Şcoala Gimnazială Căpăţâneşti

implicată într-un proiect european

Timp de o săptămână, 17 elevi şi 7 profesori din Turcia,

Polonia şi Spania au fost găzduiţi la familii din comuna Mărăcineni

Elevi şi profesori din Turcia, Polonia şi Spania s-au aflat săptămâna trecută în comuna Mărăcineni, în cadrul unei noi etape a proiectului european „From the Past to the Future”, activitate în care este implicată şi Şcoala Gimnazială Căpăţâneşti.
Şcoala Gimnazială  „Înv. Clemenţa Beşchea” din Căpăţâneşti este parteneră în proiectul derulat alături de cele trei ţări partenere în perioada 2017-2019.
.................................................................................
Primarul Milea
şi vicele Constantinescu
vor face politica social-democrată la Nehoiu

Weekend-ul trecut a avut loc Conferinţa extraordinară a organizaţiei orăşeneşti PSD Nehoiu, ocazie cu care a fost ales Biroul local, respectiv cei ce vor ocupa funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv, vicepreşedinţi, secretari sau membri.
Share

mugurii2.jpgO parte dintre localităţile judeţului Buzău sunt cunoscute si recunoscute graţie unor imagini speciale identificate în arealul natural. Muntele de sare este cartea de identitate a Mânzăleştilor, Vulcanii Noroioşi localizează comunitatea Berca, aşa cum chilia sihastrului Dionisie

 ne cheamă la Bozioru, între aşezările rupestre din Țara Luanei, ori cea a călugărului Ambrozie mai aproape de locul unde a fost descoperit Tezaurul de la Pietroasa.

Comuna Movila Banului a ieşit în lume cu lăutarii de la Mărgineanu, ţigani măieştri în mânuirea viorii, ţambalului sau a acordeonului. Mai aproape, în zilele noastre, firmamentul localităţii din Bărăganul buzoian este luminat de traiectoria unui grup de stele (cometă). Fenomenul, celest prin imagine, dar uman prin exprimare, a primit, la naştere, numele de Mugurii Veseli. Un dar primit de la Dumnezeu, pentru că de taina naşterii sale este răspunzător preotul paroh Emanuel Ionuţ Tudose.

mugurii5.jpg

Trupa de teatru „Mugurii Veseli”, un proiect cultural al Parohiei Limpeziş, despre care ziarul Muntenia a mai scris în nenumărate rânduri, este angrenată, în această perioadă, într-unul dintre cele mai ample programe de educaţie şi tematici religioase – „Unirea: Libertate şi unitate”, la nivel naţional.

Grupul de tineri din satul buzoian Limpeziş, comuna Movila Banului, a fost structurat, cu mai bine de 10 ani în urmă, de preotul paroh Ionuţ Emanuel Tudose şi este format din tineri elevi de şcoală generală, liceeni şi studenţi. De altfel, cunoscând evoluţia trupei „Mugurii Veseli”, la acest moment se poate spune că, într-adevăr, tânărul preot Ionuţ Emanuel Tudose a înfăptuit o lucrare a lui Dumnezeu în parohia pe care o coordonează, reuşind să menţină unit un grup numeros, raportat la numărul populaţiei localnice, chiar dacă o parte dintre copii, urmând etape în evoluţiile propriilor existenţe, au devenit, pe rând, elevi de liceu, ori cursanţi la studii superioare.

 mugurii3.jpg

„Mugurii Veseli”, de la Limpeziş, sunt deja obişnuiţi ai scenelor, ei fiind câştigători a opt trofee zonale şi opt judeţene, participanţi la concursuri şi festivaluri organizate fie pe teme religioase, fie în zona laică.

În cadrul proiectului „Unirea: Libertate şi unitate”, trupa coordonată de preotul Ionuţ Emanuel Tudose a pus în scenă drama „1918”, ca piesă de rezistenţă în portofoliu, cu un scenariu în care a folosit două locaţii speciale: „Vila Albatros”, a Centrului cultural Alexandru Marghiloman, din municipiul Buzau şi Biserica din satul Limpeziş. Proiectul a fost realizat cu binecuvântarea IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. De altfel, preotul paroh Ionuţ Tudose va participa în concurs, alături de copiii săi, de la clasa  întâi până la ultimul an de liceu, dar şi studenţi, cu un portofoliu bogat, pe mai multe teme, care sunt cerute de organizatori la nivel naţional.

mugurii4.jpg

Este vorba despre un proiect lansat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 21 noiembrie 2017– 21 mai 2018. Iniţiativa se adresează copiilor şi tinerilor, elevi în clasele I-XII, participanţi în grupe catehetice din parohiile înscrise în Programul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, preoţilor coordonatori de grupe catehetice, profesorilor de religie şi tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.

Se va urmări alcătuirea unui portofoliu, cu teme incluse în titlul mare  „Unirea: Libertate şi unitate”, cu următoarele secţiuni:

Secţiune literară: a) O poezie despre viaţa de şcolar a unui elev creştin; b) Un eseu/o compunere despre unitatea credinţei/libertatea în Hristos/unitatea de neam în societatea contemporană; c) Un articol de ziar pe tema concursului; d) O scrisoare către Dumnezeu despre viaţa mea (în Şcoală şi Biserică); c) O rugăciune către Dumnezeu pentru toţi cei din şcoală.

Secţiune artistică: a) O icoană a unui praznic împărătesc; b) Compoziţie plastică; c) Meşteşugărie(sculptură, mozaic, broderie, ţesătură, orgami etc); d) Festival de muzică patriotică sau religioasă legată de tema unităţii şi a libertăţii.

Secţiune multimedia: a) Prezentări power-point despre anul 1918 - anul Marii Uniri (personalităţi care au contribuit la realizarea Marii Uniri); b) Film despre Marea Unire.

În perioada 1 februarie - 26 martie  2018 va avea loc evaluarea şi premierea celor mai bune trei portofolii de lucrări la nivel de protopopiate, iar în intervalul 1 - 24 aprilie, se vor face evaluări şi premieri pentru cele mai bune trei portofolii de lucrări la nivel de eparhie.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

CJ Buzău | Convocare şedinţă ordinară 31 octombrie 2018
Prin Dispoziţia nr.283 Consiliul județean Buzău este convocat în sedinţă ordinară în data de 31 OCTOMBRIE 2018, ora 9:00.
Dispoziţia nr.283 din data de 24 .10.2018
 
Proiecte le hotărâre sunt următoarele:

.....................................

 
Adevărul referitor
la sumele încasate
de la Primăria Buzău
şi cheltuite de
ADI Buzău 2008

Precizări pentru restabilirea adevărului referitor la sumele încasate de la UAT

Municipiul Buzău şi cheltuite de A.D.I „Buzău 2008”

.........................
Steliana Bălescu,
36 de ani de
activitate didactică
Şcoala - pilonul educaţiei noastre personale, „mica noastră feudă”- reprezintă instituţia publică, în care noi ca indivizi diferiţi suntem „şlefuiţi” spre a ajunge la desăvârşirea noastră ca fiinţe sociale, culturale şi spirituale.
..................................
Floarea rară
a recunoştinţei
de Angela Petre
Despre floarea re­cunoş­tin­ţei ştiam că este rară, din ce în ce mai greu de găsit şi de simţit, aproape de neatins. Este floarea de colţ, spunea părintele la predică. Oare câţi dintre noi pot atinge această floare? Pură, sensibilă, sus pe creste de munţi, vegheată de cer în comuniune cu Universul…
.....................................
Urna lui Traian

De la Şoni Rakşi, amintire

FERIT-A SFÂNTU’

   Vă relatăm câteva povestioare „vândute” de simpaticul Şoni Rakşi, fost cel mai bun pilot de MIG, fotbalist la Victoria Buzău (ce echipă!), iar după pensionare secretar general la AJF. Era bine cunoscută prietenia dintre fratele lui Şoni, Gabi, stelist şi Titi David Flencea, dinamovist cu carte de muncă (şef la paşapoarte), consacrat în trei oraşe ce-a respirat din amor de fotbal. Nu acelaşi lucru se poate spune despre coechipierul lui Flencea, fostul fundaş dinamovist Cornel Popa, cel care era clientul preferat al interului stânga stelist Gabriel Rakşi. Amândoi „esenţe tari în flacoane mici”.....

Citeste mai departe ...

 

Am trăit la casă,
mai mult de o viaţă...
Pe strada unde am locuit prima dată, lângă noi, s-a mutat o femeie necăjită. Fugise de acasă, bătută măr, lăsase patru copii şi stătea cu chirie, într-o odăiţă a vecinilor mei... Nu avea nimic, doar o rochiţă pe ea, nici acte, nici servici... S-a făcut repede iubită, mai lucra pe ici pe colo şi îşi strângea fiecare bănuţ. Într-o zi, mama a încremenit...

Anunţ imobiliar

Vând 1.600 mp
teren intravilan,
în satul Potoceni,
comuna Mărăcineni, judeţul Buzău,
pe strada Căminului.
Zonă rezidenţială în expansiune.
Reţea de apă potabilă instalată şi reţea de energie electrică.
13 metri deschidere
la strada principală
şi două căi de acces.
Relaţii la tel. 0733.057.232.

........................

 

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

Diplomaţia Principatelor Unite
adi sfintes carte.jpg
„Diplomaţia Principatelor Unite” este noua carte a lui Buga Sfinteş Vasilică Edmond, apărută la editura TEOCORA.
................................
„Cele mai frumoase poeme“
poezie.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, în colaborare cu Fundaţia Academică „V. Voiculescu” şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, prin intermediul revistei „Cartelul metaforelor”, organizează prima ediţie a Concursul de creaţie literară „Cele mai frumoase poeme ale anului”.

... de la Politie


Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/furt-telefon-cluj.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/muntencc/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558
Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL