Share

panatau1.jpgCea mai veche aşezare mănăstirească din părţile noastre, ale Buzăului, spunea preotul profesor Sibiescu, adăugând şi că ansamblul include una dintre cele mai armonioase biserici din câte împodobesc plaiurile buzoiene. Mănăstirea Cârnu şi biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” 

a fost construită în anul 1545 de doamna Chiajna, soţia domnitorului Mircea Ciobanu, pe vremea când aceasta asigura tutela fiului său „neîmplinit” Petru, şi a fost refăcută de Matei Basarab, cam o sută de ani mai târziu.

panatau3.jpg

 Spre aceste locuri am fost ademeniţi de fluieraşul Petrică Popescu şi nepoata sa, la zi de sărbătoare, unde s-au întâlnit satele Begu, Lacu cu Anini şi Măguricea, Plăişor şi Pănătău, Râpile, Sibiciu de Jos şi Tega, toate şi toţi s-au întâlnit pentru o ovreicuţă la Zahareşti, acolo unde s-a născut Iacob Dragomirescu, inginer electromecanic, dar şi absolvent al Seminarului Teologic „Gheorghe Şincai” din Bucureşti, precum şi un obişnuit colaborator al redacţiilor timpului.

 „Comuna Pănătău poate folosi ca un avantaj poziţionarea oarecum izolată faţă de restul zonei economice la nivel de judeţ, tocmai prin faptul că pot fi selectate mai uşor oportunităţile. Tradiţiile de zonă sugerează viitoare afaceri în domeniul creşterii animalelor sau al pomiculturii. Însă, marea mea dorinţă este ca în zona Pănătău să se dezvolte agroturismul”,îmi spunea primarul Nicuşor Stoica, în urmă cu mai bine de 10 ani.

 panatau4.jpgDar lucrurile trebuia luate pas cu pas. Dorinţa primarului se transformase în aşteptare pentru săteni, astfel că fiecare proiect gândit pentru dezvoltarea localităţii, pregătite pe hârtie de nea Nicuşor, se transforma, rând pe rând, în ambiţii personale. Se spune că Dumnezeu îţi dă, dar nu trebuie să aştepţi să-ţi deschidă tot el traista! Şi, tenace din fire, primarul Nicuşor Stoica a atacat mai multe fronturi de lucru: pe infrastructura rutieră, pe infrastructura de învăţământ, pe asistenţă socială şi emanciparea serviciilor, bătătorind drumurile Bucureştiului şi Constanţei, acestea fiind adevărate furci caudine la care autorităţile centrale (încă)supun primarii din teritoriu, dovada neputinţei în faţa unei birocratizări excesive.

Pentru cineva care aproape zilnic schimbă o vorbă, două, cu primarii, sintagma „omul sfinţeşte locul” se regăseşte, cu prea plin, în exemplul lui Nicuşor Stoica. Repari şi modernizezi un drum, pentru că vrei să pui în valoare o anume zonă. Dai concursul personalului medical, ca autoritate locală, pentru că sănătatea populaţiei este o prioritate. Emancipezi serviciile publice, le diversifici, pentru ca în fiecare dimineaţă, în drumul spre Primărie, să poţi merge cu capul sus. Modernizezi infrastructura de învăţământ pentru că respectul de sine înseamnă obligaţie faţă de generaţiile noi.

panatau5.jpgDar, la un moment dat, nemaiputând ascunde, primarul Nicuşor Stoica a fost nevoit să recunoască: a modernizat o şcoală, cea din satul Tega, pentru că vrea să reînvie acea comunitate!! Este proiectul care din ambiţie de primar a devenit un vis personal. O dorinţă înţeleasă inclusiv de familie. O speranţă împlinită pentru săteni. O ofertă pentru tinerii care pot remodela vatra satului. O ocazie pentru ca un sat mic, cu un nume ce imaginează gustul muncii familiilor de albine prin crângurile cu tei, să fie căutat pe hărţile turistice.

panatau6.jpgÎn şcoala din satul Tega fiecare elev are toaleta proprie, şi toate sunt opt. Tot atâţia şi elevi! Populaţia este îmbătrânită, dar fenomenul nu se manifestă doar la Pănătău… În zona Tega - Zahareşti, primarul Nicuşor Stoica a început un amplu proiect pentru modernizarea a şase kilometri de drum comunal.  L-a finalizat. Un drum construit nu să fie cheltuiţi bani! În multe puncte de-a lungul căii de acces ce urmăreşte, de pe o terasă superioară, cursul râului Buzău, au fost executate lucrări care să preîntâmpine alunecări de teren. Au fost împădurite zeci de hectare, cu mesteacăn, anin, plop şi tei, iar în cel mai mare din aceste crânguri gospodarii au ales ca o dată pe an să se întâlnească la hora mare.

 În ziua în care pe Champs Elysee era paradă militară, crângul de la Zahareşti răsuna de vocile copiilor de la ansamblul local „Floare de tei”. Un pod de cântece munteneşti a unit cele două maluri ale Buzăului, iar nu peste mult timp, mai jos, un pod mai trainic şi mai frumos va fi poarta de intrare într-un sat redat tinerelor generaţii. Este vorba despre „cheia” proiectului primarului Stoica, în ce priveşte reabilitarea, din punct de vedere turistic, a zonei Tega – Zahareşti, când după lungi insistenţe şi motivări susţinute – economic şi administrativ, reprezentantul comunităţii mari a Pănătăului a reuşit să obţină ok-iul şi fondurile necesare construirii unui pod nou peste râul Buzău, în aval de cel existent, care face legătura între localitatea Pătârlagele şi intersecţia spre Pănătău şi Colţi, o construcţie de aproape 100 de ani (neconformă din punct de vedere al preluării traficului rutier la nivelul anului 2018). Noua construcţie este începută, executantul, buzoian avansând ca termen sigur de finalizare anul 2019.

panatau9.jpg„Sărbătoarea Floare de tei”, organizată anul acesta de primarul Stoica, înseamnă în primul rând un punct de reper, nu numai pentru localnici, cu trimitere la două proiecte ce vizează perspectiva şi dimensiunile morale ale comunităţii din Pănătău. La această sărbătoare, primarul Stoica a anunţat (re)naşterea Ansamblului popular „Floare de tei”, iniţiativă căreia i-a promis susţinere necondiţionată, precum şi conştientizarea unui aşa numit punct de plecare spre susţinerea unui demers ce se adresează generaţiilor viitoare în zona Tega – Zahareşti: reabilitarea din punct de vedere turistic, concomitent cu procesul de reanimare din punct de vedere demografic.   

 Călătorilor, mergeţi la Pănătău, odihniţi-vă pe Muchea Repaosului şi gândiţi-vă că aici a poposit şi Mihai Viteazul. Curăţaţi-vă sufletele în tihna celui mai vechi schit buzoian şi aprindeţi o lumină pentru marele monah Paisie. Şi, dacă mai sunteţi în stare, tulburaţi de liniştea din jur şi veghea Divină , intraţi într-o casă, la întâmplare, şi veţi fi primiţi aşa cum doar oamenii locului ştiu să o facă.

La început de mileniu, Pănătăul se redescoperă şi se prezintă. Plaiuri aproape neruşinat de frumoase, livezi, ape, păduri, tei! Este reîntoarcerea la origini, este spălarea sufletelor şi binecuvântarea Domnului pe care, uneori, nu prea o merităm. Lăsaţi în urmă patimile şi învăţaţi că încă mai există pământ aproape de El, pe care puteţi păşi!

panatau10.jpg

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Prin Dispoziţia nr. 125/22.05.2019 Consiliul judeţean Buzău este convocat în sedinţă ordinară în data de 29.05.2019, ora  09:00.

PROIECTE DE HOTĂRÂRE 
.................................
BuzăuFEST – ediţia a III-a
30 mai – 02 iunie 2019

BuzăuFest, festivalul de promovare a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor din judeţul Buzău a ajuns la cea de-a treia ediţie şi va avea loc în perioada 30 mai – 02 iunie. Activităţile din cadrul evenimentului vor avea loc în Municipiul Buzău şi în staţiunea Sărata-Monteoru.

................................

Săptămâna Naţională
a Voluntariatului,
proiecte implementate
de CJ Buzău

Săptămâna 13 - 19.05.2019 este sărbătorită în întreaga ţară, de către organizaţiile şi instituţiile publice care implică voluntarii în serviciile pe care le oferă comunităţilor, drept Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV).

................................

Deputat Sorin Lazăr:

"Mi-am exprimat

dorinţa ca România

să devină un partener

comercial şi investiţional

al Chinei”

Marcând împlinirea a 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte şi a 15 ani de Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare între România şi Republica Populară Chineză, domnul deputat Sorin Lazăr, preşedintelele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, împreună cu alţi deputaţi membri ai comisiei, au primit delegaţia chineză condusă de E.S. domnul Shi Yaonin – preşedintele Comisiei pentru Afaceri Bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare a R.P. Chineze şi vicepreşedinte al Comisiei Financiare şi Economice a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale populare a R.P. Chineze.
...............................
Întâlnire bilaterală
România - China
pe teme de agricultură
la Palatul Parlamentului

La Palatul Parlamentului a avut loc o întâlnire bilaterală la care au participat delegaţia chineză a Comisiei pentru Afaceri Bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare, condusă de domnul Shi Yaobin, preşedintele acestei comisii din Parlamentul Chinei, şi conducerea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice reprezentată de deputaţii Alexandru Stanescu- preşedinte, Dănuţ Păle- vicepreşedinte şi Dan Ciocan- secretar, alături de directorul general al AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu.

................................

Ministrul
Apelor şi Pădurilor,
Ioan Deneş,
în vizită la Buzău
Marţi, 7 mai 2019, ministrul Apelor şi Pădurilor, dl. Ioan Deneş va efectua o vizită în judeţul Buzău.
..........................................
 
PRIMĂRIA BISOCA
Această informare este efectuată de: COMUNA BISOCA, cu sediul profesional în satul Bisoca, comuna Bisoca, judeţul Buzău, ce intenţionează să solicite de la ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BUZĂU – IALOMIŢA
Am trăit la casă,
mai mult de o viaţă...
Pe strada unde am locuit prima dată, lângă noi, s-a mutat o femeie necăjită. Fugise de acasă, bătută măr, lăsase patru copii şi stătea cu chirie, într-o odăiţă a vecinilor mei... Nu avea nimic, doar o rochiţă pe ea, nici acte, nici servici... S-a făcut repede iubită, mai lucra pe ici pe colo şi îşi strângea fiecare bănuţ. Într-o zi, mama a încremenit...

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL