booked.net

Share

tepelus_laurentiu.jpgSubiect de dispută politică, asumat de o parte şi de cealaltă în campaniile electorale locale şi generale, proiectul înfiinţării Băncii de Gene la Buzău ar putea intra într-o fază finală, odată cu finalizarea bugetului consolidat. Pentru că decizia de efect aparţine liberalilor,

 în principal premierului Câţu şi ministrului Oros, de la Agricultură, este şi normal ca meritele să se ducă în zona Puterii. Anterior constituirii bugetului, cei doi parlamentari liberali buzoieni, deputatul Gabriel Avramescu şi senatorul Vlad Pufu, au reuşit să smulgă ministrului Oros promisiunea că de data aceasta, la a treia încercare (solicitare), banii necesari funcţionării instituţiei Banca de Gene vor fi alocaţi. Este vorba de aproximativ un milion de euro, sumă din care vor fi finanţate toate posturile cerute de iniţiatorul proiectului, cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, dar şi lucrările efective pentru construirea imobilului, cât şi pentru achiziţia unei părţi din tehnica de specialitate. Cu toate acestea, acum când bugetele ministerelor urmează să fie aprobate şi de Parlament, încă mai sunt suspiciuni că proiectul va fi din nou blocat, şi că se va da vina pe pandemie. Politicienii social democraţi se tem că investiţia de la Buzău nu ar fi, încă, pe placul şefului PNL, Ludovic Orban, acesta fiind influenţat de unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al Academiei de Ştiinţe Agricole, care ar dori ca o astfel de instituţie să fie construită într-un oraş universitar.

Pentru că face parte din Comisia pentru Învăţământ, ŞTIINŢĂ, Tineret şi Sport, deputatul buzoian  Laurenţiu Ţepeluş a făcut o declaraţie politică la tribuna Parlamentului, atrăgând atenţia asupra importanţei finanţării Băncii de Gene de la Buzău, mai ales că instituţia a fost înfiinţată printr-o Hotărâre de Guvern (nr.690/2019) când ministrul Agriculturii era Petre Daea. 

„Declarația mea politică de astăzi vizează un subiect de care depinde siguranța alimentară a țării: Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău, înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 690/2019, care, de un an și jumătate, așteaptă finanțarea pentru a începe să funcționeze.

Acest proiect, în al cărui obiect principal de activitate se află explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea și conservarea resurselor fitogenetice, înseamnă, practic, protejarea soiurilor românești de legume, îmbunătățirea acestora prin cercetare și multiplicarea pentru producție a semințelor de legume care ar putea asigura necesarul de hrană al României.

Banca de gene, practic, ne-ar asigura patrimoniul nostru genetic, ne-ar garanta securitatea în fața bolilor, a dăunătorilor, a deprecierilor, a schimbărilor climatice. Pe de altă parte, inventarierea soiurilor românești ar proteja drepturile de proprietate intelectuală, iar agricultura din România și-ar căpăta independența și ar putea supraviețui oricărui tip de calamitate.

În ciuda importanței de netăgăduit, de la preluarea guvernării, liberalii joacă rolul advocatus diaboli blocând sistematic finanțarea Băncii de Gene de la Buzău invocând motive care țin de orice, mai puțin de buna credință. De la confuzii cu privire la activitatea băncii, informații eronate despre o altă bancă, până la lipsa poziției mediului academic cu privire la necesitatea funcționării unei astfel de bănci la Buzău, chiar dacă aceasta reprezintă ideea, munca și eforturile unuia dintre cei mai mari specialiști în domeniu pe care îi are țara noastră.

Fiecare dintre aceste motive au fost demontate rând pe rând. Ce lipsește? Conditio sine qua non: finanțarea.

Finanțare care trebuie să vină cât mai repede pentru a nu mai afla cum România pierde soiuri de legume, cum agricultorii noștri importă cantități mari de semințe, cum alte țări înregistrează materialul semincer românesc. Știrile trebuie să fie despre un nou soi autohton rezistent la secetă dezvoltat de cercetători. Despre cantitatea de semințe autentice românești utilizate în agricultură sau despre independența României în ceea ce privește hrana.

Într-adevăr, există afirmații de dată recentă că după adoptarea Legii bugetului se vor aloca banii necesari funcționării Băncii de Gene de la Buzău. Însă, având în vedere tergiversările de până acum, și declarațiile guvernanților actuali, care în general nu se soldează cu respectarea promisiunilor, este de datoria mea să reamintesc faptul că această instituție nu trebuie să reprezinte o armă politică, ci o soluție prin care românii să aibă hrană românească de calitate, o soluție chiar pentru dezvoltare economică. 

Pentru aceste motive, precum și pentru cele care nu au încăput în această scurtă declarație, solicit Guvernului României și în special ministrului agriculturii și dezvoltării rurale să aloce fondurile pentru funcționarea Băncii de Resurse Genetice de la Buzău”.

 

S-a rezolvat:
Viorel Holban
este bun de subprefect
În primă instanţă, propunerea organizaţiei liberalilor de la Buzău fusese respinsă, decizia Centrului fiind că fostul primar al Râmnicului ar fi suferit (tocmai) la imaginea publică. Aceasta pentru că în CV-ul politic al liberalului figurează o anchetă a inspectorilor DNA, aceştia fiind interesaţi de modalitatea în care fostul primar ar fi gestionat o finanţare europeană de aproximativ 500 de mii de euro!
............................
În războiul
cu primarul Toma,
Senatorul liberal
Vlad Pufu
exclude
blocajul financiar
la Primăria Buzău
„Am câştigat o bătălie, dar războiul nu poate fi câştigat cu riscul de a produce blocaje financiare, care ar împiedica funcţionarea instituţiei Primăriei Buzău”, a fost formula de început cu care senatorul liberal Vlad Pufu a reluat conferinţa de presă întreruptă, după cum a amintit politicianul, în luna februarie. Atunci, liberalul buzoian îl acuza pe primarul social democrat Constantin Toma că atentează la siguranţa financiară a cetăţenilor municipiului Buzău, după ce, beneficiind de majoritate absolută în CLM (Consiliul Local Municipal) a trecut la vot un proiect de hotărâre care majora taxele şi impozitele persoanelor fizice cu un procent de 50%.
............................................
Liberalii lui Orban
au ignorat
două proiecte majore
pentru cetăţenii
comunei buzoiene Săgeata
Fostul europarlamentar social democrat, Andi Cristea, actualmente deputat în Parlamentul României, a solicitat Guvernului Câţu şi parlamentarilor liberali (majoritari în coaliţia de guvernare) sprijin financiar pentru finalizarea a două proiecte de maximă importanţă, care se află în faze finale de execuţie pe teritoriul comunei buzoiene Săgeata.
.........................................
Liberalul
Gabriel Avrămescu
va participa la
Adunarea Interparlamentară
a Ortodoxiei
„Schimbările radicale ale stilului de viață, din ultimul an, provocate de pandemia Covid19, au adus atingere și acestei zone, fapt pentru care, soluțiile pentru adaptarea la noile condiții de viață, la noile mentalități, sau tendințele de dezvoltare a educației copiilor și a tinerilor trebuie să fie subiecte de discuție în cadrul întâlnirilor oficiale ale delegației Camerei Deputaților la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei”.
.......................................
Spitalul
din Râmnicu Sărat,
între binecuvântare
și blestemul birocrației...
Râmnicu Sărat este orașul meu natal și, la fel ca majoritatea locuitorilor acestui oraș, mă bucur pentru fiecare realizare a lui sau mă întristez când pierdem ceea ce părea drept câștigat de noi.

Situația unicului nostru spital care deservește 14 localități învecinate ne-a pus în lumina reflectoarelor încă din luna martie a anului trecut, moment de cotitură când DSP a emis o decizie de transformare a acestei unități în ”spital-tampon” doar pentru cazurile de COVID-19.

Citeşte mai departe...

.............................................

Târgul de Turism
al României
Obiectivele
turistice buzoiene,
la un click distanţă

Având în vedere restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, organizatorii Târgului de Turism al României au decis ca cea de a 44-a ediție să aibă loc în perioada 18 - 21 februarie 2021, în format virtual, pe o platformă special creată. 
Platforma este dedicată atât agențiilor de turism, participărilor internaționale și serviciilor turistice, cât si zonelor turistice din România prin intermediul: unităților administrativ-teritoriale, consiliilor județene, primăriilor, asociațiilor de turism, oficiilor de turism.
..........................................
Branşare gratuită,
la gaze, de la contor
la primul foc

 

În judeţul Buzău, localitatea Mărăcineni va fi primul beneficiar al măsurii luate de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), demers ce urmează să fie publicat în zilele următoare în Monitorul Oficial.
De asemenea, având în vedere etapele consumate pentru obţinerea avizelor tehnice şi apropierea momentului pentru organizarea de şantier (execuţia subtraversării râului Buzău: Verneşti - Mărăcineni), comuna Mărăcineni ar putea fi chiar prima localitate la nivel naţional care va beneficia de programul lansat încă de pe vremea guvernului social democrat condus de Viorica Dăncilă.
În paralel cu măsura luată la nivelul agenţiei pentru reglementarea preţului la consumul de gaze naturale, antreprenorul la nivel naţional – TRANSGAZ – are în pregătire procedurile tehnice pentru organizarea licitaţiei de  adjudecare a lucrărilor din judeţul Buzău, concret realizarea subtraversării râului Buzău, între Verneşti şi Mărăcineni, pentru instalarea conductei de alimentare şi montarea staţiei de distribuţie pe malul stâng al râului, în satul Potoceni.
Data de 19 octombrie a.c. este fixată pentru deschiderea licitaţiei, la nivelul TRANSGAZ, şi timp de 20 de zile vor fi evaluate ofertele constructorilor. Cum în domeniul gazelor nu sunt admise contestaţii, tot ce este posibil ca încă din cursul lunii viitoare să fie dat şi ordinul pentru organizarea de şantier de către constructor.
În ce priveşte consumatorii casnici, vestea bună este că lucrările pentru branşare vor fi executate, până la primul foc, în casă, pe cheltuiala constructorului. Cât despre recuperarea cheltuielilor de către constructor (n.a. – cel mai probabil executantul şi viitorul concesionar al reţelei de distribuţie a gazelor va fi Distrigaz) tot ce este posibil ca acesta să fixeze o taxă ce va fi inclusă în factura lunară.

M-AM  SIMŢIT 
BOSGOR
Gigi MANOLE
Eu consider că la acest moment cel mai important proiect adresat generaţiilor viitoare, nu numai de la Buzău, este cel propus de inginerul doctor în cercetare legumicolă, preotul Costel Vânătoru: Banca de Gene! Este un proiect de anvergură naţională. Este un proiect ce ar fi trebuit să preocupe toată, dar absolut toată clasa politică. Este un proiect care ar fi trebuit să figureze pe prima poziţie în listele tuturor partidelor politice participante la actuala campanie parlamentară, pentru realizarea căruia să jure, exact ca la investirea într-un nou mandat.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)