Share

canal2.jpgLegumicultorii din Mărăcineni folosesc apa pentru irigaţii fără să plătească un leu. Ca pe timpul comuniştilor. Bine, atunci canalul nu era al lor, iar dacă cineva de la ceape sau de la ferma partidului venea şi spunea că au nevoie de apă, ţăranul cooperator îl cam asculta!

 După Revoluţie, noul stat a pus în vedere ţăranilor legumicultori, care acum erau proprietari pe bucata lor de grădină, că trebuie să plătească apa pentru irigaţii. Şi, obligatoriu, la început de sezon trebuia să prezinte, fiecare în dreptul lui, canalul pregătit. Curăţat de gunoaie şi decolmatat. Nu venea apa dacă nu era curăţat canalul! Dar nu erau probleme, pentru că ţăranii legumicultori aveau bun simţ. Mai mult, acolo unde proprietarul era bătrân, dar dornic să cultive pământul, ori era o porţiune de canal fără grădini adiacente, săreau toţi şi rezolvau problema.

Relaţia a stricat-o (tot) statul!

canal101.jpgActualul canal pentru irigaţii a fost repoziţionat pe timpul fostului C.A.P. La 200 de metri de „gârlă”, care pe timpuri urmărea conturul vetrei satului Potoceni de Sus. Avea o capacitate mai mare. Pe vechea gârlă, numai pe raza satului Potoceni, inclusiv Potoceni de jos, funcţionau trei mori de apă. La Bogasiu, a lui Ghiţă Cristea şi la Boieroaică. Probabil că avea o capacitate de cinci ori mai mare, în comparaţie cu actualul canal. Dar asta nu constituia o problemă, primăvara, atunci când gârla trebuia curăţată. Se spune că era de ajuns ca fostul primar Ghiţă Cristea să scoată gornistul şi toboşarul în mijlocul drumului şi să anunţe că a doua zi începe decolmatarea şi curăţarea gârlei. Tot satul acolo era!

Noul canal a fost modernizat. Pe tronsonul care străbate grădinile Mărăcineniului au fost aplicate dale de ciment. Aşa a fost preluat, după 1989, de către ANIF şi de atunci doar s-au încasat bani pentru folosirea apei, în schimb nici cea mai mică preocupare pentru reparaţii şi întreţinere. Aşa au apărut şi primele disensiuni, iar în scurt timp s-a ajuns ca apa pentru irigaţii să ajungă foarte greu, compromiţându-se sezoane întregi şi culturi de legume în bazinul Mărăcineni.

Titel Măleanu a promis, şi a adus apa!

canal51.jpgÎn anul 2008, când actualul administrator public, Constantin Dumitru (Titel Măleanu) a câştigat primul mandat de primar, s-a constatat că sursa de apă, adică locul unde canalul era alimentat cu apă din râul Buzău, nu mai putea fi folosită. Zeci de ani, continuu, albia Buzăului a fost excavată pentru exploatarea balastului (cu balastrul din albia râului Buzău au fost construite, pe lângă oraşul Buzău, şi oraşele Focşani şi Urziceni). În timp, a rezultat o diferenţă de nivel între albia râului şi canalul de irigaţii de cel puţin doi metri, ceea ce a însemnat că nu mai putea fi alimentat canalul! În primul mandat, Titel Măleanu a propus soluţii şi a solicitat colaborarea mai multor instituţii ale statului, pentru reabilitarea canalului de irigaţii ce trebuia să realimenteze grădinile Mărăcineniului. A obţinut doar… promisiuni. Singurul om politic care a înţeles că poate să ajute comunitatea Mărăcineniului a fost Constantin Boşcodeală, fost primar al oraşului Buzău. Acesta a reuşit să convingă consilierii municipali să doneze 400 de metri liniari de conductă cu un diametru de 800 de milimetri (dezafectată, în urma implementării proiectului de reabilitare a reţelei orăşeneşti pentru transportul agentului termic). Vândută la fier vechi, conducta respectivă ar fi adus bugetului oraşului Buzău câteva miliarde de lei vechi.

Planul primarului Constantin Dumitru, actual administrator public, era să alimenteze canalul de irigaţii din Mărăcineni cu apă din Canalul Hidroenergetic. Numai că, a fost nevoie ca edilul Mărăcineniului să ducă un adevărat război cu autorităţile centrale, până când cineva a înţeles că viitorul unei comunităţi depindea de un fir de apă. Ei ziceau că e de la stat, oamenii din Mărăcineni spuneau că e de la Dumnezeu!...

În vara anului 2016, Titel Măleanu şi echipa de la Serviciul Gospodărie Locală s-au angajat la execuţia proiectului de aducţiune a apei pentru irigat, cu sursă din Canalul Hidroenergetic. O acţiune despre care ministrul Petre Daia avea să spună că a fost una nebunească. Şi pentru că ministeriabilul a simţit nevoia să ajute şi el comunitatea din Mărăcineni, a dispus urgentarea punerii în funcţiune a OUAI Mărăcineni (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigat), iar de atunci banii pentru consumul de apă pentru irigat sunt plătiţi de la Ministerul Agriculturii.

Cum rămâne cu bunul simţ?!

canal81.jpgLa acest moment, canalul pentru irigaţii de la Mărăcineni funcţionează în parametri şi condiţii de siguranţă ca pe timpul primarului Ghiţă Cristea. Cu toate acestea, un lucru, important, nu se mai întâmplă ca în timpurile amintite: proprietarii de grădini, legumicultorii, nu mai catadicsesc să-şi îndeplinească obligaţiile de minim bun simţ. Adică, fiecare să întreţină, în stare bună de funcţionare, canalul măcar în dreptul proprietăţii! Mai mult, ca şi în cazul exploatării reţelei de canalizare, cei mai mulţi dintre riverani aruncă în canal obiecte şi resturi vegetale din gospodării care, la puncte de trecere prin sisteme de tuburi formează ambuteiaje şi un risc ridicat de inundare a zonelor respective. Şi pentru ca „noaptea minţii” să devină o caracteristică în comportamente umane, când este nevoie de asemenea intervenţii, pentru degajarea gunoaielor, cei mai mulţi nici nu ies din curţi. De aceea, autorul acestui text consideră că poate să adreseze, retroactiv, o întrebare cu suficientă legitimitate: „Măria Sa, Ţăranul, nu mai are bun simţ?!”

Deputat PSD, Sebastian Radu:
„Parlamentul a reparat
nedreptăţile faţă de medici,
făcute de liberali”

 

Guvernul Orban trimisese spe promulgare o ordonanţă de urgenţă în care fuseseră omise, cu bună ştiinţă, mai multe promisiuni făcute medicilor şi personalului sanitar auxiliar, pentru implicarea şi expunerea la riscul infectării cu Covid-19, transpuse în susţineri salariale suplimentare, promisiuni avansate, la un moment dat şi de către preşedintele Iohannis. În timpul dezbaterilor în Camera Inferioară, deputaţii social democraţi au sesizat anomaliile şi au solicitat votul plenului pentru reparaţii. 
 
.............................................
„Noi, cetățenii din Râmnicu Sărat, vrem redeschiderea urgentă a secției ambulatorii a Spitalului din Râmnicu Sărat!”
„Sunt senator de Buzău, ales în anul 2016 în Circumscripția electorală numărul 10 și sunt râmniceancă. Nu am cuvinte ca să îmi arăt întreaga indignare în legătură cu tragedia apărută ca efect direct al transformării unicului spital din Râmnicu Sărat în ”spital-tampon”, în urmă cu două luni și jumătate, printr-un ordin aberant al Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
....................................
Deputat Dănuţ Păle,
vicepreşedinte
Comisia pentru Agricultură:
„Banca de Resurse Genetice
de la Buzău
rebuie deblocată!”

Deputatul social democrat, Dănuţ Păle, vicepreşedinte în Comisia pentru Agricultură, readuce în atenţia opiniei publice subiectul rezervat „Băncii de Gene” de la Buzău, un proiect cu reală încărcătură patriotică, gândit şi adus până la stadiul de Ordonanţă de Urgenţă de şeful Laboratorului de Cercetare de la Experimentala Buzău, dr.ing Costel Vânătoru, împreună cu autorităţile locale şi parlamentarii social democraţi buzoieni. Iată observaţiile pe care deputatul buzoian le-a transmis pe pagina personală de socializare.

.....................................

 
Consiliul Județean Buzău
își pune la dispoziție
toate resursele
în lupta cu
această pandemie!
Plenul Consiliului Județean a validat Dispozitia Președintelui privind alocarea sumei de 1.000.000 lei către Spitalul Județean de Urgență Buzău!
Astăzi va ajunge la Buzău prima parte a comenzii de materiale de protecție, iar mâine vor sosi testele pentru personalul medical.
................................
Se restricționează
accesul cetățenilor
în clădirea
Consiliului Județean

În contextul evoluţiei epidemiei cu coronavirus COVID – 19, în regim de urgenţă, pentru accesul cetăţenilor în sediul administrativ al Consiliului Judeţean Buzău, se vor lua următoarele măsuri:

Citeşte mai departe...

...................................
Sebastian Radu, deputat PSD:
„Un viitor
cu acești oameni la putere
devine, în cel mai bun caz,
foarte sumbru”!

Ministrul demis al sănătății și repropus de PNL a primit aviz negativ în urma audierilor în comisiile reunite ale Parlamentului. La audieri a participat, ca membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, și deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu. Acesta a adresat întrebări ministrului propus Victor Costache.

Citeşte mai departe...

......................................
Comisia pentru
buget, finanţe şi bănci -
vizită în
Republica Populară Chineză
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a efectuat, în perioada 14 -18 octombrie 2019, o vizită în R.P. Chineză, la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru afaceri bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare chineze, Shi Yaobin.
..................................
Legea ridesharing-ului,
adoptată de
Camera Deputaților 

 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ.

În cadrul procedurii legislative parlamentare de adoptare a ordonanței, deputatul social-democrat buzoian Ionela Dobrică, secretar al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și vicepreședinte al celei de IT, a depus o serie de amendamente care au rolul de a îmbunătăți actul normativ și a crea noi oportunități de dezvoltare a ridesharing-ului.

Citeşte mai departe...

....................................

Soluţii pentru
rezolvarea crizei
examenului de rezidenţiat

 

În Parlamentul României se află în procedură legislativă Propunerea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Propunerea de act normativ a fost inițiată de mai mulți parlamentari și prevede, printre altele, introducerea corelărilor necesare privind posibilitatea efectuării rezidențiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.

EDITORIAL

Președintele-Călare

-Pe-Jumătate

-De-Guvern-Șchiop.

Autor: Marcel Ciolacu, președinte PSD

 

28 mai 2020

Ministrul sănătății ne anunță că vom reveni la o viață “relativ” normală abia din august și vrea, probabil, să-i fim și recunoscători pentru asta. Adică să mai stăm două luni în starea asta de alertă care înseamnă maxim interes pentru afacerile liberalilor pe bani publici și minimă preocupare pentru repornirea economiei.

Citeşte mai departe...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)