Share

gastro2.jpgConsiliul Judeţean a iniţiat un eveniment de excepţie nu numai la nivel local, încadrat în aria culturală şi a patrimoniului gastronomic local, parteneri fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară A.D.I. „Ţinutul Buzăului” şi Asociaţia Meşterilor populari şi

 Artiştilor Buzău (AMPA). Timp de trei luni, Galeriile de Artă, de pe Bulevardul Bălcescu, va găzdui două expoziţii cu trimitere la patrimoniul natural, cultural şi gastronomic: în luna decembrie manifestările vor fi dedicate calendarului creştin şi sărbătorilor de iarnă, pentru ca pe durata lunilor februarie şi martie, vizitatorii să descopere tradiţii şi obiceiuri de la Bobotează până la Dragobete.

„Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine – o expoziţie ce poate fi vizitată la Galeriile de Artă Buzău, unde vă invit să redescoperiţi patrimoniul natural şi cultural al judeţului, dar şi gastronomia locală. Este o expoziţie accesibilizată pentru persoanele cu deficienţe de auz, un motiv de bucurie şi pentru ei să descopere Buzăul astfel, dar şi pentru noi să îi avem alături. Mulţumesc Punctelor Gastronomice Locale din judeţul Buzău care au încântat vizitatorii cu bunătăţi locale şi care reprezintă un punct forte al promovării gastronomiei buzoiene, ce bucură papilele gustative ale buzoienilor, dar şi ale turiştilor”, este mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, de pe pagina de socializare.

Vedetele evenimentului organizat la Galeriile de Artă sunt „Punctele Gastronomice” înfiinţate pe teritoriul judeţului, aplicaţii de noutate în aria agroturismului buzoian.  În total, în Buzău sunt şase puncte gastronomice locale (Chez Simonne – Berca, Valea Sibiciului – Pătârlagele, Zestrea Bisoceană – Bisoca, Ferma Ivaşcu – Mihăileşti, Poiana Mărului – Bisoca, Pensiunea Carmen –  Deleni, Vintilă Vodă), primul înfiinţat în 2020, la Berca, următoarele patru în 2022, iar ultimul abia în vara acestui an.

Mămăliga pe jar cu sărmăluţe, aduse de la Berca, bostanul cu lapte şi prunele lojnite simple sau cu orez, oferite de gospodinele din Bisoca,  scovergile bunicii, combinate cu dulceaţă,  servite după o porţie de carne la garniţă cu care îmbie vizitatorii tineri care au înfiinţat punctul gastronomic de la Vintilă Vodă vor fi principalele „ingrediente” în oferta organizatorilor.