booked.net

Share

initiativatoma2.jpgŞi şedinţa extraordinară de joia trecută (n.r. – 03.08. 2017), ca mai toate întâlnirile consilierilor municipali cu primarul Constantin Toma, în plen, a fost cu scântei, chiar dacă pe ordinea de zi erau propuse doar două proiecte. Primul, aprobarea înfiinţării noului club sportiv „Gloria”, a trecut,

 de data aceasta, după ce primarul Toma a discutat cu… colegii de partid liberali şi au convenit să suplimenteze lista primelor sporturi sponsorizate de la bugetul oraşului cu rachetomodelismul.

În schimb, al doilea proiect pe ordinea de zi,  înfiinţarea unui „Centru ştiinţific destinat apropierii elevilor şi tinerilor buzoieni de ştiinţele exacte şi tehnologiile moderne”, a produs fricţiuni. O parte a presei locale a arătat vinovaţii (tot) în curtea liberalilor, aceştia, prin vocea consilierului municipal Liviu Barbu, solicitând motivarea caracterului de urgenţă a proiectului de hotărâre. Despre ce este vorba, însă!

Asociaţia Club Rotary Buzău a înaintat o propunere Consiliului Municipal în vederea realizării în comun a unui proiect de interes public local, dar cu perspective de lărgire a ariei. Centrul ar urma să fie construit printr-un parteneriat public-privat, pe un teren situat pe şoseaua de centură, pe care conducerea grupului de firme Romcarbon îl va dona municipalităţii. Practic, Consiliul Local se obligă să emită avizele necesare construirii clădirii şi să asigure utilităţile centrului, în timp ce partenerul privat va înfiinţa Asociaţia „Explorer” şi va identifica soluţii de finanţare pentru construirea şi dotarea clădirii. Prin această investiţie s-ar crea locuri de muncă şi, totodată, tinerii ar avea ocazia să studieze ştiinţele exacte şi să se angajeze la firmele care activează în industria românească.

Proiectul de hotărâre, care a fost votat joi, ar putea deschide o oportunitate pentru municipiul Buzău, care ar putea avea un centru de ştiinţe după modelul celebrului muzeu al ştiinţelor „Nemo” din Amsterdam. Ideea punerii bazelor unui asemenea centru îi aparţine primarului Constantin Toma, care spune că vrea să îi apropie pe tineri de ştiinţele exacte şi să califice generaţii de tineri pregătiţi pentru piaţa muncii de la noi; în urma unei vizite în Olanda, (n.r. – unde a aranjat cumpărarea autobuzelor second hand, pentru Trans Buss Buzău!) el a promis, încă din această primăvară, că va încerca să promoveze un proiect de hotărâre care să deschidă calea înfiinţării unui centru similar la Buzău până la sfârşitul anului.

Cu toate acestea, discuţiile şi unele fapte consumate într-un aşa zis plan secund al subiectului major fac să apară suspiciuni de genul celor invocate de consilierii liberali. Se spune că investiţia ar urma să fie implementată pe un teren, în suprafaţă de 5,5 hectare (5.500 metri pătraţi), care ar urma să fie donat de SC ROMCARBON Buzău. Însă, construcţia ar urma să ocupe doar 1.000 de metri pătraţi, cu tot cu zone adiacente utile. De ce ar mai fi donaţi cei 4.500 de metri pătraţi?!

Pentru a scoate, într-un fel, lucrurile la lumină, consilierul liberal Liviu Barbu avea să declare la sfârşitul şedinţei: „Nu cumva se urmăreşte altceva, ne putem gândi că poate cineva vrea să îşi asigure o altă intrare cu utilităţi pe banii municipalităţii într-o anumită societate sau mai ştiu eu ce. Nu am cerut decât timp să studiem problema. Atât”.

 

Pentru a afla adevăruri despre relaţia primarului Toma cu C.O. Romcarbon, Clement Hung, trebuie derulat filmul înapoi…

Şi primarul Toma, ca şi Clement Hung, cel care reprezintă interesele unui grup de oameni de afaceri taiwanezi (nu numai) la Buzău, în acest caz la Romcarbon, au un punct comun: sunt oameni de afaceri. Cei doi se cunosc de peste 20 de ani. Nu cu mult timp în urmă, chiar la şedinţa ordinară a lunii iulie, a.c. CLM Buzău a aprobat cumpărarea, de la ROMCARBON Buzău a unei porţiuni din strada Transilvaniei (!!!) care ar fi figurat în Cartea Funciară a societăţii buzoiene! Buzoienii îşi amintesc despre faptul că în apropierea porţii de control nr.2 a Chimicii strada era traversată de o cale ferată. După Revoluţie, zona a fost dezafectată şi calea aferată a fost vândută la fier vechi de taiwanezi. După 27 de ani, municipalitatea a aflat că acea bucată de stradă nu îi aparţine, astfel că era pericol să nu poată fi implementat un proiect cu finanţare europeană pentru mult promisa Mare Asfaltare a primarului Toma la Buzău. Aproape două miliarde de lei vechi a plătit Primăria Buzău, către ROMCARBON Buzău şi Clement Hung! Cu o lună înaintea consumării acestui subiect, tot primarul Toma a venit în faţa consilierilor municipali şi le-a cerut votul pentru a putea cumpăra, tot de la ROMCARBON şi Clement Hung, o suprafaţă de teren de 5.500 de metri pătraţi, situată în fosta „Zona B” a Chimicii, pe varianta spre Bere, peste drum de fosta „Edera”. Motivaţia primarului: terenul era necesar pentru a fi amenajată o intrare civilizată către o zonă rezidenţială.

Ce urmează să se întâmple în realitate?

Fosta „Zonă B”, a Chimicii, administrată acum de taiwanezul Clement Hung, se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea pe care acum o ocupă Cartierul Orizont, iar acolo urmează să fie construit, de asemenea, un cartier de locuinţe, mult mai „fiţos” decât „Orizontul”. De altfel, proiectul a avut parte chiar şi de o lansare la Primăria Buzău, pe timpul primarului Constantin Boşcodeală, noua zonă rezidenţială urmând să poarte numele „Formosa”.

Pentru că primarul Toma a plătit cu atâta largheţe cele două miliarde de lei vechi (54 de euro pentru un metru pătrat!) pentru o bucată de stradă ce este de drept a municipalităţii, Clement Hung, între timp uns şi „Cetăţean de Onoare” al oraşului Buzău, i-a mai cerut un serviciu şefului din Palat: să amenajeze o intrare civilizată în zona viitorului cartier de locuinţe, cu toate utilităţile de rigoare, dar strada respectivă să o cumpere tot din banii oraşului! Pentru un astfel de gest de… curtoazie financiară din partea primarului Toma, Clement Hung şi ROMCARBON Buzău avea să „cedeze” 1.000 de metri pătraţi pentru construirea unui centru de ştiinţe. Cei 1.000 de metri pătraţi de teren reprezintă, de altfel, partea de contribuţie a agentului economic privat, prin Club Rotary Buzău, la un proiect ce va fi finanţat din fonduri europene şi la care cheltuielile neeligibile vor fi suportate de Consiliul Municipal Buzău!     

Ce utilitate va avea Centrul de Ştiinţe?!

Denumirea pompoasă ar trebui să fie suficientă pentru ca proiectul în sine să obţină aderenţa necesară, dacă ar fi necesară o dezbatere publică, de exemplu. Numai că, etapa unei dezbateri publice a fost exclusă din start, pentru că ar urma să fie vorba despre o investiţie particulară. Exponatele, pentru că la final va fi vorba despre un muzeu tehnologic, vor putea fi transferate tocmai de la muzeul pe care primarul Toma spune că la vizitat, şi de unde spune că a preluat ideea. Elevii şi tinerii studioşi ar putea avea ocazia să se familiarizeze cu anume genuri de tehnologie. Dar, eventualele cunoştinţe şi experienţe acumulate, unde vor putea fi transpuse în practică, dacă nici după 27 de ani de la schimbarea sistemului politic, la Buzău nu s-a vorbit nici măcar despre o intenţie a unui proiect major pentru reabilitarea şi reanimarea fostei Zone Industriale a Buzăului, care acum a mai rămas doar un… traseu pentru autobuzele Trans Buss?! Până acum s-au făcut doar promisiuni electorale, de care şi primarul Toma s-a folosit din plin, el confecţionându-şi, de altfel, o altă imagine de candidat, credibil, fiind cunoscut şi ca om de afaceri. Din nefericire, şi după alegerile locale din 2016 promisiunile au rămas (doar) electorale.

Probabil că Centrul de Ştiinţe va fi construit. În spatele său, va apărea şi cartierul de locuinţe, unde tot Primăria va suporta cheltuielile pentru utilităţile publice. Centrul va fi vizitat, probabil, de elevi şi tineri, dar la Buzău nu va putea fi vorba despre finalitatea scontată, pentru că, aşa cum spune de fiecare dată chiar primarul Toma, „Buzăul este mort din punct de vedere economic (…)”! 

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)