Share

marius_georgescu2.jpgLa acest moment, comunitatea românească oferă observatorului de bună credinţă realităţi cu care, în anume timpuri, Caragiale descria fantasmagorica Republică de la Ploieşti. Din nefericire, istoria se repetă, prin reflexie, la doar un secol şi jumătate, la fel de nefast pentru imaginea generală,

 chiar dacă acum sunt la îndemână mijloace cu/prin care unei societăţi să i se corecteze drumul cu oportunitate şi pertinenţă. Mai mult, în zilele noastre realităţi de tipul celor care au inspirat opera marelui dramaturg din Haimanale proliferează proporţional cu domeniile de activitate oferite de nivelul de dezvoltare, ca etapă istorică.

Guvernările postdecembriste, cu foarte puţine excepţii, par să aibă ca deziderat  promovarea nonvalorii(lor), pentru ca la momente de „dare de seamă” în faţa comunităţii să arunce vina, cu nonşalanţă, pe… globalizare. Din patru în patru ani, politicienii afişează imagini charismatice şi promisiuni cu iz patriotic, pentru ca după numărarea voturilor să revină la activităţi recunoscute ca brand „Dâmboviţean”.

Ca şi în alte ocazii, acţiuni politice de tipul celei iniţiate recent de fostul premier Victor Ponta au fost considerate, apreciate, prezumtiv „cap de pod” în perspectiva unei reformări, care să delimiteze buna intenţie de „zona gri”, bunul simţ de lobby-ul afaceristic, guvernare în folosul cetăţeanului şi nu acceptarea unei colonizări prin globalizare economică…

Ziarul Muntenia vă propune o discuţie la tema propusă cu un tânăr politician buzoian care, în gestionarea propriei afaceri şi-a propus ca de la fiecare zi următoare să aştepte ceva bun.

-Domnule Marius Georgescu, pentru că titlul materialului de faţă ne aparţine, vă rugăm să ne spuneţi dacă, eventual, aţi fi de aceeaşi părere cu noi, vizavi de pertinenţa acţiunilor guvernanţilor, dar mai ales de eficienţa măsurilor propuse de aceştia în teritoriu!

-Este o temă incitantă! Şi, aş începe cam aşa: dacă am calcula în paşi timpul scurs de la momentul 1989, aş putea spune că am mers cam în acelaşi ritm cu democraţia postdecembristă, ba mai mult, ca vârstă aş putea spune că sunt cu un pas înainte. Totdeauna m-am angajat în proiecte cu o perspectivă clară de minim 10 ani! Revenind la un ton şi mai serios, nu cred că ce se întâmplă acum este ceea ce ar fi aşteptat românii. Au fost promisiuni, a fost entuziasm, acum nimeni nu mai înţelege nimic… Aproape nimic. Ca şi dumneavoastră, comentez ca şi observator, de dincolo de gard. Dar nu vreau să accept că istoria se repetă… înapoi! E şi acesta un moment, o perioadă. Au mai fost, în aceşti ultimi aproape 30 de ani, motive de nemulţumire, pentru că noi nu trăim de unii singuri pe această lume. Mai ales dacă vorbim de efectele fenomenului globalizării.

-Să înţelegem că sunteţi de acord cu ideea că Europa ne dictează…

-Nu sunt eu în măsură să spun dacă este adevărat sau nu. Sau cât adevăr este în ceea ce se comentează. În schimb, eu ştiu un lucru, pe care l-am dedus prin simpla observare a ceea ce se întâmplă în jurul meu: sunt măsuri, sau legi cu impact în zona economică sau cea administrativă care pot fi ajustate la interesele şi necesităţile noastre. V-aş propune un subiect la ordinea zilei, cu multe cazuri întâlnite chiar în arealul buzoian. Este vorba de perioada în care se depune un proiect de investiţii, de către o primărie, de exemplu, sau Consiliul Judeţean şi până se ajunge la deschiderea efectivă a şantierului. Un adevărat război la licitaţie, la fel în perioada contestaţiilor. S-a ajuns ca un drum judeţean să fie „disputat” câţiva ani, în Instanţă, pentru că legea permite. De aceea salut demersul preşedintelui Marcel Ciolacu, pentru că şi-a propus să susţină o acţiune de remodelare a legislaţiei pe acest domeniu, iniţiată, dacă nu mă înşel, chiar de către domnia sa în perioada când era vicepremierul României.

-În plan politic, distingem încă un moment în care anumiţi politicieni propun altceva…

-Subiectul la ordinea zilei este iniţiativa fostului premier Victor Ponta, pe marginea căruia se comentează că deja agită apele în politica mare. Să ne uităm un pic peste gard: se conturează un grup în care recunosc oameni politici de caracter şi cu valoare. Nu-mi propun acum să intru în amănunte, dar cred că o astfel de iniţiativă poate fi comentată la tema propusă de dumneavoastră, dar la categoria „aşa da!”, în sensul că aşteptările ar putea fi fundamentate. Nu ar putea fi subiect pentru un (alt) Caragiale! Aş mai spune doar un singur lucru: am lucrat o perioadă în Instituţia Parlamentului României şi am avut ocazia să interacţionez cu mare parte dintre oamenii din noul grup.

-Ne-am putea aştepta şi la Buzău la o iniţiativă pe linia trasată de Ponta?

-Timpul va decide. Totuşi, ar fi interesant de comentat un aspect. Mie îmi place să spun că privim peste gard şi ne dăm cu părerea. Eu cred că  în „curţile” politice, dar nu numai, sunt tineri care simt şi vor să se implice în fenomenul politic. Nu vorbim de ambiţii particulare. Ei vor să se facă folositori. Din păcate, puţini ajung (doar) să lucreze pe la birourile parlamentare. Şi atât. Cei mai mulţi sunt trecuţi „în rezervă” şi din patru în patru ani sunt reactivaţi pentru acţiuni de lipit afişe electorale. Ei nu sunt folosiţi nici măcar în acele caravane electorale, cu care ar putea ajunge să discute din poartă în poartă, adică în „prima linie”, unde ar putea primi impulsul pentru o altă dimensiune… politică. Îmi vine în minte că şansa unui tânăr în politică este ca şi a şoferului care ar vrea să conducă un TIR. I se răspunde, de fiecare dată, că nu are experienţă! Pe de altă parte, mă gândesc la un exemplu bun, un demers al primarului Toma, prin care doreşte că creeze, să ofere şansa tinerilor buzoieni la un Centru de Excelenţă, pentru pregătirea pe diverse specialităţi, inclusiv în zona administrativă, spunea domnia sa. Pe un asemenea model se poate lucra şi în politică! Altfel, totdeauna vor fi războaie la „contestaţii”…

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Vând teren intravilan
(loc de casă)
Suprafaţa 1460 m.p.
În Merei – Ciobănoaia
(la 10 km de Buzău)
la asfalt (Drumul Vinului).
Deschidere 20 m la asfalt.
Se poate ajunge şi de la
Primăria Merei,
şi pe la Verneşti.
La câţiva kilometri
de Staţiunea
Sărata Monteoru.
Utilităţile -
energie electrică,
apă - la limita proprietăţii.

.....................................

 
Deputat PSD de Buzău,
Ionela Dobrică:
,,Implicarea tuturor
este esenţială
pentru a stopa
acest flagel social,
pe care îl reprezintă
consumul de droguri”
Recentele situaţii semnalate în care, din cauza drogurilor, mai mulţi tineri au ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, precum şi cazul tânărului de 18 ani de la Colegiul Economic ce a murit în urma consumului unor astfel de substanţe o determină pe Ionela Dobrică, deputat în Circumscripţia electorală nr. 10, Buzău să facă apel către toţi cei care au posibilitatea de a lua măsuri în acest domeniu, pentru a pune capăt acestui fenomen distructiv.
.........................................
Nu este anti Toma,

este Pro Buzău!

„Ştirea care nu apare

în niciun cotidian local

Trăim istorie în fiecare zi...
O mancam pe paine,hap-hap, fara sa mai gandim de cate ori o mestecam.
Fiecare administratie vine cu idei noi , are viziuni diferite , actioneaza cu elan...
Noi privim, admiram sau carcotim, ma rog , fiecare in legea lui....
De ani de zile, drumul zilei trecea de pe un trotuar pe altul, printr-o plantatie de trandafiri
..............................
Vin banii
pentru drumul judeţean
Vadu Paşii - Robeasca

Un nou proiect european, în valoare de 27 milioane de euro, depus de Consiliul Judeţean Buzău, a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020!

Citeste mai departe...

........................

Nu sunt de acord

cu abuzurile!
Animalele
trebuie protejate.
Miercuri, 20 septembrie, au avut loc dezbateri generale în cadrul subcomisiei constituită pentru discutarea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.205/2004 privind protecţia animalelor, din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor.
..................................
Studiul de Fezabilitate
pentru Proiectul
Regional de Dezvoltare
a Infrastructurii
de Apă şi Apă Uzată
din Judeţul Buzău
Etapa a 2-a
,,Compania de Apă S.A. Buzău, împreună cu Asocierea ROMAIR CONSULTING S.R.L. – SEARCH CORPORATION S.R.L. – CONSULGAL CONSULTORES DE ENGENHARIA E GESTAO S.A., cu sprijinul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ADI Buzău 2008”, au organizat, miercuri, 30.08.2017, prezentarea  Studiului de Fezabilitate pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din Judeţul Buzău, în perioada 2014-2020, Studiu cofinanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
..............................
Proiect pilot:
Masă caldă pentru
peste 1.500 elevi 
de la două şcoli buzoiene

Peste 1.500 de elevi de la două şcoli din municipiul Buzău vor beneficia de o masă caldă în anul şcolar 2017-2018, anunţă autorităţile judeţene. Beneficiarii programului-pilot de acordare a unui suport alimentar vor fi elevii de la Liceul cu Program Sportiv şi cei de la Şcoala Generală nr. 12, ambele situate în cartierul Micro XIV.
...................................
Adevărul referitor
la sumele încasate
de la Primăria Buzău
şi cheltuite de
ADI Buzău 2008

Precizări pentru restabilirea adevărului referitor la sumele încasate de la UAT

Municipiul Buzău şi cheltuite de A.D.I „Buzău 2008”

.........................
Steliana Bălescu,
36 de ani de
activitate didactică
Şcoala - pilonul educaţiei noastre personale, „mica noastră feudă”- reprezintă instituţia publică, în care noi ca indivizi diferiţi suntem „şlefuiţi” spre a ajunge la desăvârşirea noastră ca fiinţe sociale, culturale şi spirituale.
..................................
Floarea rară
a recunoştinţei
de Angela Petre
Despre floarea re­cunoş­tin­ţei ştiam că este rară, din ce în ce mai greu de găsit şi de simţit, aproape de neatins. Este floarea de colţ, spunea părintele la predică. Oare câţi dintre noi pot atinge această floare? Pură, sensibilă, sus pe creste de munţi, vegheată de cer în comuniune cu Universul…
.....................................
Urna lui Traian

De la Şoni Rakşi, amintire

FERIT-A SFÂNTU’

   Vă relatăm câteva povestioare „vândute” de simpaticul Şoni Rakşi, fost cel mai bun pilot de MIG, fotbalist la Victoria Buzău (ce echipă!), iar după pensionare secretar general la AJF. Era bine cunoscută prietenia dintre fratele lui Şoni, Gabi, stelist şi Titi David Flencea, dinamovist cu carte de muncă (şef la paşapoarte), consacrat în trei oraşe ce-a respirat din amor de fotbal. Nu acelaşi lucru se poate spune despre coechipierul lui Flencea, fostul fundaş dinamovist Cornel Popa, cel care era clientul preferat al interului stânga stelist Gabriel Rakşi. Amândoi „esenţe tari în flacoane mici”.....

Citeste mai departe ...

 

Atitudinea de pândar
Dacă întrebai în sat, înainte de ’89, de Neculai Petrache, mai nimeni nu ştia spre cine să te îndrepte. Dacă spuneai de nea’ Ganea frunţile se luminau şi informaţiile curgeau mai mult decât suficiente: „A, stai că-ţi spun eu cine este, unde stă…”. 

Anunţ imobiliar

Vând 1.600 mp
teren intravilan,
în satul Potoceni,
comuna Mărăcineni, judeţul Buzău,
pe strada Căminului.
Zonă rezidenţială în expansiune.
Reţea de apă potabilă instalată şi reţea de energie electrică.
13 metri deschidere
la strada principală
şi două căi de acces.
Relaţii la tel. 0733.057.232.

........................

 

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL