de bătrâni, care au fost lângă ei şi acum sunt în Pământ. De unde, altundeva, să simtă ei, acum, ajutorul celor care nu mai sunt?!

 

P.S.

Acest articol este o promisiune făcută lui nea Gheorghiţă Sava, lui Gheorghe Vlăgea (al Verii), lui Dumitru Ene, din Potoceni, ... şi acum îndeplinită. (Gigi Manole)

agricultura4.jpg

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Deputat Sorin Lazăr,
„de la discuții la soluții”
privind stabilitatea,
coordonarea şi guvernanţa
economică în
Uniunea Europeană
Deputatul Sorin Lazăr participant la Conferinţa interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa economică în Uniunea Europeană, desfăşurată la Helsinki – Finlanda, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2019.
...............................
Întâlnire bilaterală
România - China
pe teme de agricultură
la Palatul Parlamentului

La Palatul Parlamentului a avut loc o întâlnire bilaterală la care au participat delegaţia chineză a Comisiei pentru Afaceri Bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare, condusă de domnul Shi Yaobin, preşedintele acestei comisii din Parlamentul Chinei, şi conducerea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice reprezentată de deputaţii Alexandru Stanescu- preşedinte, Dănuţ Păle- vicepreşedinte şi Dan Ciocan- secretar, alături de directorul general al AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu.

................................

Ministrul
Apelor şi Pădurilor,
Ioan Deneş,
în vizită la Buzău
Marţi, 7 mai 2019, ministrul Apelor şi Pădurilor, dl. Ioan Deneş va efectua o vizită în judeţul Buzău.
..........................................
 
PRIMĂRIA BISOCA
Această informare este efectuată de: COMUNA BISOCA, cu sediul profesional în satul Bisoca, comuna Bisoca, judeţul Buzău, ce intenţionează să solicite de la ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BUZĂU – IALOMIŢA
„Moartea”
lui Dan Puric
Nu ştiu dacă, în viaţa asta, facem mai mult de a căuta drumul spre moarte . Inconştient, desigur !
Poate pentru că existenţa noastră este atât de efemeră. Viaţa e scurtă, e limitată, are o suficienţă impardonabilă, asta e clar. Unii o trăiesc cu încrederea nemuririi, alţii se nasc atotcunoscători, unii caută iubirea şi în moarte, alţii uită de ce sunt pe lume, îmbătaţi de putere.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL