Share

gradi2.jpgÎn fază de proiect, grădiniţa de la Mărăcineni, judeţul Buzău, a fost parte componentă a unui program de investiţii în infrastructura sistemului de învăţământ românesc, promovat şi susţinut financiar de Banca Mondială. Erau ofertate patru tipuri de construcţii,

 de la două, până la cinci săli de clasă, ultima variantă având propuse spre finanţare doar cinci obiective la nivel naţional. Una dintre cele cinci grădiniţe cu cinci săli de clasă tocmai ce a fost „predată” copiilor şi educatoarelor, în comuna Mărăcineni, de Buzău.

 

Istoria romanţată a nouă ani de… întârzieri!

gradi3.jpg 

Inaugurarea „Casei copiilor” din comuna Mărăcineni, aşa cum a fost prezentată grădiniţa de către administratorul public Constantin Dumitru, a însemnat o bucurie amânată nepermis de mult – nouă ani de la demararea primelor lucrări – sentiment la care aveau dreptul atât copiii, dar şi cei implicaţi direct în coordonarea lucrărilor. Probabil că aceasta a fost şi încărcătura psihică la momentul în care administratorul public Constantin Dumitru a predat, simbolic, „Casa” celor mai mici dintre locuitorii comunei, din moment ce o propoziţie atât de simplă: „Copii, acum aveţi casa voastră!”, a fost rostită cu poticneli, din cauza lacrimilor apărute instantaneu. A fost un moment în care toţi cei implicaţi: autorităţi judeţene, reprezentanţi ai Inspectoratului de specialitate, cadrele didactice din comună, ori simpli deţinători de informaţii, au felicitat Executivul Primăriei Mărăcineni pentru reuşită. Prefect, Inspector general, director coordonator, aveau cunoştinţă despre „etapele de întârziere” şi, cu atât mai mult au considerat că trebuia recunoscut aportul administraţiei locale la reuşită.

Proiectul a fost adjudecat încă din perioada în care actualul administrator public, Constantin Dumitru, era primar. Perseverent şi eficient, prin definiţie, Constantin Dumitru a pus la dispoziţia finanţatorului toată documentaţia tehnică în cel mai scurt timp. Adică, mult înainte de termenele consacrate. De aceea, fie dinspre instituţii coordonate de Guvernul României, fie chiar dinspre Banca Mondială, veneau informaţii despre modificarea regulilor(!), chiar dacă era „în timpul jocului”! Aşa s-au pierdut primii doi ani.

Perioada desemnării constructorului a fost cea mai lungă etapă a întârzierilor, ştiut fiind faptul că metoda contestării câştigătorului licitaţiei devenise o… modă a (de)rulării atenţiilor. Grădiniţa de la Mărăcineni de Buzău a fost încredinţată unui constructor din Târgovişte. La o primă discuţie cu acesta, administratorul public Constantin Dumitru aprecia că a avut în faţă un partener de discuţii angrenat în sistem. Din nefericire, nu peste mult timp avea să înţeleagă că siguranţa afişată de constructor avea „acoperire” în practici mai puţin ortodoxe. În opinia constructorului, grădiniţa de la Mărăcineni, cu cinci săli de clasă, putea fi construită (şi)cu… patru încăperi, iar luminatorul, un detaliu propus de proiectant şi care întregea imaginea de ansamblu a clădirii, putea să… dispară! La acel moment, constructorul propunea astfel de „ajustări” proiectului iniţial pentru că, pur şi simplu, aşa mai procedase şi în alte situaţii, iar pe de altă parte, spera ca pentru o clădire mai simplă să detaşeze mai puţini muncitori. Mai mult, constructorul propusese beneficiarului – Consiliul Local Mărăcineni – o altă documentaţie tehnică, moment în care administratorul public Constantin Dumitru a cerut ferm, având şi sprijinul Consiliului Local, ca desenul iniţial să fie respectat. Bineînţeles, clădirea a fost finalizată la forma şi dimensiunile actuale după ce Constantin Dumitru a „tocit pragurile” pe la multe instituţii de la Centru…

 

Proiecte cu perspectivă medie şi lungă

Atunci când şi-a motivat alegerea, pentru proiectul de grădiniţă cu cinci săli de clasă, Constantin Dumitru a adus în discuţiile cu autorităţile judeţene, dar şi de la Bucureşti, factorul demografic. Concret, comuna Mărăcineni, prin poziţionarea în imediata apropiere de aglomerarea urbană oraş Buzău, avea să urmeze un proces de creştere a numărului populaţiei, implicit a numărului de copii. Dacă în anul 2008, când Constantin Dumitru a preluat funcţia de primar, comuna Mărăcineni număra peste 8.500 de locuitori, la acest moment statistica arată că pe teritoriul localităţii sunt înregistraţi aproximativ 16.000 de locuitori. De altfel, unul dintre primele proiecte de perspectivă iniţiate şi derulate de Constantin Dumitru a fost extinderea zonei intravilanului, măsură care a dus la triplarea zonelor rezidenţiale. Nu în ultimul rând, poziţionarea localităţii în zona metropolitană a oraşului Buzău a obligat autorităţile locale să susţină proiecte de investiţii pentru utilitate publică: canalizare, gestionarea şi reciclarea gunoiului menajer, reţele de apă potabilă, extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice. 

gradi4.jpg

gradi5.jpg

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Consiliul Județean Buzău
își pune la dispoziție
toate resursele
în lupta cu
această pandemie!
Plenul Consiliului Județean a validat Dispozitia Președintelui privind alocarea sumei de 1.000.000 lei către Spitalul Județean de Urgență Buzău!
Astăzi va ajunge la Buzău prima parte a comenzii de materiale de protecție, iar mâine vor sosi testele pentru personalul medical.
................................
Se restricționează
accesul cetățenilor
în clădirea
Consiliului Județean

În contextul evoluţiei epidemiei cu coronavirus COVID – 19, în regim de urgenţă, pentru accesul cetăţenilor în sediul administrativ al Consiliului Judeţean Buzău, se vor lua următoarele măsuri:

Citeşte mai departe...

...................................
Sebastian Radu, deputat PSD:
„Un viitor
cu acești oameni la putere
devine, în cel mai bun caz,
foarte sumbru”!

Ministrul demis al sănătății și repropus de PNL a primit aviz negativ în urma audierilor în comisiile reunite ale Parlamentului. La audieri a participat, ca membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, și deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu. Acesta a adresat întrebări ministrului propus Victor Costache.

Citeşte mai departe...

......................................
Comisia pentru
buget, finanţe şi bănci -
vizită în
Republica Populară Chineză
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a efectuat, în perioada 14 -18 octombrie 2019, o vizită în R.P. Chineză, la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru afaceri bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare chineze, Shi Yaobin.
..................................
Legea ridesharing-ului,
adoptată de
Camera Deputaților 

 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ.

În cadrul procedurii legislative parlamentare de adoptare a ordonanței, deputatul social-democrat buzoian Ionela Dobrică, secretar al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și vicepreședinte al celei de IT, a depus o serie de amendamente care au rolul de a îmbunătăți actul normativ și a crea noi oportunități de dezvoltare a ridesharing-ului.

Citeşte mai departe...

....................................

Soluţii pentru
rezolvarea crizei
examenului de rezidenţiat

 

În Parlamentul României se află în procedură legislativă Propunerea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Propunerea de act normativ a fost inițiată de mai mulți parlamentari și prevede, printre altele, introducerea corelărilor necesare privind posibilitatea efectuării rezidențiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
Primăria Murgeşti,
sat Murgeşti,
comuna Murgeşti,
judeţul Buzău
Anunţ de interes public

Comuna Murgeşti, judeţul Buzău, tel./fax: 0238.774.202, CUI3724490
Informează publicul cu privire la realizarea lucrărilor obiectivului „P.U.G. – Reactualizare Plan Urbanistic General, comuna Murgeşti, Judeţul Buzău”.
Persoanele care doresc să obţină informaţii suplimentare sau să transmită observaţii, sugestii şi recomandări cu privire la Reactualizarea Planului Urbanistic General, comuna Murgeşti, Judeţul Buzău, se pot adresa la sediul Primăriei Murgeşti, la nr. de telefon menţionat mai sus, începând cu data de 12.03.2020.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...


Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/52bis6/poezie.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
There was a problem loading image 'images/52bis6/poezie.jpg'
Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)