Share

paledanut2.jpgDin acest an gastronomia românească are propria zi de sărbătoare. În Camera Deputaţilor s-a adoptat Proiectul de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului româneşti, cu majoritate de voturi. Deputatul PSD buzoian Dănuţ Păle, 

vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a susţinut acest proiect încă de la început.

„Există o vorbă: eşti ceea ce mănânci. Ei bine, noi românii suntem rezultatul a sute de ani de intersectări culturale care şi-au lăsat amprenta şi în bucătăria tradiţională. Iar prin această lege am dorit să promovăm tocmai acest lucru, unicitatea poporului român, creată în ani de influenţe istorice, care poate constitui o carte de vizită pentru România. Prin organizarea de evenimente care promovează gastronomia autohtonă se pot atrage turişti, se pot impulsiona producători, se pot face foarte multe lucruri care în final ar avea ca rezultat dezvoltarea agriculturii, economiei şi turismului”,a comentat deputatul buzoian Dănuţ Păle.

Raportul pentru acest proiect de lege a fost dezbătut de comisie în cadrul şedinţei festive de la Alba Iulia, dedicată Centenarului Marii Uniri, ocazie cu care a fost vizitată şi cea mai mare plantaţie viticolă din România deoarece membrii acesteia au dorit să afle direct de la cei care se ocupă cu producţia de vin ce nevoi legislative au.

„Avem o tradiţie de peste două mii de ani în viticultură. Avem şi norocul să trăim într-o epocă în care tehnologia progresează constant. Aceste două elemente, tradiţia şi progresul tehnologic, se pot îmbina într-un mod spectaculos pentru a aduce viticultura românească la standarde din ce în ce mai înalte şi pentru ca vinurile româneşti să reprezinte din ce în ce mai mult o carte de vizită a ţării noastre pe plan international. Condiţii să excelăm în acest domeniu avem. Zone deluroase, climă temperată, oameni pricepuţi. Ne trebuie doar voinţă şi putere de muncă”,a mai spus deputatul Dănuţ Păle.

Conform iniţiatorilor, data pentru această zi naţională a fost aleasă astfel încât să fie apropiată de cea în care este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul.