booked.net

Share

maria manzala.jpgSub tâmpla pădurii mistuite de căldura soarelui, ungându-şi feţele cu lumina furată din lună, statuile adorm/în cântecul frunzelor. Din stele/păsările cu aripi de flăcări, bat  în clopotul munţilor.

Cu firul subţire al amintirilor, Bucur Chiriac, un poet cu voce originală, profundă, evocă adâncimile fiinţei, imaginile obârşiilor şi ale peisajului natural, printr-o ordonare sau dez-ordonare a urmelor încrustate în apele timpului, legate de om, de  el însuşi, de întregul univers.

Autorul, în poeziile din volumul La marginea cerului, apărut la editura Fundaţia Culturală Marieta şi Chiriac Bucur, în 1997, reuşeşte, ca nimeni altul, să contopească finitul şi cosmicul, realul şi fantasticul, văzutul şi nevăzutul. Ne aflăm în prezenţa unui poet esenţial din poezia contemporană.

Bucur Chiriac, mai întâi ne invită, cu ochiul sufletului, să facem cunoştinţă cu chipul mamei: mă-ntorc în câmpie,/şi-acolo, fruntea ei de aer/ i s-a răstignit în zare. Pe crucea timpului/ te-am pierdut/ şi ţi-am văzut încă o dată/făptura străluminată de soare/ pentru că şoaptele şi vorbele ei, se-aud prin sânge trecând, mă închin să-i mai văd paşii, urmele, sub umbra ei/înnoptând. Întorcându-se acasă, regăseşte în lumile de curcubee, portrete vechi cu rame, cu gesturi şi feţe zâmbitoare, cu zeci de vechi imagini, brodate cu mătase, iar în salonul de umbre cu forme ancestrale, e-un vis şi-o panoplie, cu fote şi cojoace. Acasă se simte chemat într-un alt anotimp, „iarba se trezea/cu roua pe cap,/spălându-mi rănile picioarelor, timpul cu carii neadormit, jefuia liniştea/picurându-mi în sânge/dorul de coarda viei.

La marginea cerului şi a drumurilor călătoare, poetul aşteaptă cu braţele deschise şi priveghează statuile ce ard a nefiinţă, la Măgura unde oasele străbunilor, când ieşeau de sub brazi, aprindeau ruguri albe, prin iarbă. Ne invită într-un timp nelocuibil unde îşi deapănă amintirile ca în poemul Vis la Măgurase făcea că un plug, ara prin piscurile de soare/iar luceafărul înflorea/printre brazi. Curgând, pe albiile timpului, visul/se înnoda/caer./Tu îmi ţeseai/din fluturi de lumină/aripi să zbor, spre a nopţii dulce tihnă. Umbra luceafărului/îmbrăţişa statuile/care-i cântau înălţare. Revenind, ori cum spune poetul, „plonjând la loc în apele-mi fireşti" avântul liric e bine condus şi îmbrăcat într-un limbaj adecvat. În Muzeul picturii universale viaţa este o taină, un inel, este drumul spre absolut. Miezul cuprins într-o nemărginire îl gustăm, aici, în Poiana de la Măgura, „unde anii înmuguresc,/pe soclul statuilor stau ca nişte zeiţe în odăjdii roase de timp/orbite de lumină/acolo unde/timpul îşi ciopleşte eternitatea” dincolo de statui sunt „moşii şi strămoşii noştri care ard în nefiinţă”. Aici, doar cu un ochi de foc/contemplăm/feţele statuilor, pudrate de roua necruţătoare/a timpului, aici se aude simfonia mută/a străbunilor în timp ce din înălţimi/auzim cum plânge în cer Dumnezeu. Multă tristeţe, o tristeţe luminoasă.

Multe poeme sunt evocări ale sculptorilor şi pictorilor care, sub semnăturile lor, Gh. Ciobanu, I.Apostu, ascund ochii arzând spre cer, şoaptele graiului străbunilor cu odăjdii roase de timp cărora zei le înalţă cântare. Statuile cu trupurile lunecând/ înalţă capetele/ peste umerii cerului/înotând prin matca nopţii/sufletul părinţilor/ care suie spre izvoarele cuvântului de început. În poiana Măgurii/am văzut sculptorul, acel uriaş, care stătea cu fruntea sus, cu mâinile ridicate. /Ca un Isus,/împlinindu-şi opera/trecută în nemurire.

Bucur Chiriac se spovedeşte cititorului, pentru el viaţa sau natura merită să le slujeşti, chiar dacă sunt necesare sacrificii. Odată ajuns sus, cu penelul de viaţă, cu mulţimea culorilor în vie portretele sale, adevărate valori de familie şi de neam care stau cu palmele întinse cu umblet de cocor.

Să nu lăsăm să se şteargă, de atâta tăcere, de atâta uitare, imaginea acestor zei care vorbesc cu tăcere din statui. Veniţi sub clopotniţa Mânăstirii! Nu lăsaţi să se astupe izvorul şi cântecul de început!

Desculţe, sub lacrimile ploii, statuile îşi întind braţele, îşi înalţă frunţile/pentru a-şi spăla feţele/ostenite de atâta aşteptare.

…mi-au furat sufletul, transformându-l în izvor, şi-apoi în statuie./Aşteptându-le/m-am făcut timp.

Zeii îmi cos pleoapele/ să rămân şi eu statuie/pe geana/ neliniştei veşnicii.

 

PSD:
Coerența restricțiilor
este compromisă
atunci când închizi școlile,
dar lași păcănelele deschise
PSD condamnă modul arbitrar și contradictoriu în care au fost decise restricțiile din Hotărârea de Guvern nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Guvernul nu poate fi credibil atunci când spune că școlile trebuie închise pentru că pandemia e gravă, dar în același timp lasă deschise sălile de jocuri de noroc sugerând că situația nu ar fi chiar atât de gravă.
...................................
 
Dan Nica PSD:
„Comisia Europeană
le arată
statelor membre
cum să scadă
preţurile la energie,
numai să se şi vrea!”
Şeful Delegaţiei Române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenţia că, în urma solicitărilor mai multor state, printre care şi România, Comisia Europeană a prezentat astăzi o recomandare de măsuri, care să permită tuturor ţărilor afectate din cadrul UE să intervină rapid la nivel naţional pentru soluţionarea crizei preţurilor la energie.
......................................
Partidul Social Democrat
a depus propria
moţiune de cenzură
împotriva
guvernului Florin Cîţu
„STOP sărăciei, scumpirilor şi penalilor! JOS GUVERNUL CÎŢU!” se numeşte moţiunea de cenzură a PSD.
Moţiunea de cenzură a PSD este semnată de 157 de parlamentari ai Partidului Social Democrat, care îndeplineşte toate condiţiile.
...........................................
Senatorul Romaşcanu
interimar la PSD Buzău

Ştirea momentului în politica buzoiană este preluarea funcţiei de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD de către senatorul Lucian Romaşcanu. El va ocupa această funcţie interimar, până la organizarea de alegeri statutare. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului politica Naţional, propunerea venind, evident, din partea preşedintelui PSD la nivel naţional, deputatul Marcel Ciolacu.
..................................
Deputatul PSD Romeo Lungu:
Guvernarea
PNL-USR PLUS,
un atac
la buzunarele românilor!
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a confirmat că România a intrat în faza inflaţiei galopante. Aceasta a crescut cu 92,3% în primele 7 luni ale anului: de la 2,6 la 5%! Până la finalul anului inflaţia va ajunge la 5,6%, ceea ce înseamnă că fiecare român va fi mai sărac cu 320 lei. Comparativ cu raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5%, semn că lucrurile merg din rău în mai rău.
.......................................
Laurenţiu Ţepeluş,
deputat PSD Buzău:
Strategia PNL,
ghinionul României

Deşi România este lovită de furtuni, inundaţii, creşteri de preţuri, economia distrusă, efectele devastatoare ale pandemiei, nimic nu abate Guvernul Cîţu de la unicul scop: alegerile în care pot să mai rupă un pic de putere pentru a-şi satisface setea de acces la funcţii şi bani publici.
.......................................
După trei ani
de activităţi în parteneriat,
Colegiul Economic Buzău
a încheiat
un proiect internaţional
Vara lui 2021 înseamnă pentru Colegiul Economic Buzău finalizarea unui nou proiect european. Este vorba despreparteneriatul strategic între unităţi şcolare Ka229, finanţat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, ”Let us Bring Europe Together for heritage”/ 2018-1-ES01-KA229-049878_2.
.................................
Iniţiativă civică,
în favoarea elevilor,
preluată de PSD:
Vouchere în valoare
de 250 de lei,
pentru achiziţia
de bunuri
şi servicii culturale
Elevii ar putea beneficia de vouchere în valoare de 250 de lei pentru achiziţia de bunuri şi servicii culturale. Iniţiativa civică a fost dezbătută ieri în Comisia pentru învăţământ din Parlament, susţinută şi de deputaţii buzoieni Laurenţiu Ţepeluş şi Romeo Lungu.
......................................
 
Senatorul Lucian Romaşcanu:
„Alina Ghorgiu
a recunoscut că
PNL a pierdut alegerile
în 2020!”
 
Alegerile pentru noua conducere a Partidului Naţional Liberal scot în prim plan diverşi lideri, care aleg să se poziţioneze, la vedre, de o parte sau de cealaltă, într-una dintre cele două tabere formate. De pildă, senatorul liberal Alina Ghorghiu l-a atacat zilele trecute, pe un post naţional de televiziune, pe actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, spunând că este nevoie de o schimbare la vârful partidului.
......................................
Pas cu pas, de la România educată, la România eşuată prin ocupaţia Iohannisto-Penelisto-Useristă!
„…..De reuşita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societăţii noastre”, declara pompos şi apăsat acum câteva zile artizanul grupării de interese penelisto-useriste care are pretenţia de a guverna România asemenea unor satrapi care şi-au cumpărat ţară şi, odată cu ea, servitori.
..........................................
Deputatul buzoian
Romeo Lungu
îl chestionează
pe ministrul Oros,
de la Agricultură:
 „Ce vor primi
fermierii români,
în locul
programului Tomata?!”
În contextul întârzierii programului de sprijin pentru fermierii care cultivă legume în spaţii protejate, deputatul PSD Romeo Daniel Lungu i-a adresat o întrebare parlamentară ministrului agriculturii, Adrian Oros. Social-democratul buzoian îşi doreşte să afle când va fi implementat programul, dar, mai ales, când vor primi legumicultorii banii pentru înfiinţarea culturilor.
...........................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
a fost ales la şefia
Grupului parlamentar
de prietenie
cu Republica Singapore
„Am onoarea ca de astăzi (n.r.-11 mai a.c.) în urma votului acordat în şedinţa plenului reunit al Parlamentului, să conduc Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Singapore.

CERCUL MILITAR
BUZĂU
Primele Cercuri Militare s-au înfiinţat în România cu puţin înaintea izbucnirii Războiului pentru Independenţă Naţională. Până în anul 1906 s-au înfiinţat asemenea instituţii în 18 garnizoane mici, printre care Bu­zău şi Râmnicu Sărat.La Buzău, în anul 1911, în cadrul unei întâlniri a ofiţerilor din garnizoană, se năştea ideea construirii unei clădiri a Cercului Militar. 
Iniţiativa a aparţinut colonelului Gheorghe Spi­rescu, care a fost şi primul şef a Cercului Militar Buzău. La intervenţia lui s-a primit suma de 50.000 lei de la Mi­nisterul de Război. Această sumă a fost comple­tată prin contribuţia financiară a ofiţerilor şi reanga­jaţilor din Regimentul 7 Artilerie Buzău.

................................

Chipul iubirii

în zborul dintâi (I)

Cartea „Cresc iubind sau transformare prin iubire”,
autor ELLA MARA cronică de Maria Mânzală
Întămplarea sau poate ghidul astral a făcut ca în luna mai, pe când hălăduiam prin spaţiile digitizate ale unor site-uri dragi mie, să fiu atrasă de un portret menit să trimită privitorul spre zone cu linişte şi siguranţă şi un titlu pe măsură. Am dat deoparte foiţă cu foiţă învelişul protectoral al unui miez ce s-a dovedit plin de beneficii. Am descoperit esenţialul: Mariana Adăscăliţei, fostă Blându, trăieşte în Viena, membră a Asociaţiei Scriitorilor Români din Austria, a debutat cu volumul de poezii Cresc iubind, transformare prin iubire, apărut la editura ePublishers în anul 2018, publică sub pseudonimul Ella Mara.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)