booked.net

Share

angela_petre.jpgDespre floarea re­cunoş­tin­ţei ştiam că este rară, din ce în ce mai greu de găsit şi de simţit, aproape de neatins. Este floarea de colţ, spunea părintele la predică. Oare câţi dintre noi pot atinge această floare? Pură, sensibilă, sus pe creste de munţi, vegheată de cer în comuniune cu Universul…

 Întinde mâna şi atinge-o, stă în puterea ta să faci asta!... gândeam coborând treptele bisericii şi reflectând la tema liturgică a zilei geroase de început de calendar. Am trecut rapid în registru pentru câte lucruri minunate din existenţa mea îi sunt recunoscătoare Creatorului Divin. Îi datorez întreaga mea existenţă! Și totul e atât de simplu de fapt, se rezumă la un MULŢUMESC banal pe care mulţi dintre noi uită să-l rostească. 

   Am avut ocazia să trăiesc în ultimii trei ani într-o ţară din Europa în care banalul „mulţumesc“ este folosit mai des decât „bună ziua“, unde oamenii îţi zâmbeau candid pe stradă fără să ştie cine eşti ori de unde vii, fără să te fi văzut vreodată, fără să aştepte neapărat un serviciu în schimbul zâmbetului lor. La început, eram uşor stingherită de acest zâmbet cu care nu eram obişnuită… apoi, ce să zic, nici „limba lui Voltaire“ nu o stăpâneam prea bine... dar, într-un timp scurt, acest zâmbet mi-a devenit ca o hrană. O altfel de hrană, una spirituală!

   Aveam ori nu aveam treabă, dimineaţa ieşeam din casă să culeg zâmbetele oamenilor şi să le răspund, să privesc cerul cu recunoştinţă, să admir florile care nu lipseau din grădini ori de pe pervazurile ferestrelor în niciun anotimp. Oameni calzi, oameni cărora simţi că le pasă de tine fără să te fi văzut vreo­dată. Te priveau în ochi, îţi zâmbeau şi rosteau un simplu „Bonjour, madame!“. Îţi mulţumeau pentru orice lucru mărunt, spunându-ţi că eşti foarte drăguţ pentru că  l-ai ajutat, ori că i-ai oferit locul în autobuz, ori că l-ai lăsat să treacă în faţa ta la casa de marcat pentru că l-ai văzut mai în vârstă. 

   E modul lor format prin educaţie de a-şi manifesta recunoştinţa. Ciudat?!? E lucrul care îmi lipseşte cel mai mult şi după care tânjesc aici, la mine acasă, în România! Du­pă zâmbet, după simplitate şi onestitate, după ge­ntileţe, după recunoştinţa exprimată atât de simplu, dar din inimă! Acolo mergeam, după-amie­zile, cu bicicletele peste câmpurile străbătute de piste speciale, întâlneam oameni necunoscuţi care se plimbau ori făceau jogging şi ne salutau de parcă ne ştiam de-o viaţă! Cât de frumos!

    Mi-a trecut visarea brusc şi am simţit un gust amar când mi-am revăzut un fost şef, după mai bine de 20 ani, într-un supermarket de aici din oraş. Mi-a tresărit inima de bucurie că îl revăd, că este sănătos! M-am uitat zâmbind către el şi i-am surprins privirea. Era însoţit. Nici eu nu eram singură. Nu cred că biata soţie l-ar fi împiedicat să mă salute... dar nu a făcut-o. Şi-a îndesat mai bine căciula de blană neagră din păr de nutrie pe cap, apoi şi-a mutat privirea. Făcusem un pas către el, ne despărţeau doi-trei metri, însă distanţele capătă proporţii inimagina­bile atunci când oamenii uită să fie oameni! 

    Aerul din incinta maga­zinului parcă devenise dintr-o dată greu de respirat, aglo­me­raţie, nebunie de sfârşit de săptămână... Amintirile din trecut veneau ca un tăvălug către mine, iar acel om făcea parte integrantă din ele. Eram atât de tânără, puţin trecută de douăzeci de ani, sensibilă şi neobişnuită cu viaţa într-o cazarmă. Am greşit... Îmi amintesc şi acum de ce toate sunt atât de vii în memoria mea de parcă s-au petrecut ieri. 

   El avea funcţie importantă şi era obişnuit să aibă în subordine bărbaţi. Femeile au apărut ulterior în schemă, spre disperarea lor. Nu aveau dactilografă încadrată dar, pentru că mă descurcam destul de bine la maşina de scris, m-au rugat să îi ajut la redactarea unui document... Nu era pentru prima dată când făceam acest lucru. Atunci însă, am comis-o „grav“… Am greşit o literă din abrevierea instituţiei, în antet. A răcnit la mine din toţi plămânii… am înmărmurit! Mi-au dat lacrimile şi am ieşit afară… La fel am făcut şi acum, după aproape trei de­cenii. Am privit prin geamul înalt din nou către el. I-am văzut privirea de gheaţă şi mi-a fost milă de sărăcia acelui om bogat, aproape mi-au dat lacrimile. 

   Privesc cerul gândind că îi mulţumesc, nu pot fi supărată nici pe gestul lui de atunci şi nici pe cel de astăzi. Urletul lui nesăbuit m-a făcut să înţeleg duritatea sistemului în care tocmai intrasem. M-a călit şi am înţeles fără prea multe amănunte cum stau lucrurile într-o lume care până atunci fusese numai a lor, a bărbaţilor.

   Mulţumesc, Doamne, pentru tot, mulţumesc oameni buni, şi să ştiţi că vă iubesc necondiţionat şi pentru totdeauna!

Angela PETRE

(Sursa: opiniabuzau.ro)

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)