Share

daeamuntenia2.jpgDin punct de vedere calendaristic, sezonul legumelor a intrat în cea de-a doua parte, când culturile sunt în diferite faze de coacere. De altfel, o primă cultură cu întindere în bazinul legumicol Mărăcineni, ceapa de apă de Buzău, a şi început să fie recoltată. 

Continuă să se afirme roşiile, multe tarlale înfiinţate cu soiuri locale, dar nu va mai trece prea mult timp până ce ardeiurile vor începe să coloreze, la rândul lor, grădinile potocenarilor şi mărăcinarilor.

După cum se ştie, revigorarea unei asemenea activităţi în bazinul legumicol Mărăcineni a fost posibilă datorită implicării până la dedicare a actualului administrator public al Primăriei Mărăcineni, Constantin Dumitru, în proiectul pentru reabilitarea canalului de irigaţii. Despre cele două episoade de muncă titanică pentru realizarea subtraversării albiei majore a râului Buzău, cu o conductă de un metru în diametru, se vorbeşte acum chiar şi în biroul Ministrului Agriculturii, Petre Daea. De asemenea, despre irigaţiile în bazinul legumicol Mărăcineni se discută inclusiv la ANIF Buzău, dar mai ales în birourile Hidroelectrica de la Buzău. Numai că, maniera de abordare a subiectului în zonele amintite face diferenţa atunci când vorbim despre implicarea directă şi sprijinirea reală a activităţilor din agricultură. Dacă Ministrul Petre Daea a cerut acţiuni concrete pentru ca plăţile pentru apa pentru irigaţii la Mărăcineni să fie subvenţionate de stat, conducerea ANIF şi cea a Hidroelectrica îşi dau cu stângul în dreptul, evitând soluţia corectă, care să fie în avantajul legumicultorilor. Pentru că, la această oră, când spuneam că recoltele sunt în fazele de coacere şi au cea mai mare nevoie de apă, Hidroelectrica ameninţă cu oprirea apei, pe motiv că ei nu sunt de acord cu măsurile cerute de Ministrul Agriculturii, Petre Daea!

Curtea de Conturi: „Se pot cheltui bani publici pentru mici şi bere, la ziua comunei, dar apa pentru irigaţii nu poate fi subvenţionată!”

Totul a început în urmă cu două sezoane, când la controlul obişnuit, anual, al Curţii de Conturi, inspectorii au descoperit o „mare neregulă”. Administraţia locală decisese, printr-o hotărâre a Consiliului Local, ca legumicultorii din Mărăcineni să folosească apa pentru irigat gratuit. La întrebarea inspectorului, administratorul public Constantin Dumitru, pe atunci primar în funcţie, a spus că, de comun acord cu consilierii locali, au hotărât să nu organizeze sărbătoarea câmpenească de ziua comunei, iar banii care ar fi fost cheltuiţi pe mici şi bere să fie direcţionaţi către ajutorarea reală a legumicultorilor. Oricum, banii s-ar fi întors tot în vistieria Primăriei Mărăcineni, sub formă de taxe şi impozite locale. Din nefericire inspectorii Curţii de Conturi au avut altă „unitate de măsură” şi au decis ca acele cheltuieli pentru apa de irigat să fie recuperate.

Într-o asemenea situaţie, Constantin Dumitru a fost obligat să identifice soluţii pentru ca apa pentru irigat să fie subvenţionată legal(sic!) de la stat, mai ales că el promisese, încă de la primul mandat, că legumicultorii din Mărăcineni nu vor avea şi grija unei astfel de plăţi. Aşa a ajuns, împreună cu deputatul social democrat Dănuţ Păle, în biroul Ministrului Agriculturii, Petre Daea.

daeamuntenia3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Acesta a propus soluţia practică: înfiinţarea unei organizaţii a irigatorilor la nivelul Bazinului Legumicol Mărăcineni (O.U.A.I), pentru ca, prin intermediul acesteia ANIF Buzău să poată preda canalul de irigaţii în gestiunea şi administrarea asociaţiei şi, de asemenea, plata pentru apa de irigat consumată de la Hidroelectrica să fie subvenţionată de la Guvern.

La acest moment, OUAI Mărăcineni este funcţională, ANIF Buzău se ocupă, se pare, cu ultimele demersuri pentru predarea canalului, în schimb Hidroelectrica nu vrea să recunoască noii termeni de colaborare dar şi noul partener, ANIF Buzău, cu care să stabilească noii termeni financiari, privind necesarul de apă şi durata sezonului, precum şi preţul pentru un metru cub de apă. Hidroelectrica preferă să lucreze, în continuare, direct cu Primăria Mărăcineni, în baza unui contract conceput în termeni financiari abuzivi de fosta conducere provizorie (în perioada în care Hidroelectrica se afla în reorganizare administrativă şi financiară şi avocatul Remus Borza era administrator judiciar). Spre exemplificare, apa pentru grădinile din Mărăcineni trebuia plătită cu 7,38 lei/metru cub, în timp ce pe canalul de la Cândeşti era distribuită cu puţin peste 3 lei/metru cub! Cu alte cuvinte, instituţiile statului nu se înţeleg între ele, iar legumicultorii riscă să piardă mare parte din culturi! Soluţia, într-o astfel de problemă, nu se află decât în biroul Ministrului Daea, de altfel, singurul membru în actualul Cabinet care are rezultate concrete!

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

PRIMĂRIA BISOCA
Această informare este efectuată de: COMUNA BISOCA, cu sediul profesional în satul Bisoca, comuna Bisoca, judeţul Buzău, ce intenţionează să solicite de la ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BUZĂU – IALOMIŢA
................................
Dr. ing. Cosmin Florea,
Direcţia Agricolă Buzău,
iniţiază
o campanie de suflet

În pragul Sărbătorii Învierii Mântuitorului, moment încărcat de emoţie şi speranţă, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău îşi doreşte să fie mai aproape de seniorii greu încercaţi de bătrâneţe, izolare sau suferinţă şi demarează campania de strângere de alimente „Alături de semenii noştri“ în beneficiul rezidenţilor de la Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Sava” din Câmpeni înfiinţat de Fundaţia Sf. Sava de la Buzău.

Citeşte mai departe...

................................
Consiliul Judeţean invită buzoienii să ierarhizeze proiecte cu impact major pentru dezvoltarea zonei metropolitane Buzău

Consiliul Judeţean Buzău invită cetăţenii şi actorii locali (organizaţii neguvernamentale, mass-media, universităţi, Camera de Comerţ, companii private, precum şi alte instituţii publice locale) să se implice în ierarhizarea proiectelor de infrastructură, cu impact major pentru dezvoltarea zonei metropolitane Buzău.

Cu sprijinul autorităţilor publice locale din judeţul Buzău, au fost transmise către Banca Mondială propuneri de proiecte majore în scopul asigurării competitivităţii acestei zone, după cum urmează:

Citeste mai departe...

........................

Consilierii judeţeni, convocaţi în prima şedinţă a anului 2019

Consiliul judeţean Buzău este convocat în şedinţă ordinară în data de 28 ianuarie 2019, ora 09:00. Proiectele de hotărâre ce vor fi supuse aprobării:

Citeste mai departe... 

..............................

Facturi mai ieftine
de la Compania de Apă
Începând cu 1 ianuarie 2019, cota de TVA pentru serviciile de canalizare operate de Compania de Apă S.A. Buzău scade de la 19% la 9%. În consecinţă, preţul/tariful combinat de apă/canalizare-epurare a scăzut de la 8,15 lei la 7,89 lei
......................................

 

Adevărul referitor
la sumele încasate
de la Primăria Buzău
şi cheltuite de
ADI Buzău 2008

Precizări pentru restabilirea adevărului referitor la sumele încasate de la UAT

Municipiul Buzău şi cheltuite de A.D.I „Buzău 2008”

.........................
Steliana Bălescu,
36 de ani de
activitate didactică
Şcoala - pilonul educaţiei noastre personale, „mica noastră feudă”- reprezintă instituţia publică, în care noi ca indivizi diferiţi suntem „şlefuiţi” spre a ajunge la desăvârşirea noastră ca fiinţe sociale, culturale şi spirituale.
..................................
Floarea rară
a recunoştinţei
de Angela Petre
Despre floarea re­cunoş­tin­ţei ştiam că este rară, din ce în ce mai greu de găsit şi de simţit, aproape de neatins. Este floarea de colţ, spunea părintele la predică. Oare câţi dintre noi pot atinge această floare? Pură, sensibilă, sus pe creste de munţi, vegheată de cer în comuniune cu Universul…
.....................................
Am trăit la casă,
mai mult de o viaţă...
Pe strada unde am locuit prima dată, lângă noi, s-a mutat o femeie necăjită. Fugise de acasă, bătută măr, lăsase patru copii şi stătea cu chirie, într-o odăiţă a vecinilor mei... Nu avea nimic, doar o rochiţă pe ea, nici acte, nici servici... S-a făcut repede iubită, mai lucra pe ici pe colo şi îşi strângea fiecare bănuţ. Într-o zi, mama a încremenit...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL