Share

manager_maracineni.jpgÎn ultimii ani, despre comuna Mărăcineni se spune că este o suburbie a oraşului Buzău, două comunităţi unite prin podul devenit vestit pe timpul preşedintelui Băsescu, nicidecum despărţite de apa râului care dă şi numele judeţului. Statutul de zonă metropolitană,

 este conferit, în primul rând de proliferarea agenţilor economici care au format aşa numita „Zonă SHELL”, dar şi graţie deciziei actualului Executiv al administraţiei publice Mărăcineni, care în urmă cu două mandate, printr-un proiect aprobat de Consilul Local, a extins zona construibilă, intravilanul, de altfel primul dintre marile proiecte pe care fostul primar Constantin Dumitru, actual administrator public, le-a pus în practică imediat după instalarea în funcţie. De la 1450 de hectare, intravilanul comunei avea să ajungă la 2.900 hectare.  Plecând de la acest indicativ, comuna avea să evolueze spectaculos în următorii 10 ani: de la 8648 locuitori (anul 2008), la peste 15.000 actualmente, de la 2.600 de gospodării, la aproximativ 4.000, de la 47 km străzi, la aproximativ 60 de kilometri actual, de la cinci km reţea de apă potabilă, la aproximativ 50 km actual, de la două foraje funcţionale în 2008, la opt foraje care asigură apa potabilă în acest moment. În plus, reţeaua de canalizare copiază dimensiunile celei de apă potabilă, detaşând Mărăcineniul, la capitolul nivel de trai şi calitatea serviciilor publice chiar şi de unele dintre localităţile buzoiene de categoria oraşelor.

Dar nu de puţine ori, s-a dovedit că instituţii publice de decizie, superioare primăriilor, nu puteau ţine pasul cu programele lui Constantin Dumitru. Un exemplu în acest sens îl constituie programul de asfaltare al tuturor străzilor din cele trei sate componente: Mărăcineni, Căpăţâneşti şi Potoceni. Două dintre proiectele de asfaltare cu finanţare guvernamentală şi europeană au aşteptat mai bine de doi ani momentul execuţiei. Cu resurse financiare de la bugetul local, primarul Măleanu a asfaltat primele 20 de străzi, repartizate în toate cele treai sate ale comunei. O decizie politică iresponsabilă a făcut ca asfaltarea drumului judeţean DJ 203K să fie amânată cu aproape patru ani. Şi în acest proiect primarul Măleanu a luat-o înaintea autorităţilor judeţene şi centrale şi a modernizat, cu resurse financiare proprii, cele două trotuare.

 

Rep.:Dle Constantin Dumitru, v-aţi ridicat la înălţimea aşteptărilor, personale, cu prestaţiile de anul trecut?

Constantin Dumitru:Noi am fi vrut să putem face şi mai mult, pentru că localitatea noastră este într-o dezvoltare continuă, de aceea şi proiectele de interes public le-am fi vrut să fie derulate în pas cu necesităţile şi aşteptările oamenilor. Din nefericire, noi, şi în general administraţiile publice locale, suntem prinşi la mijloc, între deciziile luate la Centru, din cauza cărora suntem nevoiţi să refacem din mers proiectele angajate spre finanţare cu diferite ministere, asta după ce facem vechime pe liste de aşteptare chiar şi câţiva ani, şi presiunea dinspre cetăţeni, care au tot dreptul să ceară condiţii de trai la nivelul timpurilor pe care le trăim. Anul trecut am avut în lucru două proiecte importante: asfaltarea străzilor laterale şi finalizarea lucrărilor la grădiniţa de peste drum de clădirea Primăriei. Oamenii nu aşteaptă justificări, dar în cazul grădiniţei, de exemplu, a fost vorba despre o finanţare prin Banca Mondială, iar lucrările trebuia să fie executate întocmai proiectului. Constructorul a încercat să „fenteze” proiectul, noi nu am acceptat nici un fel de rabat şi aşa am pierdut mai bine de o jumătate de an. După vacanţa de primăvară copiii ar putea intra în casă nouă! În cazul asfaltărilor, aşteptările noastre erau la cel de-al treilea program guvernamental, după PNDL şi PNDR, dar pentru că programul respectiv a fost anulat, acum suntem nevoiţi ca celelalte străzi să le asfaltăm cu bani de la bugetul comunei.

 

Rep.: Funcţionarea unui serviciu de Gospodărie Locală presupune o viziune managerială de perspectivă, care să garanteze, pe lângă funcţionare, inclusiv resursele financiare. La Mărăcineni „Aqua Sistem” şi „Canal” sunt două servicii publice, nou înfiinţate, care interferează cu populaţia. Cum apreciaţi această relaţie?

Constantin Dumitru:Dacă ai cu cine să faci treabă, dacă ai oameni conştiincioşi, nu este greu să menţii funcţionarea unui astfel de serviciu. Mai mult, pe măsură ce lucrurile se rodează şi mecanismele funcţionează apare satisfacţia lucrului împlinit. La acest moment, lucrul în echipă nu mai pune probleme, pentru că am impus un ritm şi s-a ajuns la nivelul dorit. Din nefericire, tocmai într-o astfel de zonă, de interferenţă, apar probleme, despre care nu pot vorbi, totdeauna, cu plăcere. Cele mai multe probleme le întâmpinăm la „Canalizare”. De exemplu, strada Bisericii 1 se scurge direct în reţeaua de pe DJ, iar pe Bisericii 2 sunt în jur de 40 de case. Cu ajutorul unei pompe, după ce am amenajat un cheson, tot ce colectează conducta pentru canalizare este transferat în reţeaua de pe Bisericii 1.

Din nefericire, suntem obligaţi să intervenim foarte des pentru a desfunda pompa, pentru că cetăţenii aruncă la canalizare ce nu te aştepţi: prosoape, lenjerii, şerveţele umede (acestea nu se dizolvă). Aproape săptămânal trebuie să curăţăm chesonul, altfel riscăm să se ardă pompa. Pe o altă stradă, în satul Potoceni, am descoperit în căminul de la canalizare măruntaiele de la un viţel! Este stupefiant! Cum să încadrezi astfel de gesturi?! Este dreptul nostru, ca cetăţeni, să cerem civilizaţie. Dar ce fac unii atunci când se întâlnesc cu ea?! De când funcţionează serviciul de gospodărie locală, băieţii noştri s-au obişnuit să scoată din cămine murături sau varză murată… Vă întrebaţi, probabil, de ce nu luăm măsuri! Până acum, am preferat să „remediem” astfel de situaţii cu ajutorul utilajelor proprii, pentru că dacă am fi fost nevoiţi să le închiriem, alta ar fi fost atitudinea.

Să închiriezi o vidanjă, de exemplu, trebuie să plăteşti şase milioane pentru o oră de lucru. Având utilajul nostru, am mai „închis ochii”… şi aşteptăm ca munca băieţilor de la Gospodărie Locală Mărăcineni să fie apreciată. Astfel de intervenţii pentru noi înseamnă timp pierdut şi din păcate per total e cam mult, aproape o treime din zilele lucrătoare, într-un an! În comună avem 4000 de gospodării şi zilnic două-trei ore le pierdem pentru intervenţii de genul celor prezentate. E multă treabă de făcut în comună, mai ales că localitatea noastră este în continuă expansiune, şi mă refer aici la noile zone rezidenţiale, dar şi oamenii, unii, ar trebui să adopte o altfel de atitudine.

Nu primarul trebuie să le cureţe trotuarul de zăpadă, nu ar trebui să fim nevoiţi să desfundăm continuu canalizarea, pentru că unii inclusiv gunoiul de grajd îl dau la canalizare(!), nu primarul trebuie să cureţe canalele pentru irigaţii, în grădini, şi, de asemenea, nu Primăria trebuie să toaleteze copacii de-a lungul străzilor laterale, ca să poată circula maşina pentru colectarea gunoiului menajer (străzile sunt înguste, iar utilajul pentru colectare are gabarit mare).

 

Rep.:Scumpirea apei şi la Mărăcineni a produs ceva comentarii… pe reţelele de socializare…

Constantin Dumitru:Spre ştiinţa populaţiei, pentru a scăpa de presiunile privind cedarea reţelelor de apă-canal la Compania de Apă Buzău, am înfiinţat, în conformitate cu legile în vigoare, două servicii distincte: Apă şi Canalizare – „Aqua Sistem” şi „Canal”. Fiecare serviciu dispune de dotări proprii – utilaje, pe lângă personal angajat. Aceste servicii se autofinanţează, pentru că acesta este sistemul de funcţionare cerut de lege. Am fost obligaţi să ridicăm preţul serviciilor pentru că aceasta a fost cerinţa ANRSCE pentru eliberarea licenţei de funcţionare: dovada că putem fi profitabili, în sensul asigurării salariilor şi a impozitului către stat, astfel că acum apa este şase lei/metru cub consumat, iar gunoiul şapte lei pentru o persoană.

Serviciul de canalizare dispune de două maşini de gunoi, o maşină de măturat(pentru trotuare), buldozer, autogreder, sărăriţă, cisternă pentru stropit, platformă auto, iar cel de apă: vidanjă, compactor, buldoexcavator, autogreder, platformă auto, autobasculantă.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

PRIMĂRIA BISOCA
Această informare este efectuată de: COMUNA BISOCA, cu sediul profesional în satul Bisoca, comuna Bisoca, judeţul Buzău, ce intenţionează să solicite de la ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BUZĂU – IALOMIŢA
................................
Dr. ing. Cosmin Florea,
Direcţia Agricolă Buzău,
iniţiază
o campanie de suflet

În pragul Sărbătorii Învierii Mântuitorului, moment încărcat de emoţie şi speranţă, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău îşi doreşte să fie mai aproape de seniorii greu încercaţi de bătrâneţe, izolare sau suferinţă şi demarează campania de strângere de alimente „Alături de semenii noştri“ în beneficiul rezidenţilor de la Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Sava” din Câmpeni înfiinţat de Fundaţia Sf. Sava de la Buzău.

Citeşte mai departe...

................................
Consiliul Judeţean invită buzoienii să ierarhizeze proiecte cu impact major pentru dezvoltarea zonei metropolitane Buzău

Consiliul Judeţean Buzău invită cetăţenii şi actorii locali (organizaţii neguvernamentale, mass-media, universităţi, Camera de Comerţ, companii private, precum şi alte instituţii publice locale) să se implice în ierarhizarea proiectelor de infrastructură, cu impact major pentru dezvoltarea zonei metropolitane Buzău.

Cu sprijinul autorităţilor publice locale din judeţul Buzău, au fost transmise către Banca Mondială propuneri de proiecte majore în scopul asigurării competitivităţii acestei zone, după cum urmează:

Citeste mai departe...

........................

Consilierii judeţeni, convocaţi în prima şedinţă a anului 2019

Consiliul judeţean Buzău este convocat în şedinţă ordinară în data de 28 ianuarie 2019, ora 09:00. Proiectele de hotărâre ce vor fi supuse aprobării:

Citeste mai departe... 

..............................

Facturi mai ieftine
de la Compania de Apă
Începând cu 1 ianuarie 2019, cota de TVA pentru serviciile de canalizare operate de Compania de Apă S.A. Buzău scade de la 19% la 9%. În consecinţă, preţul/tariful combinat de apă/canalizare-epurare a scăzut de la 8,15 lei la 7,89 lei
......................................

 

Adevărul referitor
la sumele încasate
de la Primăria Buzău
şi cheltuite de
ADI Buzău 2008

Precizări pentru restabilirea adevărului referitor la sumele încasate de la UAT

Municipiul Buzău şi cheltuite de A.D.I „Buzău 2008”

.........................
Steliana Bălescu,
36 de ani de
activitate didactică
Şcoala - pilonul educaţiei noastre personale, „mica noastră feudă”- reprezintă instituţia publică, în care noi ca indivizi diferiţi suntem „şlefuiţi” spre a ajunge la desăvârşirea noastră ca fiinţe sociale, culturale şi spirituale.
..................................
Floarea rară
a recunoştinţei
de Angela Petre
Despre floarea re­cunoş­tin­ţei ştiam că este rară, din ce în ce mai greu de găsit şi de simţit, aproape de neatins. Este floarea de colţ, spunea părintele la predică. Oare câţi dintre noi pot atinge această floare? Pură, sensibilă, sus pe creste de munţi, vegheată de cer în comuniune cu Universul…
.....................................
Am trăit la casă,
mai mult de o viaţă...
Pe strada unde am locuit prima dată, lângă noi, s-a mutat o femeie necăjită. Fugise de acasă, bătută măr, lăsase patru copii şi stătea cu chirie, într-o odăiţă a vecinilor mei... Nu avea nimic, doar o rochiţă pe ea, nici acte, nici servici... S-a făcut repede iubită, mai lucra pe ici pe colo şi îşi strângea fiecare bănuţ. Într-o zi, mama a încremenit...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL