booked.net

Share

primarparlamentare2.jpgMomentele electorale au o importantă încărcătură emoţională, numită speranţă. Şi de o parte, şi de alta. Simplist, votanţii aşteaptă un nivel de trai cu viitor, pe când majoritatea politicienilor se visează, încă din campanie, în fotoliile cu privilegii.

 În cazul alegerilor parlamentare, primarul se regăseşte undeva la intersectarea celor două interese. Nevoia de susţinere din partea autorităţilor, mai ales a celor cu legitimitate supremă (n.a.- aleşi prin voinţă populară) ar putea justifica acţiunile electorale ale edilului, gesturi care îşi regăsesc finalitatea în „culoarea” votului.

În cazul comunei Mărăcineni şi a Executivului administraţiei locale, partipriurile politice din ultimii ani au fost în concordanţă cu implicarea directă a oamenilor politici pentru rezolvarea problemelor locale, în special investiţiile de interes public. Un exemplu personal, într-un asemenea context politic, ar putea orienta programul parlamentarului cât mai aproape de interesul votantului. De aceea am ales o discuţie cu Administratorul Public din cadrul Primăriei Mărăcineni, Constantin Dumitru, fost primar cu expertiză în administraţia publică de două mandate, despre posibile soluţii la birocraţia excesivă, fie că vorbim de cea românească, fie europeană. 

 

Dacă se poartă, de ce nu, cu… birocraţie!

„Noi avem un proiect prin AFIR Constanţa, spune fostul primar Constantin Dumitru, cu finanţare europeană, este în al doilea an de derulare, este aprobat şi urma să fie finanţat în acest an, numai că în urmă cu 30 de zile, când am fost chemaţi la Constanţa, am fost informaţi că s-a modificat metodologia de lucru. Pe de altă parte, acest proiect a suferit amânări pentru „rezolvarea” unor alte aspecte birocratice: documentaţia iniţială fusese înaintată sub mandatul meu de primar, iar după alegerile locale din acest an a trebuit să refacem o parte din date. Dar când lucrurile merg bine trebuie să fie cineva care să inventeze situaţii ridicole: după ce documentaţia a fost modificată cu antetul noului primar, o minte luminată de la Constanţa a considerat că este de bun simţ să amâne decizia finanţării pentru că fostul primar, adică eu, nu era de faţă. Astea sunt lucruri care se întâmplă doar în România şi viitorii parlamentari ar trebuie să se arate mai sensibili la problemele întâmpinate de primarii din teritoriu în relaţiile cu funcţionarii statului. Măcar pentru perioada care a mai rămas pentru accesarea finanţărilor europene nerambursabile!

 

Cum se poate renunţa la un proiect european!

„Am renunţat la un proiect european, după ce am realizat etapele documentaţiilor tehnice şi a studiilor de fezabilitate, pentru că ar fi trebuit să ne asumăm, ca administraţie publică, o serie de obligaţii financiare impuse de Uniunea Europeană. Concret, este vorba despre o intenţie a noastră de a construi reţeaua de apă potabilă şi pe cea de canalizare într-o zonă cu potenţial rezidenţial, imediat după ce am extins zona de intravilan a comunei. Numai că, cei de la Comisia Europeană ne obliga ca pe durata celor trei ani de monitorizare, după realizarea investiţiei, să putem raporta realizarea de construcţii în proporţie crescătoare de 30% pe an. În condiţiile în care nu s-ar fi realizat construcţiile, Primăria sau chiar noi, ca persoane fizice, riscam penalitatea returnării valorii proiectului, adică de două milioane de euro! Nu ştiu cum ar putea un parlamentar buzoian să influenţeze Comisia Europeană, dar ar putea fi şi asta o temă de gândire, pe o agendă electorală!

 

Vrem să fim trataţi ca cetăţeni europeni, dar obligaţiile cetăţeneşti să la rezolve primarul!”

„În altă ordine de idei, o mare problemă cu care ne confruntăm zilnic este întreţinerea ordinii şi curăţeniei în comună, în general, dar mai ales pe domeniul public. Îmi amintesc cum înainte de 1989 fiecare cetăţean avea obligaţia să întreţină curat spaţiul public din dreptul propriei gospodării, să planteze un pom, sau flori. Acum se doreşte spaţiu verde, dar cei mai mulţi transferă această obligativitate către administraţia publică, invocându-se veşnica sintagmă: „Să facă Primăria! Să facă primarul!”. Este şi vina noastră că nu am aplicat amenzi, dar deja mulţi au de achitat amenzi de circulaţie, iar noi i-am fi împovărat şi mai mult. O astfel de problematică presupune modificări comportamentale, la nivel de individ, nicidecum măsuri coercitive, din afară. Dacă cetăţeanul nu va respecta comunitatea şi minima regulă de convieţuire, amenzile nu vor avea nici un efect. Iar dacă ar fi să cer candidaţilor viitori parlamentari să urmărească un anume proiect, acela ar fi pentru eliminarea Legii 416, referitoare la asigurarea venitului minim garantat de către stat, ca formă de asistenţă socială. În 2008, când am obţinut primul mandat de primar, administraţia locală plătea aproape 400 de dosare pe Legea 416. Acum nu avem mai mult de 25 de dosare, pe care le analizăm lunar, iar beneficiarilor le atragem atenţia asupra numărului de ore de muncă în folosul comunităţii, care trebuie prestate. La ora actuală, în România, se înlesneşte nemunca şi consider că este constructiv ca măcar din patru în patru ani să amintim acest lucru!

Pe de altă parte, nu am ezitat să ajutăm familiile aflate în impas, şi vorbesc aici de familiile cu copii mulţi şi care, într-adevăr, nu se pot descurca într-o anume perioadă. De exemplu, acum trebuie să rezolvăm problema adăpostului pentru perioada de iarnă pentru două persoane şi cred că soluţia va fi colaborarea cu Centrul de zi din Municipiul Buzău, aşa cum am făcut şi anul trecut. Mulţumirea mea este că, în cadrul Primăriei, lucrez alături de un funcţionar public dedicat, Costin Bianca, despre care pot spune că domeniul asistenţă socială a devenit o prelungire a propriei vieţi de familie, iar cazurile speciale la nivelul comunei le abordează şi le „tratează” ca şi într-o familie mai mare”. 

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)