booked.net

Share

cm3.jpgPrimele Cercuri Militare s-au înfiinţat în România cu puţin înaintea izbucnirii Războiului pentru Independenţă Naţională. Până în anul 1906 s-au înfiinţat asemenea instituţii în 18 garnizoane mici, printre care Bu­zău şi Râmnicu Sărat. 

cm1.jpgLa Buzău, în anul 1911, în cadrul unei întâlniri a ofiţerilor din garnizoană, se năştea ideea construirii unei clădiri a Cercului Militar. 

Iniţiativa a aparţinut colonelului Gheorghe Spi­rescu, care a fost şi primul şef a Cercului Militar Buzău. La intervenţia lui s-a primit suma de 50.000 lei de la Mi­nisterul de Război. Această sumă a fost comple­tată prin contribuţia financiară a ofiţerilor şi reanga­jaţilor din Regimentul 7 Artilerie Buzău. În memo­riile confesorului militar al Garnizoanei Buzău, preot ma­ior Dumitrescu H. Marin, se scrie: În luna martie 1914 se pune temelia noului local (era vorba  de ac­tuala clădire a Cer­cului Militar Buzău în strada In­dependenţei, pe atunci Carol I) care s-a construit din cotiza­ţia ofiţerilor şi o subvenţie dată de către Ministerul de Război, Casa Oştirii şi Banca Naţională a Româ­niei.

Cercul Militar al Ofiţerilor, al cărui preşedinte de onoare era ge­­neralul Ioan Vernescu, iar preşedinte activ colonelul Şachiu, co­man­­dantul Regi­men­tului 8 Infanterie Buzău, s-a reorganizat în anul 1912, în conformi­tate cu legea promulgată cu Înaltul Decret Regal nr. 376/ianuarie 1912, publicat în Mo­ni­torul Oficial nr. 238/1912.

La 7 octombrie 1914, preşedintele Cercului Militar Buzău, colonelul Razu Aris­tide, a încheiat cu inginerul Adolf Rosen­sweig, strada Fundului nr. 2, contrac­tul pentru construi­rea Palatului Cercului Militar, valoa­rea de deviz fiind esti­mată la 103.541,75 lei. Imobilul a fost construit după planurile arhitectului Vulcan, lucrările începând la 10 oc­tombrie, iar situaţia generală de lucrări a fost transmisă la 13 decembrie 1915. Deoarece constructorul a decedat la 26 august 1917 la Sana­toriul „Sf. Elisabeta”, în anul 1924, tatăl său a deschis acţiune civilă pen­tru recupera­rea sumei de 65.200 lei, rest de plată neachitat.

cm2.jpg

Imagine dinspre terenul pe care s-au ridicat clădirile Colegiului Naţional „M.Eminescu”

În mediul virtual circulă informaţia eronată cum că edificiul Cercului Militar ar fi fost construit în anul 1914 de către un antreprenor german după toate rigorile vremii. Dar documentele dintr-un dosar al Tribunalului Buzău – clădirea Casei Armatei (Cercul Militar)de pe Independenţei, vecină cu mai tânărul Colegiu Naţional Mihai Eminescu, contrazic cele afirmate. Clădirea are o suprafaţă utilă de peste 1500 mp, dispuşi pe trei niveluri.

La 10 decembrie 1927 a fost programată redes­chiderea localului Cercului Militar, după ample lu­crări de re­novare, invitatul de onoare fiind generalul Razu Aristide, ins­pector al Geniului, fost coman­dant al Regimentului 8 Infan­terie Buzău şi al Brigăzii X Infanterie, până în 1916. Solem­nitatea a fost reprogramată însă pentru data de 21 ianua­rie 1928.

Vreme de mai bine de nouă decenii, cadrele militare din Garnizoana Buzău s-au adunat la Cercul Militar sau Casa Armatei, aşa cum s-a numit după 1948 până în anul 1990, pentru diferite activităţi culturale, artistice sau recreative sub coordonarea unor şefi pricepuţi şi interesaţi să le facă mai plăcut şi atractiv timpul subofiţerilor şi ofiţerilor Garnizoanei Buzău, şi amintim aici pe col. Constantin Cristea,  col. Ion Nedelcu, col. Teodor Emilian, col. Alexandru Lahovari, col. Dumitru Bojoaică, col. Mihai Goia, personal civil Claudia Radu.

Un rol important a avut şi biblioteca Cercului Militar, posesoare a unui important fond de carte din toate domeniile, la care au avut acces militarii şi familiile lor, rezerviştii, veteranii, dar şi civilii. Biblioteca a organizat o serie de acţiuni de popularizare a cărţii şi bibliotecii, întâlniri cu scriitori şi istorici, medalioane literare, concursuri etc. Printre cei care au slujit cu pasiune şi har aici trebuie menţionat bibliotecarul Emil Niculescu (26 sep. 1954-11 aug. 2021), poet, eseist, critic şi istoric literar, publicist. El a colaborat cu materiale inedite şi interesante la revista „Străjer în calea furtunilor” şi la alte publicaţii militare şi nu numai.

Cercul Militar Buzău a funcţionat în clădirea din strada Independenţei nr. 24, după Războiul Întregirii până la începutul celui de-al treilea mileniu.  În perioada septembrie 2001-iunie 2002 a fost temporar închis în scopul studierii structurii de rezistenţă şi determinarea gradului de risc seismic, căci vechimea, materialele şi modalităţile de construcţie ale epocii precum şi unele deficienţe de întreţinere, dar şi calamităţile naturale (două cutremure puternice) au afectat imobilul. În acea perioadă, activitatea s-a desfăşurat în clădirea Comenduirii Garnizoanei din strada Unirii, nr. 140. În urma acelei expertize, clădirea a fost încadrată la clasa de risc seismic II şi a primit avizul pentru desfăşurarea activităţilor în incintă, urmând să se găsească fonduri pentru reabilitare. Dar cum fondurile obţinute chiar şi din colecte, abia au ajuns pentru efectuarea unor reparaţii la acoperişul clădirii, din anul 2007, activitatea Cercului Militar se desfăşoară în incinta Centrului Militar de Sănătate Buzău, aflat tot în strada Unirii, nr. 140.

 

Cercul Militar al Subofiţerilor, înfiinţat în 1921, a obţinut per­so­nalitate juridică prin sentinţa civilă nr. 2/10 ianuarie 1935. Preşe­dinte de onoare era comandantul Garni­zoanei, lt. col. Florian Benche, iar preşedinte executiv căpi­tanul Gh. Bălbărău de la Atelierul de Re­paraţii C.V.A. Scopul era de a consolida, prin toate mijloacele morale şi legale, între subofiţerii de toate armele şi categoriile, legătu­rile unei cordiale camaraderii, a le întreţine vigoarea fizică prin spor­turi, de a le îmbogăţi cunoştinţele profesionale şi generale prin cultură şi educaţie, de a le stimula şi înălţa sentimentul demnităţii personale şi al presti­giului militar. Primăria urma să le pună la dispoziţie gratuit o sală de arme, sală de con­ferinţe, bibliotecă, teren de sport şi jocuri de biliard, popice şi şah pentru organizarea de concursuri sportive, reu­niuni cul­turale, reprezentaţii cinematografice, serbări câmpeneşti, se­ra­­te, baluri şi concerte; organizarea unei case de oaspeţi pen­tru subo­fiţerii în trecere, acordarea de ajutoare băneşti, orga­nizarea unui ma­ga­zin cu articole de primă necesitate cu pre­ţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă. Până la con­stru­irea localului propriu din bd-ul Elisabeta (b-dul Gării, în localul respectiv funcţionează Restaurantul Militar al Garnizoanei), sediul a fost la Cercul Ofiţerilor.

 

Jurnalista Cristina Sterian
a fost numită
purtător de cuvânt
al Instituţiei Prefectului –
Judeţul Buzău
„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, doamna Cristina Sterian este noul purtător de cuvânt al Instituţiei Prefectului. Cu o experienţă de peste 20 de ani în presa audio şi scrisă, doamna Cristina Sterian va fi legătura permanentă dintre domnul prefect Daniel Ţiclea şi jurnaliştii acreditaţi pe lângă Instituţia Prefectului – Judeţul Buzău”, se arată în comunicatul transmis redacţiilor din presa locală.
.............................................
Vânzare teren
Vând teren intravilan
– 975 metri pătraţi,
deschidere la DJ 203K
– 13 metri liniari
(75 metri liniari lungime),
strada centrală nr. 129
(lângă Salonu Albastru)
Mărăcineni.
Tel. 0742.018.855.
............................
PSD:
Coerența restricțiilor
este compromisă
atunci când închizi școlile,
dar lași păcănelele deschise
PSD condamnă modul arbitrar și contradictoriu în care au fost decise restricțiile din Hotărârea de Guvern nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Guvernul nu poate fi credibil atunci când spune că școlile trebuie închise pentru că pandemia e gravă, dar în același timp lasă deschise sălile de jocuri de noroc sugerând că situația nu ar fi chiar atât de gravă.
...................................
 
Dan Nica PSD:
„Comisia Europeană
le arată
statelor membre
cum să scadă
preţurile la energie,
numai să se şi vrea!”
Şeful Delegaţiei Române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenţia că, în urma solicitărilor mai multor state, printre care şi România, Comisia Europeană a prezentat astăzi o recomandare de măsuri, care să permită tuturor ţărilor afectate din cadrul UE să intervină rapid la nivel naţional pentru soluţionarea crizei preţurilor la energie.
......................................
Partidul Social Democrat
a depus propria
moţiune de cenzură
împotriva
guvernului Florin Cîţu
„STOP sărăciei, scumpirilor şi penalilor! JOS GUVERNUL CÎŢU!” se numeşte moţiunea de cenzură a PSD.
Moţiunea de cenzură a PSD este semnată de 157 de parlamentari ai Partidului Social Democrat, care îndeplineşte toate condiţiile.
...........................................
Senatorul Romaşcanu
interimar la PSD Buzău

Ştirea momentului în politica buzoiană este preluarea funcţiei de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD de către senatorul Lucian Romaşcanu. El va ocupa această funcţie interimar, până la organizarea de alegeri statutare. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului politica Naţional, propunerea venind, evident, din partea preşedintelui PSD la nivel naţional, deputatul Marcel Ciolacu.
..................................
Deputatul PSD Romeo Lungu:
Guvernarea
PNL-USR PLUS,
un atac
la buzunarele românilor!
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a confirmat că România a intrat în faza inflaţiei galopante. Aceasta a crescut cu 92,3% în primele 7 luni ale anului: de la 2,6 la 5%! Până la finalul anului inflaţia va ajunge la 5,6%, ceea ce înseamnă că fiecare român va fi mai sărac cu 320 lei. Comparativ cu raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5%, semn că lucrurile merg din rău în mai rău.
.......................................
Laurenţiu Ţepeluş,
deputat PSD Buzău:
Strategia PNL,
ghinionul României

Deşi România este lovită de furtuni, inundaţii, creşteri de preţuri, economia distrusă, efectele devastatoare ale pandemiei, nimic nu abate Guvernul Cîţu de la unicul scop: alegerile în care pot să mai rupă un pic de putere pentru a-şi satisface setea de acces la funcţii şi bani publici.
.......................................
După trei ani
de activităţi în parteneriat,
Colegiul Economic Buzău
a încheiat
un proiect internaţional
Vara lui 2021 înseamnă pentru Colegiul Economic Buzău finalizarea unui nou proiect european. Este vorba despreparteneriatul strategic între unităţi şcolare Ka229, finanţat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, ”Let us Bring Europe Together for heritage”/ 2018-1-ES01-KA229-049878_2.
.................................
Iniţiativă civică,
în favoarea elevilor,
preluată de PSD:
Vouchere în valoare
de 250 de lei,
pentru achiziţia
de bunuri
şi servicii culturale
Elevii ar putea beneficia de vouchere în valoare de 250 de lei pentru achiziţia de bunuri şi servicii culturale. Iniţiativa civică a fost dezbătută ieri în Comisia pentru învăţământ din Parlament, susţinută şi de deputaţii buzoieni Laurenţiu Ţepeluş şi Romeo Lungu.
......................................
 
Senatorul Lucian Romaşcanu:
„Alina Ghorgiu
a recunoscut că
PNL a pierdut alegerile
în 2020!”
 
Alegerile pentru noua conducere a Partidului Naţional Liberal scot în prim plan diverşi lideri, care aleg să se poziţioneze, la vedre, de o parte sau de cealaltă, într-una dintre cele două tabere formate. De pildă, senatorul liberal Alina Ghorghiu l-a atacat zilele trecute, pe un post naţional de televiziune, pe actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, spunând că este nevoie de o schimbare la vârful partidului.
......................................
Pas cu pas, de la România educată, la România eşuată prin ocupaţia Iohannisto-Penelisto-Useristă!
„…..De reuşita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societăţii noastre”, declara pompos şi apăsat acum câteva zile artizanul grupării de interese penelisto-useriste care are pretenţia de a guverna România asemenea unor satrapi care şi-au cumpărat ţară şi, odată cu ea, servitori.
..........................................
Deputatul buzoian
Romeo Lungu
îl chestionează
pe ministrul Oros,
de la Agricultură:
 „Ce vor primi
fermierii români,
în locul
programului Tomata?!”
În contextul întârzierii programului de sprijin pentru fermierii care cultivă legume în spaţii protejate, deputatul PSD Romeo Daniel Lungu i-a adresat o întrebare parlamentară ministrului agriculturii, Adrian Oros. Social-democratul buzoian îşi doreşte să afle când va fi implementat programul, dar, mai ales, când vor primi legumicultorii banii pentru înfiinţarea culturilor.
...........................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
a fost ales la şefia
Grupului parlamentar
de prietenie
cu Republica Singapore
„Am onoarea ca de astăzi (n.r.-11 mai a.c.) în urma votului acordat în şedinţa plenului reunit al Parlamentului, să conduc Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Singapore.

.............................................

Din trecut pentru viitor –
Rezervaţia de arhitectură
strada Cuza Vodă
Faptul că pe lângă multiplele şi complexele probleme pe care viaţa trepidantă de zi cu zi le provoacă, mai ales în con­diţiile crizei actuale, s-a propus la un moment-dat reabilitarea unor obiective cu valoare istorică, între care şi strada Cuza Vodă, este meritoriu. Înscrisă în evidenţele de patrimoniu ca Rezervaţie de Arhitectură, fosta stradă a Târgului, principala axă comer­­cială a aşezării de odinioară, va ilustra, „pe viu”, aspectul Buzăului din pe­rioada de sfârşit a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Formarea Buzăului ca târg a avut loc înainte de constituirea statului medieval Ţara Românească, pe la 1350 vatra  iniţială a aşezării se afla în apro­­­­pierea Iazului Morilor, nu departe de lunca Buzăului şi vadul de trecere spre Moldova.

................................

Chipul iubirii

în zborul dintâi (I)

Cartea „Cresc iubind sau transformare prin iubire”,
autor ELLA MARA cronică de Maria Mânzală
Întămplarea sau poate ghidul astral a făcut ca în luna mai, pe când hălăduiam prin spaţiile digitizate ale unor site-uri dragi mie, să fiu atrasă de un portret menit să trimită privitorul spre zone cu linişte şi siguranţă şi un titlu pe măsură. Am dat deoparte foiţă cu foiţă învelişul protectoral al unui miez ce s-a dovedit plin de beneficii. Am descoperit esenţialul: Mariana Adăscăliţei, fostă Blându, trăieşte în Viena, membră a Asociaţiei Scriitorilor Români din Austria, a debutat cu volumul de poezii Cresc iubind, transformare prin iubire, apărut la editura ePublishers în anul 2018, publică sub pseudonimul Ella Mara.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)