booked.net

Share

proiect_de_tara1.jpg*„Experimentala” de la Buzău a propus un asemenea proiect încă înainte de 1989, când ministru la Agricultură era un buzoian;

*2667 de soiuri româneşti au dispărut, ori au fost „furate”, pentru că România nu are o instituţie acreditată, pentru protejarea brandurilor autohtone;

* Primele date despre Varza de Buzău sunt consemnate încă de la 1653;

*2021 este al treilea an în care bugetul pentru Banca de Gene este înaintat spre aprobare.

Ar mai fi de aşteptat cel mult două luni, când bugetul va trece de Parlament, şi când vom şti dacă de data aceasta vor fi aprobate şi fondurile pentru punerea în funcţiune a instituţiei Banca de Gene de la Buzău. Conform datelor înaintate (şi) anul acesta Ministerului Agriculturii de către şeful Laboratorului de Cercetare de la Experimentala Buzău, pr.dr.ing. Costel Vânătoru, este nevoie de un buget de aproximativ un milion de euro, pentru susţinerea lucrărilor de construcţie a imobilului (pe terenul din curtea URBIS, din Crâng, donat de Primăria Buzău), pentru subvenţionarea celor 30 de posturi, imperios necesare în prima fază de funcţionare, precum şi dotarea cu tehnică de specialitate (o primă fază).

Puţini dintre noi ştiu că un asemenea proiect de investiţii a fost înaintat de cercetătorii de  „Experimentala” Buzău  chiar înainte de 1989, când Agricultura era condusă, se pare, de un ministru cu origini buzoiene. Pe atunci, Costel Vânătoru era în primii ani de activitate în cercetarea legumicolă.

Legitimitatea Buzăului

În toamna anului 2019, ministrul de atunci la Agricultură, Petre Daea, a promovat un HG pentru înfiinţarea Băncii de Gene la Buzău pentru că  „România este ţara cu cea mai mare varietate de plante regionale şi tradiţionale din Europa. În anii 1980, a fost o tentativă de a crea o bază de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice. Această preocupare nu s-a materializat. De atunci şi până acum, România a pierdut foarte multe dintre varietatea de seminţe pe care o avea, din baza de gene (...).Din nefericire, nu am avut unde să le păstrăm şi nu am avut o bază materială pe care să o folosim în acest sens. Iată că astăzi Guvernul României a luat o decizie istorică, să realizeze Banca de Gene la Buzău. De ce la Buzău? Pentru că aici există prima staţiune de cercetare în domeniul legumiculturii.

proiect_de_tara3.jpg

Aceasta va funcţiona ca instituţie publică, unitate de cercetare de sine stătătoare, în subordinea Ministerului Agriculturii, beneficiind de bani de la bugetul statului dar şi din activităţi proprii, pentru cercetare în domeniu şi păstrarea rezultatelor de cercetare în condiţii optime pentru a nu se deprecia. Aici începe munca de cercetare. Acolo avem un cercetător excepţional, pe Costel Vânătoru”. Acesta a fost primul anunţ oficial, ca răspuns la demersul cercetătorilor de la Experimentala de la Buzău, încă din perioada comunistă.

Din nefericire, subiectul avea să fie asumat politic şi timp de trei ani proiectul a fost utilizat inclusiv ca „armă” electorală. În respectul evenimentelor, cu încărcătură istorică, trebuie să consemnăm că prima decizie politică împotriva proiectului Banca de Gene la Buzău a fost a  Guvernului Orban care, după ce refuzase aprobarea bugetului (pe 2020) pentru instituţia nou înfiinţată, a decis şi înlăturarea cercetătorului Costel Vânătoru de la conducere (n.a.- Banca de Gene de la Buzău nu a funcţionat nici un moment, pentru că ministerul, de pe timpul lui Daea, aprobase organigramă incompletă, de doar 12 angajaţi, iar primul buget înaintat, pentru anul 2019, a fost nefinanţat!). Cu toate acestea, în campania pentru alegerile locale din toamna anului 2020, dar mai ales pentru parlamentare, liberalii şi-au asumat electoral proiectul.

Aşa este la români: politicul face, politicul desface!

Încă de la primele demersuri, iniţiate de doi parlamentari buzoieni, deputaţii Marcel Ciolacu şi Dănuţ Păle, susţinuţi local de primarul oraşului Buzău, Constantin Toma, proiectul Banca de Gene la Buzău avea să fie boicotat la cel mai înalt nivel. Dincolo de decizia Guvernului Orban de a decapita conducerea instituţiei abia înfiinţate, fiefurile academice nu vedeau cu ochi buni ca tocmai Buzăul să beneficieze de o astfel de oportunitate. Pe motiv că oraşul nu este universitar s-a încercat mutarea proiectului la Timişoara sau Cluj, o a treia locaţie fiind Oradea. Se pare că cel care a tras sforile în acest sens ar fi fost Valeriu Tabără, fost ministru la Agricultură în Guvernul Văcăroiu, dar şi în Guvernul Boc 2, actualmente preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. În contextul celor arătate, actualul ministru la Agricultură, Adrian Oros, a jucat rolul unui simplu pion , iar în cel puţin două apariţii la Buzău s-a folosit de declaraţii care-l scoteau din grupul susţinătorilor cercetătorului Costel Vânătoru. Se apreciază că disputa cu mediul academic a costat organizaţia liberală de la Buzău un mandat de deputat.

Interesul naţional mai trezeşte conştiinţe?!

Cu o astfel de rezoluţie în mapa de parlamentar, şeful PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, a cerut să fie primit de ministrul Oros. Liberalul buzoian a fost însoţit de cercetătorul Costel Vânătoru, acesta, ca de fiecare dată când avea ocazia să susţină proiectul banca de Gene la Buzău, punând la dispoziţia ministeriabilului documentaţia tehnică pentru implementarea proiectului şi necesitatea elaborării la standarde cerute de lumea ştiinţifică internaţională, precum şi dovezile ştiinţifice colectate în aproape 40 de ani de cercetare.

proiect_de_tara2.jpg

La rândul său cercetător, dar pe domeniul medicinei veterinare, ministrul Oros s-a arătat interesat de conţinutul documentaţiilor, ba mai mult, a promis că va veni la Buzău (încă o dată) pentru deschiderea oficială a instituţiei de rang internaţional.

Proiectul de Ţară „Banca de Gene de la Buzău” a fost de curând şi în atenţia asociaţiilor de producători pe domeniul legumiculturii, care la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii au făcut o menţiune specială spre susţinerea demersului cercetătorului Costel Vânătoru. Ca noutate, cercetătorul buzoian spune că deja are promisiuni de la câţiva cercetători pe domeniu, din Craiova, din Sibiu, care ar fi dispuşi să locuiască, alături de familiile lor, la Buzău, pentru a face parte din echipa instituţiei Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale.

 COSTEL VÎNĂTORU - UN REMARCABIL SLUJITOR CU HARUL ŞTIINŢEI

Doctor în Horticultură, CS I, membru corespondent al ASAS şi slujitor al Domnului, fiind şi teolog, Costel Vînătoru activează de 34 de ani în toate ramurile cercetării legumicole: floricultură, plante medicinale şi aromatice, plante rare.
A coordonat Laboratorul de genetică şi conservare ameliorativă din cadrul SCDL Buzău, omologând peste 50 de soiuri şi hibrizi de plante de cultură.
Omul de ştiinţă a reuşit să obţină colecţii valoroase la diferite specii legumicole, însumând
peste două mii de genotipuri, soiuri de tomate, câteva sute de genotipuri de vinete şi peste 400 de soiuri de ardei. În total, colecţiile de plante depăşesc zece mii de soiuri şi varietăţi româneşti, dar multe dintre acestea - cu o vechime considerabilă - nu se mai găsesc astăzi în cultură.
Cercetătorul are publicate mai mult de două sute de referate ştiinţifice, majoritatea cu cotaţie academică înaltă, şi peste zece cărţi de specialitate, acum aflându-se sub tipar primul tratat de legumicultură specială din România.
Preotul Costel Vînătoru consideră Banca de Gene o „Arcă a lui Noe”, menită să salveze de la dispariţie speciile de legume româneşti, moştenirea poporului nostru.

 

S-a rezolvat:
Viorel Holban
este bun de subprefect
În primă instanţă, propunerea organizaţiei liberalilor de la Buzău fusese respinsă, decizia Centrului fiind că fostul primar al Râmnicului ar fi suferit (tocmai) la imaginea publică. Aceasta pentru că în CV-ul politic al liberalului figurează o anchetă a inspectorilor DNA, aceştia fiind interesaţi de modalitatea în care fostul primar ar fi gestionat o finanţare europeană de aproximativ 500 de mii de euro!
............................
În războiul
cu primarul Toma,
Senatorul liberal
Vlad Pufu
exclude
blocajul financiar
la Primăria Buzău
„Am câştigat o bătălie, dar războiul nu poate fi câştigat cu riscul de a produce blocaje financiare, care ar împiedica funcţionarea instituţiei Primăriei Buzău”, a fost formula de început cu care senatorul liberal Vlad Pufu a reluat conferinţa de presă întreruptă, după cum a amintit politicianul, în luna februarie. Atunci, liberalul buzoian îl acuza pe primarul social democrat Constantin Toma că atentează la siguranţa financiară a cetăţenilor municipiului Buzău, după ce, beneficiind de majoritate absolută în CLM (Consiliul Local Municipal) a trecut la vot un proiect de hotărâre care majora taxele şi impozitele persoanelor fizice cu un procent de 50%.
............................................
Liberalii lui Orban
au ignorat
două proiecte majore
pentru cetăţenii
comunei buzoiene Săgeata
Fostul europarlamentar social democrat, Andi Cristea, actualmente deputat în Parlamentul României, a solicitat Guvernului Câţu şi parlamentarilor liberali (majoritari în coaliţia de guvernare) sprijin financiar pentru finalizarea a două proiecte de maximă importanţă, care se află în faze finale de execuţie pe teritoriul comunei buzoiene Săgeata.
.........................................
Liberalul
Gabriel Avrămescu
va participa la
Adunarea Interparlamentară
a Ortodoxiei
„Schimbările radicale ale stilului de viață, din ultimul an, provocate de pandemia Covid19, au adus atingere și acestei zone, fapt pentru care, soluțiile pentru adaptarea la noile condiții de viață, la noile mentalități, sau tendințele de dezvoltare a educației copiilor și a tinerilor trebuie să fie subiecte de discuție în cadrul întâlnirilor oficiale ale delegației Camerei Deputaților la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei”.
.......................................
Spitalul
din Râmnicu Sărat,
între binecuvântare
și blestemul birocrației...
Râmnicu Sărat este orașul meu natal și, la fel ca majoritatea locuitorilor acestui oraș, mă bucur pentru fiecare realizare a lui sau mă întristez când pierdem ceea ce părea drept câștigat de noi.

Situația unicului nostru spital care deservește 14 localități învecinate ne-a pus în lumina reflectoarelor încă din luna martie a anului trecut, moment de cotitură când DSP a emis o decizie de transformare a acestei unități în ”spital-tampon” doar pentru cazurile de COVID-19.

Citeşte mai departe...

.............................................

Târgul de Turism
al României
Obiectivele
turistice buzoiene,
la un click distanţă

Având în vedere restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, organizatorii Târgului de Turism al României au decis ca cea de a 44-a ediție să aibă loc în perioada 18 - 21 februarie 2021, în format virtual, pe o platformă special creată. 
Platforma este dedicată atât agențiilor de turism, participărilor internaționale și serviciilor turistice, cât si zonelor turistice din România prin intermediul: unităților administrativ-teritoriale, consiliilor județene, primăriilor, asociațiilor de turism, oficiilor de turism.
..........................................
Branşare gratuită,
la gaze, de la contor
la primul foc

 

În judeţul Buzău, localitatea Mărăcineni va fi primul beneficiar al măsurii luate de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), demers ce urmează să fie publicat în zilele următoare în Monitorul Oficial.
De asemenea, având în vedere etapele consumate pentru obţinerea avizelor tehnice şi apropierea momentului pentru organizarea de şantier (execuţia subtraversării râului Buzău: Verneşti - Mărăcineni), comuna Mărăcineni ar putea fi chiar prima localitate la nivel naţional care va beneficia de programul lansat încă de pe vremea guvernului social democrat condus de Viorica Dăncilă.
În paralel cu măsura luată la nivelul agenţiei pentru reglementarea preţului la consumul de gaze naturale, antreprenorul la nivel naţional – TRANSGAZ – are în pregătire procedurile tehnice pentru organizarea licitaţiei de  adjudecare a lucrărilor din judeţul Buzău, concret realizarea subtraversării râului Buzău, între Verneşti şi Mărăcineni, pentru instalarea conductei de alimentare şi montarea staţiei de distribuţie pe malul stâng al râului, în satul Potoceni.
Data de 19 octombrie a.c. este fixată pentru deschiderea licitaţiei, la nivelul TRANSGAZ, şi timp de 20 de zile vor fi evaluate ofertele constructorilor. Cum în domeniul gazelor nu sunt admise contestaţii, tot ce este posibil ca încă din cursul lunii viitoare să fie dat şi ordinul pentru organizarea de şantier de către constructor.
În ce priveşte consumatorii casnici, vestea bună este că lucrările pentru branşare vor fi executate, până la primul foc, în casă, pe cheltuiala constructorului. Cât despre recuperarea cheltuielilor de către constructor (n.a. – cel mai probabil executantul şi viitorul concesionar al reţelei de distribuţie a gazelor va fi Distrigaz) tot ce este posibil ca acesta să fixeze o taxă ce va fi inclusă în factura lunară.

M-AM  SIMŢIT 
BOSGOR
Gigi MANOLE
Eu consider că la acest moment cel mai important proiect adresat generaţiilor viitoare, nu numai de la Buzău, este cel propus de inginerul doctor în cercetare legumicolă, preotul Costel Vânătoru: Banca de Gene! Este un proiect de anvergură naţională. Este un proiect ce ar fi trebuit să preocupe toată, dar absolut toată clasa politică. Este un proiect care ar fi trebuit să figureze pe prima poziţie în listele tuturor partidelor politice participante la actuala campanie parlamentară, pentru realizarea căruia să jure, exact ca la investirea într-un nou mandat.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)