Share

spital_hrana.jpg*Consiliul Judeţean a decis majorarea cu 10 la sută a alocaţiilor de hrană pentru pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean Buzău.

În prezent, alocaţia de hrană pentru bolnavii care sunt internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bu­zău este cuprinsă între 12 şi 19 lei pentru trei mese.

Această decizie  a venit pe fondul creşterii preţurilor la alimente, dar şi ca urmare a unei hotărâri de guvern adoptate în luna aprilie, prin care a fost modificat nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumuri colective în cadrul uni­tăţilor sanitare. Respectivul act normativ stabileşte doar un prag minim de 16 lei pe zi pentru fiecare pacient, astfel că „nivelul  alocaţiilor de hrană poate fi majorat prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale  pentru  spitalele  din  subordinea  acestora,  cu  suportarea  de  către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare”.

Tot în luna aprilie, Ministerul Sănătăţii a stabilit ca în unităţile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană. Indicele preţurilor de consum reprezintă o modalitate de calcul a inflaţiei, potrivit unei formule matematice, relativ la un bun alimentar, nealimentar sau un serviciu.

,,Având în vedere presiunea costurilor generate de creşterea preţurilor la alimente, precum şi prevederile Hotărârii de Guvern nr. 470/2021 prin care a fost modificat nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumuri colective în unităţile sanitare publice, este necesară majorarea alocaţiilor de hrană pentru bolnavi, astfel încât să poată fi asigurată hrana celor internaţi în spital. Procentul propus de unitatea medicală este de 10%”, se arată în expunerea de motive a proiectului.